Χωρίσατε; Ορίστε τι πρέπει να κάνετε τώρα

break-up
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2015

Και ήρθε η ώρα εκείνη που όλοι απεύχονται. Η ώρα του χωρισμού. Αλλά δεν πτοούμαστε καλοκαίρι έρχεται, το κεφάλι ψηλά.

Η στενοχώρια όμως είναι φυσιολογική, μη λέμε ψέματα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να χωρίζεις, ειδικά αν δεν είναι επιλογή σου. Η ζωή όμως είναι σκληρή, να πιέσεις τον σύντροφο να είναι μαζί σου δε γίνεται (και δεν πρέπει εξάλλου) αλλά για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις και να βγεις νικήτρια/της από αυτή την άτυχη περίοδο, πρέπει να συμπεριφερθείς αναλόγως. Με απλά λόγια, τι πρέπει να κάνεις αφού χωρίσεις;

Οι κανόνες των social media
Αποσυνδέσου για τουλάχιστον 2 μήνες...

Facebook και twitter ξέχασέ το. Το να βλέπεις τις δραστηριότητες του/της συντρόφου σου, απλά σου υπενθυμίζει ότι αυτός έχει κοινωνική ζωή και εσύ κλαις την άτυχη μοίρα σου. Και μη ξεχάσεις να τον "βγάλεις" από φίλο σου. Γιατί όμως 2 μήνες; Γιατί αυτό είναι ένα εύλογο διάστημα για να αποτοξινωθείς από το παρελθόν. Να στενοχωρηθείς, να κλάψεις, να σε πιάσει ο εγωισμός και τελικά να ξανασταθείς στα πόδια σου.

...και ΜΗΝ κατασκοπεύεις
Αν και είναι φυσιολογικό να έχεις την απορία "μα τι κάνει τώρα;, που είναι; περνάει καλά", θυμήσου ότι η περιέργεια σκότωσε τη γάτα και το ίδιο μπορεί να κάνει και στη διάθεσή σου.

Οι κανόνες της φιλίας
Οι φίλοι είναι γιατρειά....

Ειδικά σε περιπτώσεις  χωρισμού ένας καλός φίλος είναι βάλσαμο. Σε ακούει, σε προσέχει, σου δίνει συμβουλές και είναι εκεί για σένα. Για να σε κάνει να ξεπεράσεις τη στενοχώρια και να ξανααισθανθείς έτοιμος να βγεις στον κόσμο και να φλερτάρεις, να συνεχίσεις τη ζωή σου και να ξεχάσεις το παρελθόν.

...αλλά ο πρώην ΔΕΝ είναι φίλος σου
Τουλάχιστον όχι στην αρχή. Οι σχέσεις με τους πρώην είναι καλό να μένουν αλλά είναι πολύ νωρίς για να τον δείτε σα φίλο και όχι σαν "αντικείμενο" του πόθου σας, που χάθηκε για πάντα και προσπαθείτε να επαναφέρετε στη ζωή σας με το λάθος τρόπο, δηλαδή "είμαστε φίλοι, άρα άνετα θα ξαναγίνουμε ζευγάρι".

Οι κανόνες έκφρασης
Γράψε τις σκέψεις σου στο ημερολόγιό σου

Ένα ημερολόγιο πάντα βοηθά. Βοηθά να βγάλεις από μέσα σου τον πόνο και την αγανάκτηση, όλα όσα θέλεις να πεις αλλά δεν τολμάς. Είναι ο κρυφός ολότελα δικός σου χώρος, που μπορείς να γράψεις και τα πιο ενδόμυχα μυστικά σου. Όσο κι αν πονάνε, ό,τι και αν είναι κανείς δε μπορεί να σε κρίνει.

...και όχι στη σελίδα στο facebook
Αν είσαι από κείνους που εκφράζουν τη λύπη τους για το χωρισμό δημόσια, μάλλον πρέπει να αλλάξεις τακτική. Η λύπηση δεν είναι η σωστή βάση για την επιστροφή του αγαπημένου σου. Δεν είναι η ώρα να πέσεις στα μάτια του/της, παρακαλώντας για λίγη προσοχή.

Οι κανόνες του lifestyle
Πρόσεξε τον εαυτό σου...

Δουλειά, μασάζ, γυμναστήριο, βόλτες με φίλους. Αν θες να ξεπεράσεις έναν χωρισμό κάνε focus σε σένα και στις δικές σου ανάγκες. Σε όλα όσα ήθελες ενδεχομένως να κάνεις όλον αυτόν τον καιρό που ήσουν ζευγάρι με τον/την σύντροφό σου αλλά δεν έκανες.

....αλλά μην το παρακάνεις
Το να αλλάξεις δραστικά τον τρόπο ζωής σου, π.χ να παραιτηθείς από τη δουλειά σου και να ξεκινήσεις να κάνεις το γύρο του κόσμου (όσο γοητευτικό και αν ακούγεται), ή να αρχίσεις να πίνεις ενώ πριν δεν το έκανες, ίσως δεν είναι και η καλύτερη τακτική για να ξεχάσεις και να ξεπεράσεις τον άλλον. Μπορεί αυτός ο νέος σου ευατός να σου δώσει πρόσκαιρη χαρά αλλά αν δε λύσεις τα θέματά σου με το σωστό τρόπο, τότε το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τα καλύψεις και να τα θάψεις βαθιά μέσα σου. Και δυστυχώς κάποια στιγμή στο μέλλον θα ξαναβγούν στην επιφάνεια.

Οι κανόνες του ραντεβού
Κλάση, ειλικρίνεια και αυθεντικότητα...

Δώσε το στίγμα σου, το ποιος πραγματικά είσαι και μην προσπαθήσεις να γοητεύσεις μόνο και μόνο για να ικανοποιήσεις το εγώ σου, ότι "περνά" ακόμα η μπογιά σου. Το να παραπλανείς τον άλλον μόνο και μόνο επειδή δε θέλεις να είσαι μόνος σου δεν είναι λύση.

...όχι άντρας να 'ναι και ό,τι να 'ναι
Αν προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου μέσω του άλλου έχεις ξεκινήσει στραβά όχι μόνο για να ξεπεράσεις το χωρισμό αλλά βασικά για να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να του επιτρέψεις ξανά να ζήσει όπως του αξίζει. Ναι, εν δυνάμει σύντροφοι υπάρχουν αλλά χρειάζεται επιλογή. Ποιος πραγματικά σου ταιριάζει, ποιος σου αρέσει, για ποιους λόγους.

Μη ξεχνάς ότι μετά από έναν χωρισμό, χρειάζεται να ξαναχτίσεις την εμπιστοσύνη σου στον άλλον και αυτό απαιτεί κάποιο διάστημα συμβιβασμού με το παρελθόν σου, για να ζήσεις το παρόν σου και κυρίως να δημιουργήσεις το μέλλον σου.