Κάψτε λίπος και χάστε βάρος με τις κατάλληλες τροφές

diatrofi-diaita-baros-zugaria
ΤΡΙΤΗ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Κάψτε λίπος τόσο με τη γυμναστική, όσο και μέσω της διατροφής σας, με 8 τροφές που υπόσχονται να κάνουν καλή δουλειά προς όφελος της σιλουέτας σας.

Το κάψιμο λίπους είναι μια σίγουρα δύσκολη υπόθεση που προϋποθέτει καθημερινή και μακρόχρονη κίνηση, από περπάτημα, μέχρι κάποιο άθλημα, χορό, ποδήλατο κ.ο.κ., με συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι ένας σωστός συνδυασμός άσκησης και διατροφής μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αρκεί να κρατήσετε την άσκηση και την κίνηση στη ζωή σας και να κάνετε σωστές επιλογές όσον αφορά τη διατροφή.

Κι επειδή ξέρουμε ότι ήρθε η ώρα που όλες οι ατασθαλίες του χειμώνα ετοιμάζονται να… πάνε παραλία, σηκωθείτε από τον καναπέ, βάλτε την άσκηση πιο ενεργά στη ζωή σας και συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές, που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να «κάψετε» και να χάσετε, τηρώντας ένα γενικότερα υγιεινό διατροφικό πλαίσιο, με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Θαύματα μπορεί να μην μπορούν να γίνουν μέσα σε 1-2 μήνες, αλλά μπορείτε να κατακτήσετε μικρότερους στόχους που σιγά-σιγά θα σας φέρουν κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γκρέιπφρουτ
Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στο σωστό μεταβολισμό του λίπους και οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτή αποτελούν καλές επιλογές για το κάψιμο του λίπους. Προσθέστε μισό γκρέιπφρουτ την ημέρα στο πρωινό σας γεύμα ή καταναλώστε το 30 λεπτά πριν από κάποιο μεγάλο γεύμα, έτσι ώστε να σας βοηθήσει να μην το παρακάνετε και να νιώθετε χορτάτοι.

Μαύρο πιπέρι
Η πιπερίνη, η κυρίαρχη ουσία στο μαύρο πιπέρι, έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει τη δημιουργία των λιποκυττάρων στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού.

Κανέλα
Το μυρωδάτο αυτό μπαχαρικό φαίνεται πως μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που κατ’ επέκταση σημαίνει ότι βοηθάει στο να μην υπάρχουν απότομες αυξομειώσεις, άρα και μεγάλες… λιγούρες που μας ωθούν ανεξέλεγκτα στο τσιμπολόγημα. Προσθέστε τη στα φρούτα σας, στο τσάι, τον καφέ και το γιαούρτι, όσο πιο συχνά μπορείτε.

Αβγά
Με 70 θερμίδες και 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, όπως και βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα αβγά στο πρωινό, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως συμβάλλουν στις θερμίδες που θα θέλουμε καταναλώσουμε στη συνέχεια της ημέρας μας, μειώνοντάς τες. Αν παρουσιάζετε υψηλά ποσοστά χοληστερίνης, βάλτε τα αβγά σας 1-2 φορές την εβδομάδα στο πρόγραμμα, προτιμώντας τα βραστά.

Μήλα (και φρούτα εν γένει)
Τα φρούτα είναι σίγουρα σύμμαχοί σας όσον αφορά την απώλεια βάρους, ενώ ταυτόχρονα σας προσφέρουν πλήθος βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, ικανοποιώντας σας και γευστικά. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για κάτι γλυκό, χωρίς να φορτώνουν τον οργανισμό σας όπως κάνουν τα επεξεργασμένα σάκχαρα οδηγώντας στη συσσώρευση λίπους και τα μήλα συγκεκριμένα, ειδικά όταν καταναλώνονται με τη φλούδα, σας παρέχουν πλήθος φυτικών ινών και νερού που σας κρατούν χορτάτους και μακριά από το ψυγείο.

Αμύγδαλα
Μπορεί οι ξηροί καρποί γενικά να βοηθούν στην απώλεια βάρους, τα αμύγδαλα, όμως, συγκεκριμένα, είναι μια από τις κορυφαίες επιλογές. Ο λόγος είναι ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, με μια μερίδα τους να φέρνει τον κορεσμό, κρατώντας μας μακριά από την πείνα και το ψυγείο. Μιας και μπορείτε να τα μεταφέρετε όπου κι αν είστε, φροντίστε να έχετε πάντα μια χούφτα μαζί σας για τις δύσκολες ώρες.

Πιπεριές τσίλι
Χαρίστε καυτερή νοστιμιά στο φαγητό σας, με πιπεριές τσίλι, η οποίες θα σας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα να έχετε… καυτή εμφάνιση. Το βασικό τους συστατικό, η καψαϊκίνη, φαίνεται πως μειώνει την όρεξη και αυξάνει τις καύσεις, γι’ αυτό όπου δείτε καυτερή πιπεριά, προτιμήστε τη.

Κινόα
Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις όσον αφορά τους υδατάνθρακες είναι ότι προσθέτουν βάρος. Στην πραγματικότητα δεν είναι οι ίδιοι οι υδατάνθρακες που προσθέτουν βάρος, αλλά το είδος τους. Η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη κρατώντας την πείνα μακριά και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν αυξάνει απότομα το σάκχαρο του αίματος όπως άλλοι υδατάνθρακες και άρα δεν προκαλεί λιγούρες και υπερκατανάλωση τροφών.

Άλλες τροφές που μπορείτε να προσθέσετε στο διατροφικό σας πλάνο για απώλεια βάρους και καύση λίπους είναι τα μύρτιλα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, το πράσινο τσάι και ο καφές που φαίνεται ότι συμβάλλουν στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού –αρκεί να καταναλώνονται χωρίς γάλα και ζάχαρη- η βρώμη, τα όσπρια, οι γλυκοπατάτες και η άπαχη πρωτεΐνη.