Οδοντικά εμφυτεύματα για χαμόγελο αστέρων

odontika-emfuteumata-gia-xamogelo-asteron

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Σήμερα βλέπουμε όλο και περισσότερους γύρω μας να διαθέτουν χαμόγελο...αστέρων! Και αν αναρωτιέστε, πώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αρκεί να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας για τα οδοντικά εμφυτεύματα που όπως φαίνεται δεν έχουν καμιά διαφορά από τα φυσικά μας δόντια.

Ένα αναπτυσσόμενο κομμάτι της σύγχρονης Οδοντιατρικής σήμερα, είναι ο τομέας της Εμφυτευματολογίας. Τα εμφυτεύματα όπως έχουν εξελιχθεί σήμερα, έχουν φθάσει σε πάρα πολύ προχωρημένο επίπεδο, και μπορούν να δίνουν λύσεις εκεί που η παραδοσιακή Οδοντιατρική αδυνατούσε να τις ξεπεράσει. Προστέθηκαν λοιπόν και αυτά στη φαρέτρα, βοηθώντας μας στο να μπορούμε να δίνουμε στο ασθενείς των οδοντιατρείων μας, λύσεις σε βασικές δυσκολίες που έχουν σχέση με την αισθητική, τη στήριξη, την βιοσυμβατότητα, την καθαριότητα.

Καμία διαφορά από τα φυσικά μας δόντια

Τα οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν μία εξαιρετική λύση αντικαθιστώντας όχι μόνο το χαμένο δόντι, αλλά και την οδοντική ρίζα, αποτελώντας μια σταθερή βάση για τεχνητά δόντια που θα δείχνουν και θα λειτουργούν σαν τα φυσικά μας δόντια. Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως τα δόντια μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσωπική μας εμφάνιση και κοινωνική ζωή. Ένα όμορφο χαμόγελο ενισχύει τη συνολική μας παρουσία και τα υγιή δόντια, μας επιτρέπουν να τρώμε, να μιλάμε και να ζούμε με αυτοπεποίθηση.

Τα εμφυτεύματα, σε αντίθεση με τις άλλες προσθετικές αποκαταστάσεις (γέφυρες, μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες), αντικαθιστούν τα απολεσθέντα δόντια με τρόπο πλησιέστερο προς τον φυσικό. Είναι, δηλαδή, ένα είδος τεχνητών ριζών πλήρως αποδεκτών και βιοσυμβατών με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η τοποθέτησή τους δεν συνεπάγεται την καταστροφή υγιών οδοντικών ιστών. Με τις παραδοσιακές προσθετικές μεθόδους, τα υγιή παρακείμενα δόντια πρέπει να τροχιστούν προκειμένου να στηριχτεί πάνω τους μια στεφάνη ή μια γέφυρα. Εάν, όμως, επιλεγεί η χρήση εμφυτεύματος, το οδοντικό εμφύτευμα αντικαθιστά τη χαμένη ρίζα του δοντιού και αποτελεί σταθερή βάση για το τεχνητό δόντι, χωρίς να χρειάζεται με τον τρόπο αυτό να τροχιστούν τα υγιή παρακείμενα δόντια.

Επιπλέον, τα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μόνιμη στήριξη ολόκληρης τεχνητής οδοντοστοιχίας, ή μερικής οδοντοστοιχίας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι, από ψυχολογικής άποψης, τα εμφυτεύματα αποτελούν για τους ασθενείς τις πλέον αποδεκτές λύσεις σε σύγκριση με άλλες προσθετικές αποκαταστάσεις.

Όσα δεν γνωρίζουμε για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Συχνά, τίθεται το ερώτημα, από πολλούς ασθενείς, αν το εμφύτευμα θα γίνει αποδεκτό από τον οργανισμό τους ή το κόκαλο της γνάθου. Φαίνεται λοιπόν ότι μέσα από τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και την προσωπική εμπειρία, πως η επιτυχία της ενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων είναι σχεδόν απόλυτη, εφόσον χρησιμοποιούνται αναγνωρισμένα συστήματα εμφυτευμάτων και η επέμβαση εκτελείται από εξειδικευμένους και έμπειρους οδοντιάτρους, με τις κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση.

To οδοντικό εμφύτευμα έχει τη μορφή μικρής βίδας κατασκευασμένης από τιτάνιο υψηλής ποιότητας και καθαρότητας. Το τιτάνιο είναι μέταλλο που έχει αποδειχθεί βιοσυμβατό και εύκολα αποδεκτό από τον οργανισμό και χρησιμοποιείται σήμερα στην ιατρική χειρουργική πράξη σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Το οδοντικό εμφύτευμα τοποθετείται εντός του οστού της σιαγόνας και με την πάροδο του χρόνου ενσωματώνεται μέσα σε αυτό.

Η τοποθέτηση απαιτεί μόνο μια μικρή χειρουργική επέμβαση, με χρήση τοπικής αναισθησίας, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος καλύπτεται πλήρως με απλά παυσίπονα. Τις αμέσως επόμενες μέρες ο ασθενής είναι ικανός να εκτελέσει όλες τις συνηθισμένες δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας του. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτή η διαδικασία επούλωσης μπορεί να διαρκέσει περίπου 10-12 εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μια στεφάνη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία μπορούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια πάνω στο εμφύτευμα.

Σε περίπτωση που το κόκαλο της γνάθου δεν είναι αρκετό για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων μπορούμε να προχωρήσουμε σε ανάπλαση (επαναδημιουργία) του οστού με διάφορες μεθόδους και υλικά, για την βελτίωση της επιτυχίας της διαδικασίας. Η επιτυχία των μεθόδων οστικής ανάπλασης σήμερα, κινείται σε πολύ υψηλά ποσοστά στο σύνολο των περιπτώσεων που απαιτείται.

Η χρήση των εμφυτευμάτων αποτελεί, στην σύγχρονη οδοντιατρική, μια από τις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές αντιμετώπισης του προβλήματος της αντικατάστασης των δοντιών που λείπουν. Ο χώρος της «εμφυτευματολογίας» συνεχώς αναπτύσσεται και βελτιώνεται, καθώς παρουσιάζονται νέου τύπου εμφυτεύματα και προσθετικές λύσεις. Οι ασθενείς μας πρέπει να γνωρίζουν ότι, τόσο η θεραπεία με τα οδοντικά εμφυτεύματα, όσο και οι μέθοδοι επαναδημιουργίας του οστού των γνάθων, αποτελούν αξιόπιστες λύσεις για την πλειοψηφία εξ αυτών, βελτιώνοντας στο μέγιστο βαθμό τα οδοντοστοματολογικά τους

Του Νικόλαου Μαϊδώνη, Χειρουργού Οδοντιάτρου και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .