Το δέρμα σας και... τα μάτια σας!

to-derma-sas-kai-ta-matia-sas

ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Η… οπτική διάγνωση των προβλημάτων –με εξέταση του προσώπου και του δέρματος- είναι μια αρχαία τεχνική της ανατολίτικης ιατρικής, που εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα. Δείτε ποιά συμπτώματα του δέρματος πρέπει να προσέχουμε, για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Το δέρμα, αρκετά συχνά, αποτελεί τον καθρέφτη της υγείας μας. Η αλλαγή χρώματος ή η εμφάνιση σημαδιών και ουλών, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για την ύπαρξη ή ανάπτυξη ασθενειών. Αυτή η οπτική διάγνωση των προβλημάτων είναι μια αρχαία τεχνική της ανατολίτικης ιατρικής, που εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα. Οι γνώστες, απλά κοιτάζουν το πρόσωπο και το δέρμα και γνωρίζουν τι πρόβλημα υπάρχει.

Δείτε μερικά «σημάδια» που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να υπάρχει σημαντικότερο πρόβλημα από μια απλή πάθηση του δέρματος:

Κίτρινη επιδερμίδα: Εάν το δέρμα σας έχει λάβει ένα πορτοκαλί προς κίτρινο χρώμα, πιθανόν να πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, που αυξάνει την παραγωγή βήτα-καροτίνης στο αίμα. Ο θυρεοειδής αδένας σε αυτή τη περίπτωση υπολειτουργεί και δυσκολεύεται να μεταβολίσει την αντιοξειδωτική ουσία και έτσι τη συσσωρεύει. Βέβαια η συσσώρευση της καροτίνης μπορεί να είναι αθώα, εάν καταναλώνετε πολλά καρότα, γλυκοπατάτες ή κολοκύθες. Εάν τα μάτια σας, έχουν επίσης κίτρινο χρώμα, μπορεί αυτό να είναι σημάδι κάποιας ηπατικής πάθησης.

Άχρωμη επιδερμίδα: Η χλωμή επιδερμίδα μπορεί να είναι σύμπτωμα αναιμίας (δηλαδή έλλειψης σιδήρου), οπότε ο οργανισμός δε μπορεί να παράγει αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στα υπόλοιπα όργανα.

Σκούρες γραμμές στη παλάμη: Οι σκούρες γραμμές στην παλάμη, ή η εμβάθυνση της χρωστικής ουσίας στις πτυχές της, μπορεί να μην αποκαλύπτει τη… μοίρα σας, αλλά να υποδηλώνει την ανεπάρκεια των επινεφριδίων, μια ενδοκρινική διαταραχή, η οποία είναι πιο γνωστή ως νόσος του Άντισον και πλήττει κυρίως γυναίκες και άνδρες μεταξύ 30 και 50 χρονών.

Καφέ σημάδια στα πόδια: Εάν στο καλάμι του ποδιού σας παρατηρήσετε καφέ σημάδια ή μικρές φλέβες που ματώνουν, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πάσχετε από διαβήτη. Η ανάπτυξη βελούδινων «πλακών» γύρω από τον λαιμό ή τις μασχάλες είναι μια ακόμη ένδειξη ανάπτυξης διαβήτη.

Μοβ σημάδια στο δέρμα: Εάν δείτε περίεργες μελανιές στο δέρμα σας, αλλά είστε σίγουροι ότι δεν χτυπήσατε, μπορεί αυτές να είναι αποτέλεσμα σπασμένων αιμοφόρων αγγείων. Οι κυριότερες αιτίες είναι η έλλειψη βιταμίνης C ή προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος.

Κόκκινο εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας: Ένα κόκκινο εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας, το οποίο καλύπτει τη μύτη και τα μάγουλα, είναι συνήθως το πρώτο σημάδι της αυτοάνοσης ασθένειας του Λύκου. Η ασθένεια απαιτεί άμεση θεραπεία, αφού μπορεί να είναι μοιραία για τον ασθενή. Εναλλακτικά, μπορεί να είναι απλή δερματίτιδα ή ροδόχροα ακμή (rosacea).

Ακμή: Αν και η ακμή είναι σύνηθες πρόβλημα των εφήβων, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σύμπτωμα πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες. Η ακμή αυτού του τύπου, οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία και μπορεί να την διαχειριστεί κανείς με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα.

Χαλαρό δέρμα: Το χαλαρό δέρμα μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Η σωστή εφίδρωση αποτρέπει τη δημιουργία ραγάδων και χαλαρότητας. Φροντίστε λοιπόν να μη νιώθετε δίψα και πίνετε νερό ανά τακτά διαστήματα.

Πρήξιμο κάτω από τα μάτια: Το πρήξιμο κάτω από τα μάτια, μπορεί να υποδηλώνει ότι καταναλώνετε αρκετό αλάτι και άρα ότι μπορεί να έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση.

Πορτοκαλί σημάδια στην πλάτη: Εάν παρατηρήσετε κάποια σημεία χαμηλά στην πλάτη σας να έχουν πορτοκαλί χρώμα, μπορεί αυτό να οφείλεται σε μια σπάνια γενετική πάθηση που ονομάζεται οζώδης σκλήρυνση. Η ασθένεια αυτή προκαλεί την ανάπτυξη καλοηθών όγκων στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα.

Ελιές: Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ελιές είναι «άκακες», μερικές φορές μπορεί να αναπτύξουν μελανώματα, την πιο θανατηφόρα εκδοχή του καρκίνου του δέρματος. Εάν παρατηρήσετε μια ελιά η οποία είναι επίπεδη ή έχει ροζέ χρώμα, θα πρέπει να επισκεφτείτε επειγόντως έναν γιατρό.

Παρά το γεγονός ότι, οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές μιας επικείμενης ασθένειας, πολλές δερματικές παθήσεις δε δείχνουν κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη είναι. Γι’ αυτό καλό είναι σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό.