Ποιους επηρεάζουν τα σουλφίδια στο κρασί;

krasi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2015

Τα σουλφίδια είναι ανόργανα άλατα με αντιοξειδωτικές και χημικές συντηρητικές ιδιότητες, που ανευρίσκονται στα σταφύλια και προστατεύουν το κρασί από την οξείδωση. Τι πρέπει, όμως, να γνωρίζετε πριν πιείτε στην υγειά σας;

Τα σουλφίδια, τα οποία προστίθενται στο κρασί για να αποτρέψουν τη φθορά του, μπορεί να προκαλέσουν βήχα και σφίξιμο στο στήθος σε περίπου 5-10% των ασθματικών, καθώς αποτελούν «ευπαθή» ομάδα όσον αφορά την ευαισθησία σε αυτά. Oι αντιδράσεις αυτές δεν είναι και τόσο συχνές στους υπόλοιπους ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι τα σουλφίδια δεν τους επηρεάζουν όλους.

Το λευκό κρασί έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σουλφιδίων σε σχέση με το κόκκινο και τα δύο περιέχουν μόνο ένα μέρος της ποσότητας που βρίσκουμε στα αποξηραμένα φρούτα. Αυτό σημαίνει ότι αν μπορείτε να φάτε μια χούφτα ξανθές σταφίδες χωρίς πρόβλημα, τότε δεν παρουσιάζετε αλλεργία. Αν, όμως, υποψιάζεστε πως έχετε ευαισθησία, κλείστε ένα ραντεβού με αλλεργιολόγο και προτιμήστε τα βιολογικά κρασιά, των οποίων τα επίπεδα σουλφιδίων είναι πιο χαμηλά σε σχέση με τα κοινά.