7 τροφές που καίνε περισσότερες θερμίδες από όσες έχουν

laxanika-junk-food-epilogi-ugieini-diatrofi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΜΑΙΟΥ 2015

Την επόμενη φορά που θα απλώσετε το χέρι για να κόψετε λίγη σοκολάτα ή να φάτε ένα μπισκότο, θυμηθείτε ότι υπάρχουν σνακ που θα «ξεγελάσουν» την πείνα σας και (μακροπρόθεσμα) και τη σιλουέτα σας, αφού τρώγοντας τες -και ειδικά στη θέση ανθυγιεινών σνακ- τελικά θα χάσετε θερμίδες αντί να πάρετε.

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Μαΐου και τα ψέματα, δυστυχώς, τελειώνουν, αφού το καλοκαίρι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Αυτό, μαζί με τα θετικά (διακοπές-ήλιος-θάλασσα), έχει και τα αρνητικά του (περιττά κιλά-μαγιό), το να υποβάλλετε, όμως, τον εαυτό σας σε αυστηρές δίαιτες αφαγίας και εξαντλητικά γυμναστήρια μόνο κακό μπορεί να σας κάνει. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά να κάνετε μικρά και σταθερά βήματα υγιεινής ζωής και κυρίως διατροφής, τα οποία θα σας οδηγήσουν σε μια καλύτερη σιλουέτα μακροπρόθεσμα, σε συνδυασμό με τη γυμναστική και την κίνηση στην καθημερινότητά σας.

Αν, λοιπόν, θέλετε να χάσετε βάρος, αφήστε στην άκρη τις σοκολάτες και τα μπισκότα και επιλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερο τροφές που οι θερμίδες που περιέχουν είναι λιγότερες από τις θερμίδες που τελικά καίμε όταν τις τρώμε.

Πρόκειται για τις τροφές με τις λεγόμενες «αρνητικές θερμίδες», αυτές δηλαδή που απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να τις χωνέψουμε, από τις θερμίδες που μας παρέχουν. Αν και οι απόψεις διίστανται και αρκετοί ειδικοί δεν αποδέχονται την έννοια των «αρνητικών θερμίδων», παρ’ όλ’ αυτά, το γεγονός ότι όλες οι τροφές που εντάσσονται σε αυτή την ομάδα είναι υγιεινές, με λίγες θερμίδες και πλούσιες σε φυτικές ίνες, αποτελούν παράγοντα αρκετά δυνατό για να σας παρακινήσει να τις βάλετε περισσότερο στη διατροφή σας.

Αγγούρια
Τα αγγούρια αποδίδουν στα 100 γραμμάρια μόλις 16 θερμίδες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει το 90% και περιέχουν και βιταμίνη C, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής στον οργανισμό. Συν τοις άλλοις, η περιεκτικότητά τους σε ασκορβικό οξύ και καφεϊκό οξύ συμβάλλει στην εμπόδιση της κατακράτησης υγρών.

Σπαράγγια
Το διουρητικό τους περιεχόμενο καθιστά τα σπαράγγια μια καλή, αποτοξινωτική τροφή, η οποία στα 100 γραμμάρια αποδίδει 20 θερμίδες, ενώ θεωρείται ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό. Ακόμη, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, που σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για εγκύους, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την υγεία του εμβρύου.

Κουνουπίδι
Ταιριάζει με τα πάντα, από ρύζι, μέχρι πουρέ και πίτσα και αποδίδει 25 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Το κουνουπίδι, όμως, ήταν πάντα φίλος με όσους προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει καθόλου λίπος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και τόσο δυνατή γεύση που μπορεί να καταναλωθεί μόνο του. Προτιμήστε το ωμό ή στον ατμό και αφήστε τις φυτικές του ίνες να σας κρατήσουν χορτάτους για πολλή ώρα.

Σέλινο
Μια από τις τροφές που αποδέχονται ακόμη και οι πολέμιοι των «αρνητικών θερμίδων» ως όντως μια τροφή που φαίνεται να «καίει» περισσότερες θερμίδες από όσες παρέχει, το σέλινο αποδίδει μόλις 16 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, καίγοντας περισσότερες κατά την πέψη. Περίπου το 75% του σέλινου αποτελείται από νερό και το άλλο 25% είναι φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε νάτριο και κάλιο και είναι ό,τι πρέπει για να το προσθέσετε στο φυσικό χυμό σας μετά το γυμναστήριο για αποκατάσταση ηλεκτρολυτών.

Ντομάτες
Το αγαπημένο μας σαλατικό φτάνει τις μόλις 18 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας και βοηθά στην καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι μαγειρεμένες ντομάτες έχουν τα ίδια οφέλη όπως οι στατίνες για όσους παλεύουν με την υψηλή χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση. Τα οφέλη τους, όμως, συνεχίζονται, με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.

Παπάγια
Μπορεί να μην αποτελεί ένα από τα φρούτα που καταναλώνετε καθημερινά, αξίζει, όμως, τον κόπο να την ψάξετε, καθώς η παπάγια περιέχει 43 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και ανήκει κι αυτή στην ομάδα των τροφών που «καίνε» παραπάνω θερμίδες απ’ όσες αποδίδουν. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες ελέγχοντας την πείνα, τη χοληστερόλη και την υγεία του εντέρου, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιες και σε βιταμίνη C, περιέχοντας το αντιοξειδωτικό βήτα-κρυπτοξανθίνη 15 φορές παραπάνω από τα πορτοκάλια, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου πολυαρθρίτιδας.

Τσίλι
Φημίζονται για την πικάντικη γεύση τους και τη νοστιμιά τους, όπως και για την καψαϊκίνη τους, τη δραστική ουσία τους, η οποία έχει συσχετιστεί με αύξηση των καύσεων, ωθώντας το σώμα να «κάψει» περισσότερο μετά την κατανάλωσή τους. Οι θερμίδες τους ορίζονται στις 40 ανά 100 γραμμάρια και αποτελούν μαζί με το σέλινο δύο από τις τροφές πιο κοινά αποδεκτές για τη δράση των αρνητικών θερμίδων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι παραπάνω τροφές και οι τροφές αυτής της φιλοσοφίας των «αρνητικών θερμίδων» (στις οποίες βρίσκουμε επίσης τα μήλα, τις αγκινάρες, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα μανιτάρια, τα ακτινίδια, τον ανανά, τα πορτοκάλια, τον άνηθο, το δεντρολίβανο, το δυόσμος κ.ά) δεν μπορούν να αποτελέσουν τις μοναδικές πηγές θερμίδων στη διατροφή σας, καθώς έτσι θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο έλλειψης λιπαρών και πρωτεΐνης, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία. Προτιμήστε να τις καταναλώνετε σαν σνακ στη θέση άλλων ανθυγιεινών σνακ, όπως επεξεργασμένων τροφών και γλυκών, στη σαλάτα σας κ.ο.κ., αυξάνοντας τα θρεπτικά συστατικά των γευμάτων σας.