Μήπως είστε αλλεργικοί στο κρέας;
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, πως οι τροφικές αλλεργίες, προέρχονται κυρίως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά ενώ σε δεύτερη «μοίρα» ακολουθούσε το ψάρι και το κρέας. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αναφέρει, ότι η κατανάλωση κρέατος, μπορεί να προκαλέσει τόσο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που μπορεί να γίνουν δυνητικά θανατηφόρες.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, πως οι τροφικές αλλεργίες, προέρχονται κυρίως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά ενώ σε δεύτερη «μοίρα» ακολουθούσε το ψάρι και το κρέας. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αναφέρει, ότι η κατανάλωση κρέατος, μπορεί να προκαλέσει τόσο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που μπορεί να γίνουν δυνητικά θανατηφόρες.
Οι τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να προκαλέσουν από μια απλή ενόχληση στο στομάχι μέχρι και… θάνατο, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς μέχρι σήμερα, αναγνωρίζαμε ως ιδιαίτερα επικίνδυνα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τους ξηρούς καρπούς ενώ σπάνια προσέχουμε το κρέας ή το ψάρι για ενδεχόμενες αλλεργίες ή δηλητηριάσεις.
Δυνητικά θανατηφόρες οι τροφικές αλλεργίες
Μια νέα έρευνα, που έγινε ωστόσο, από αμερικανούς ερευνητές των πανεπιστημίων της Βιρτζίνια και του Τενεσί, αποκαλύπτει, πως η κατανάλωση κρέατος, μπορεί να προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Aσθματος και Ανοσολογίας στη Νέα Ορλεάνη, ανέφερε, πως η αλλεργία, που προκαλείται από το κρέας, μπορεί να είναι τόσο σοβαρή, σε σημείο, που να μπορεί δυνητικά να προκαλέσει τον θάνατο του καταναλωτή.
Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν 60 περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι μετά από την κατανάλωση κρέατος, εμφάνιζαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Και εκεί διαπιστώθηκε, πως η ουσία άλφα γαλακτόζη, που εμπεριέχεται στο κρέας, είναι πιθανότητα η ένοχη ουσία, που προκαλεί σωρεία αλλεργιών.
Μετά από προσεκτική έρευνα, οι επιστήμονες, ανίχνευσαν στον οργανισμό των συμμετεχόντων ορισμένες πρωτεϊνες/ αντισώματα σε 25 από τους συνολικά 60 ασθενείς και έτσι διαπίστωσαν, πως το ενδεχόμενο τροφικής αλλεργίας από κρέας, τελικά δεν είναι και τόσο μικρό όσο πίστευαν ως τώρα. Παράλληλα, διαπίστωσαν, πως η ύπαρξη αυτών των αντισωμάτων, απέναντι στην επικίνδυνη άλφα γαλακτόζη είναι πολύ πιο διαδεδομένη στο ανθρώπινο είδος από ότι πίστευαν ως τώρα.
«Ύπουλη» η αλλεργία στο κρέας
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως οι άνθρωποι, όπως και τα περισσότερα θηλαστικά παράγουν ένα αντίσωμα για την άλφα γαλακτόζη, κατόπιν καταναλώνουν κρέας ή γαλακτοκομικά , που την εμπεριέχουν και έτσι, προκαλείται η αλλεργική αντίδραση.
Οι γιατροί αναφέρουν, πως η αναφυλαξία-η αντίδραση του οργανισμού στην αλλεργία- δεν είναι απαραίτητο, πως θα εμφανιστεί αμέσως μετά την κατανάλωση της τροφής αλλά μπορεί να κάνει την εμφάνισή της αρκετές ώρες αργότερα, χωρίς να μπορεί έτσι ο καταναλωτής να εντοπίσει την «πηγή» του κακού…
Η περίπτωση της αλλεργικής αντίδρασης στο κρέας είναι πολύ πιο διαφορετική από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Έτσι, ενώ στην πλειοψηφία των τροφίμων, οι δυσάρεστες συνέπειες μιας αλλεργίας, μπορεί να εμφανιστούν το πολύ μέχρι 2 ώρες μετά την κατανάλωσή του, στην περίπτωση του κρέατος, τα πράγματα αλλάζουν καθώς η αναφυλαξία από την κατανάλωση κρέατος μπορεί να εμφανιστεί πολλές ώρες αργότερα.







