Το μπέικον κάνει… καλό στο μαραθώνιο

mpeikon
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Γευστικά τα νέα για όσους ασχολούνται με το τρέξιμο ή την ποδηλασία.

Πολλοί είναι αυτοί που δεν είναι πρόθυμοι να βασιστούν στα λιπαρά ως καύσιμο για την άσκησή τους. Πρόσφατη αναθεώρηση, όμως, επιστημονικών μελετών έδειξε ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ όσους ασχολούνται με το τρέξιμο και την ποδηλασία, παρ’ όλο που μπορεί να χρειαστεί μερικές εβδομάδες μέχρι το σώμα να προσαρμοστεί.

Μέχρι τώρα, η τυπική συμβουλή για τους παραπάνω αθλητές ήταν η κατανάλωση υδατανθράκων, έτσι ώστε ο οργανισμός τους να αποθηκεύει γλυκογόνο που θα «καίει» κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σιγά-σιγά, όμως, οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες κερδίζουν έδαφος όσον αφορά την αντοχή των αθλητών, με τα λιπαρά να μπαίνουν πάλι στο παιχνίδι σαν καύσιμα.

Η αναθεώρηση δημοσιεύτηκε στο European Journal of Sport Science και σύμφωνα με αυτή, η διατροφή με λιπαρά κάνει καλό σε αυτό το είδος άσκησης, με ένα από τους επικεφαλής, μάλιστα, τον Jeff Volek, να κάνει λόγο για 85% λίπος στη διατροφή (οι γενικότερες οδηγίες, όπως από το Institute of Medicine, συστήνουν πάντως το ποσοστό αυτό να μην ξεπερνάει το 35%).

Υπάρχουν και κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή σε όλο αυτό. Εκτός του ότι μπορεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι ο οργανισμός να μπορέσει να προσαρμοστεί σε μια διατροφή με υψηλά λιπαρά (π.χ. 3 εβδομάδες για τους ποδηλάτες, σύμφωνα με μια από τις μελέτες), μπορεί ακόμη και να μην «δουλέψει» αυτή η τακτική, για όσους κάνουν αθλήματα που απαιτούν ξεσπάσματα δύναμης και αντοχής, όπως η άρση βαρών, το crossfit, το ποδόσφαιρο και άλλα ομαδικά αθλήματα.

Αν, όμως, ασχολείστε με το τρέξιμο και το ποδήλατο και συμμετέχετε σε μαραθωνίους, ένα πρωινό με… μπέικον μπορεί να σας χαρίσει την ενέργεια που χρειάζεστε.