Αλήθειες και μύθοι για τα ηλιακά εγκαύματα

alitheies-kai-muthoi-gia-ta-iliaka-egkaumata

ΤΡΙΤΗ, 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

…Για να ξέρετε τι να προσέξετε τώρα που οι καύσωνες είναι συχνό φαινόμενο και η πολύωρη παραμονή στις παραλίες είναι… επιβεβλημένη.

Η ηλιοθεραπεία είναι ένα από τα αγαπημένα «σπορ» του καλοκαιριού στη χώρα μας και πώς να μην είναι, όταν ο χειμώνας κρατά όλο και πιο λίγο και οι μέρες ηλιοφάνειας είναι όλο και περισσότερες. Επειδή όμως συχνά ο ήλιος έχει… δόντια, καλό είναι να ξέρουμε μερικά βασικά πράγματα για την προστασία μας.

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι και γιατροσόφια γύρω από την αντηλιακή προστασία. Εμείς σας παρουσιάζουμε και τις αλήθειες, για να έχετε το κεφάλι (και το δέρμα) σας ήσυχο.

Μπορώ να πάθω έγκαυμα ακόμη κι αν κάθομαι κοντά στο παράθυρο.

Μύθος, αλλά χρειάζεται και πάλι να βάλετε αντηλιακό. Τα τζάμια στα αυτοκίνητα και τα κτήρια, μπλοκάρουν τις υπεριώδεις ακτίνες UVB που προκαλούν τα εγκαύματα, αλλά δεν σας προστατεύουν από τις ακτίνες UVA. Οι UVA εισχωρούν βαθειά στο δέρμα και βλάπτουν τις κολλαγόνες ίνες που διατηρούν το δέρμα σφριγηλό, αυξάνοντας παράλληλα και το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Εάν λοιπόν βρίσκεστε κοντά σε παράθυρο για πολλή ώρα, θα πρέπει να βάζετε αντηλιακό.

Όσο πιο ψηλός είναι ο δείκτης προστασίας SPF ενός αντηλιακού, τόσο το καλύτερο.

Αλήθεια, αλλά εν μέρει. Μη φανταστείτε ότι έχει μεγάλη διαφορά ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 80, από ένα με δείκτη προστασίας 50. Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15, σας προστατεύει από το 93% των ακτινών UVB, εκείνο με δείκτη 30, σας καλύπτει κατά 97% και με δείκτη 50, κατά 98%, ενώ το αντηλιακό με δείκτη προστασίας 100, προστατεύει περίπου κατά 99%.

Πιο σημαντικό από το δείκτη προστασίας SPF όμως, είναι η ποσότητα του αντηλιακού που βάζετε και πόσο τακτικά το ανανεώνετε. Για μεγαλύτερη προστασία σας πρέπει να σας προστατεύει και από τις ακτίνες UVA. Αφού βάλετε αρκετό αντηλιακό για να καλύψετε το σώμα σας, περιμένετε 20 με 30 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο, για να σιγουρευτείτε ότι έχει απορροφηθεί καλά από το δέρμα σας. Έπειτα πρέπει κάθε δύο ώρες να ξαναβάλετε αντηλιακό, ή πιθανόν πιο σύντομα, εάν ιδρώσετε ή κάνετε μια βουτιά.

Μπορώ να βγω στον ήλιο όταν παίρνω αντιβιοτικά;

Αλήθεια, αλλά εξαρτάται και από το είδος του αντιβιοτικού που παίρνετε. Τα αντιβιοτικά που περιέχουν τιγεκυκλίνη ή φάρμακα σουλφωνίου και τετρακυκλίνης, κάνουν το δέρμα υπερευαίσθητο στον ήλιο. Για να είστε σίγουροι, απευθυνθείτε στο γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Σε κάθε περίπτωση, περιορίστε το χρόνο έκθεσής σας στον ήλιο και φοράτε καπέλο, γυαλιά και προφανώς ένα κατάλληλο αντηλιακό, καθ’ όλη την περίοδο που παίρνετε τα φάρμακα αυτά.

Έχω ήδη καεί, άρα δε μπορώ να κάνω κάτι τώρα.

Μύθος! Δεν είναι ποτέ αργά για να περιορίσετε τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Μια καλή αρχή είναι να βάζετε αντηλιακό και μια ενυδατική κρέμα κάθε πρωί. Εάν καπνίζετε, ευκαιρία να το κόψετε γιατί το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος και ρυτίδες. Ένας φανατικός καπνιστής που κάθεται περισσότερες από δύο ώρες στον ήλιο, έχει έντεκα φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει ρυτίδες, από κάποιον που δεν καπνίζει και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον ήλιο.

Εάν έχετε ήδη έγκαυμα, προσέξτε επίσης το πώς κοιμάστε, αφού αν κοιμάστε μπρούμυτα ή πλάγια, μπορεί να δημιουργηθούν γραμμές στο πρόσωπό σας. Καλύτερα λοιπόν να κοιμάστε ανάσκελα.

Η έσχατη λύση για τις ρυτίδες είναι να κάνετε ενέσεις Botox, το οποίο παραλύει τους μυς του προσώπου. Δεν αποτελεί «μαγική» λύση όμως, γιατί εκτός του ότι είναι ακριβή θεραπεία, χρειάζεται διαρκείς επαναλήψεις και επιπλέον δεν έχουν διερευνηθεί οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, της συστηματικής χρήσης Botox.