6 κόλπα για να απαλλαγείτε από τους διατροφικούς πειρασμούς

eating-healthy
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Μπορεί να είναι Πάσχα και οι περισσότεροι να κάνουν νηστεία αλλά πλέον το junk food βρίσκεται παντού.

Οι αλυσίδες εστιατορίων έχουν ...παρεισφρήσει και στο άλλοτε παραδοσιακό διατροφολόγιο της νηστείας και οι πειρασμοί δυστυχώς είναι παντού. Τα 6 κόλπα που ακολουθούν ίσως να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε. Πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να μην υποκύπτει;

1. Ο κανόνας των πέντε συστατικών
Τι είναι αυτό; Αν υπάρχουν περισσότερα από 5 συστατικά στο προτεινόμενο φαγητό σας, αυτό σημαίνει αυτόματα επεξεργασία τροφών άρα μπόλικο αλάτι, ζάχαρη και άλλους "φίλους" των λιποκυττάρων. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε εύκολα να αποφύγετε να καταναλώσετε τρόφιμα που θα επιβαρύνουν τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες και τύψεις.

2. Στόχος τα τρία χρώματα
Το 2012 μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Cornell έδειξε ότι όσοι επιλέγουν να καταναλώνουν στο γεύμα τους 3 διαφορετικά υλικά και 3 διαφορετικά χρώματα, τρώνε λιγότερο. Άρα αντί να αναζητάτε μια μπάρα δημητριακών ή κάποιο γλυκό για να ικανοποιήσετε τη λιγούρα σας, επιλέξτε για παράδειγμα 3 διαφορετικά φρούτα. Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και απολαύστε υγιεινές τροφές χωρίς θερμίδες.

3. Σπάστε τη ρουτίνα
Χρειάζεται μόνο μερικές εβδομάδες για να εθιστεί κάποιος σε μία κακή συνήθεια. Άρα είναι στο χέρι σας να απαλλαγείτε. Αν λαχταράτε μία σοκολάτα και η συνήθης κίνησή σας είναι να τρέξετε στο ψιλικατζίδικο για να την αποκτήσετε, δοκιμάστε να κάνετε μία βόλτα στη γειτονιά και ίσως να ξεχάσετε το γλύκισμα. Προσοχή: θυμηθείτε η βόλτα σας να μην περνά έξω από το ...ψιλικατζίδικο όμως.

4. Κεράστε τον εαυτό σας υγιεινές τροφές
Η επιβράβευση κάθε φορά, που κάνουμε γυμναστική ή χάνουμε κανέναν κιλό, με κάποια ανθυγιεινή τροφή είναι περισσότερο επιζήμια στον οργανισμό και ειδικά στην ψυχολογία μας από ό,τι νομίζουμε. Μία καλή τακτική είναι να αλλάξουμε το "κέρασμα". Αντί για μία σοκολάτα για παράδειγμα επιβραβεύστε την επόμενη φορά τον εαυτό σας με ένα γευστικό, τροπικό φρούτο. Οι άγνωστες αυτές γεύσεις θα σας μείνουν αξέχαστες.

5. Υγιεινές τροφές σε κοντινή απόσταση
Για να μπορείτε να καταναλώνετε ευκολότερα υγιεινές τροφές πρέπει να είναι ορατές και όχι καταχωνιασμένες στα κάτω ράφια του ψυγείου ή του ντουλαπιού σας. Δοκιμάστε να τις αποθηκεύσετε σε χώρους εύκολα προσβάσιμους ώστε κάθε φορά που θα θέλετε να ικανοποιήσετε την πείνα σας να είναι η πρώτη σας επιλογή.

6. Μασήστε περισσότερο από όσο χρειάζεται
Οι ειδικοί επιμένουν ότι αν κάνεις κάποιον να μασά περισσότερο, αυτός θα φάει λιγότερο. Όταν μασάμε αργά και αρκετές φορές δίνουμε την ευκαιρία και κυρίως το χρόνο στον εγκέφαλό μας να μας "πει" πότε έχουμε χορτάσει. Με απλά λόγια, τρώμε συνειδητά χωρίς να υπερκαταναλώνουμε ποσότητες που στην ουσία ικανοποιούν μόνο τη λαιμαργία μας και όχι την πραγματική πείνα μας.