Ωμοφαγία, η νέα τάση στη διατροφή;

ugieini-diatrofi-omofagia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2015

Η διατροφική τάση των τελευταίων ετών προτείνει να καταναλώνουμε τις τροφές ωμές ή σχεδόν ωμές, προκειμένου να χάσουμε βάρος και να κάνουμε καλό στην υγεία μας. Γνωρίστε τη λίγο καλύτερα, προτού την υιοθετήσετε ή την απορρίψετε.

Η ωμοφαγία ως έννοια, αλλά και ως πρακτική ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια, ως ένας τρόπος διατροφής που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και την ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας μας, ενώ δεν είναι λίγα και τα εστιατόρια, που οργανώνουν ωμοφαγικές βραδιές, όπως και τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο της ωμοφαγίας στον κόσμο. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται:

Τι είναι η ωμοφαγία;
Όπως φανερώνει και η ετυμολογία της λέξης, ωμοφαγία είναι το μοντέλο διατροφής που βασίζεται στην πεποίθηση ότι το πιο υγιεινό φαγητό για τον οργανισμό είναι το ωμό . Επίσης πρεσβεύει την άποψη ότι το ζέσταμα του φαγητού δεν πρέπει να ξεπερνά τους 40-45 βαθμούς Κελσίου. Ο λόγος πίσω από αυτή την τάση είναι ότι το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφει τα πολύτιμα ένζυμα των τροφών, τα οποία βοηθούν να χωνέψουμε σωστά και να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά τους.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, όταν καταναλώνουμε συνέχεια μαγειρεμένο φαγητό, ο οργανισμός μας πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά προκειμένου να παράγει περισσότερα ένζυμα και, σε βάθος χρόνου, η έλλειψή τους από το φαγητό οδηγεί σε προβλήματα πέψης, σε διατροφικές ελλείψεις, επιτάχυνση της γήρανσης και αύξηση του βάρους.

Το μαγείρεμα, για παράδειγμα, μειώνει τις σουλφοραφάνες, αντικαρκινικές ουσίες που βρίσκουμε στο μπρόκολο, ενώ καταστρέφει και βιταμίνες όπως τη C και το φυλλικό οξύ. Θα βρείτε, όμως, πολλούς να μάχονται αυτή τη θεωρία, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γενικευτεί, αφού άλλες τροφές γίνονται πιο υγιεινές όταν μαγειρεύονται, όπως για παράδειγμα οι ντομάτες, οι οποίες αυξάνουν 3 με 4 φορές το λυκοπενιό τους.

Οι τρόποι προετοιμασίας που χρησιμοποιούνται εναλλακτικά στην ωμοφαγική διατροφή είναι το μούλιασμα, το ζέσταμα/αφυδάτωση μέχρι αυστηρά τους 40-45 βαθμούς Κελσίου με αφυγραντήρα, το πικλάρισμα, η ζύμωση, το μαρινάρισμα, η ανάμειξη διάφορων ωμών τροφών, ενώ συνηθίζεται και η κατανάλωση φυτρών από φασόλια, φακές κ.ο.κ.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά;
Όπως σε κάθε θεωρία και πρακτική, έτσι κι εδώ κρύβονται οφέλη, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει και η…αντίπερα όχθη.

Όσον αφορά τα οφέλη, η ωμοφαγία θεωρείται ότι μας βοηθάει να αποκτήσουμε περισσότερη ενέργεια, πιο καθαρό δέρμα, να χάσουμε βάρος και να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων ασθενειών, καθώς το ωμό, φυσικό φαγητό περιέχει λιγότερα τρανς και κορεσμένα λιπαρά από την καθιερωμένη δυτική διατροφή, ενώ ταυτόχρονα το νάτριο και η ζάχαρη παραμερίζονται και αυξάνεται το κάλιο, το μαγνήσιο, το φυλλικό οξύ, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας. Μελέτη, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση ωμής τροφής έφερε μείωση στην ολική χοληστερίνη και τη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων, ενώ διάφοροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μοντέλο αυτό μειώνει την οξύτητα στον οργανισμό μας, η οποία προκαλεί ασθένειες.

Η αντίπαλη άπιψη υποστηρίζει ότι αφενός τα περισσότερα ένζυμα από τις ωμές τροφές τελικά καταστρέφονται από τα οξέα του στομάχου, οπότε ούτως ή άλλως δεν απορροφούνται στο βαθμό που νομίζουμε, ενώ κάποιοι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία ότι από μια τέτοια διατροφή λείπουν θρεπτικά στοιχεία, όπως η πρωτεΐνη, η βιταμίνη Β12, το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη D και όπως συμβαίνει και με τη χορτοφαγική διατροφή, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις διατροφικές ελλείψεις.

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να μπείτε σε μια τέτοια διαδικασία, μιλήστε με το γιατρό σας που γνωρίζει το ιστορικό και τις αδυναμίες σας, προκειμένου να σας ενημερώσει για το κατά πόσο θα σας ωφελήσει μια τέτοια διατροφή και τι πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Τι μπορείτε να τρώτε σε μια ωμοφαγική διατροφή;
Μπορεί αρχικά οι επιλογές να σας φαίνονται περιορισμένες, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες από όσες πιστεύετε. Στο πλαίσιο μιας ωμοφαγικής διατροφής μπορείτε να καταναλώνετε φρέσκα και ξηρά φρούτα, φρέσκα λαχανικά εποχής, άψητους και κατά προτίμηση βιολογικούς σπόρους και ξηρούς καρπούς, κινόα, γκρανόλα, φύτρες, όσπρια, ωμοφαγικό ψωμί από λιναρόσπορο ή φύτρα κ.ο.κ., ελαιόλαδο, χυμούς, βότανα, τσάι σε νερό που δεν έχει ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου, «ζυμωμένες» τροφές, μπαχαρικά, καρυκεύματα, λιαστές ντομάτες, μέλι, νέκταρ καρύδας, νέκταρ αγαύης, στέβια και άλλες τροφές της ίδιας λογικής. 

Κι αν νομίζετε ότι τα παραπάνω δεν μπορούν να βγάλουν ένα αξιοπρεπές πιάτο, να σας ενημερώσουμε ότι η δημιουργική ωμοφαγία μπορεί να γίνει και…γκουρμέ, με πατέ από σπόρους και βότανα, φιδέ και σπαγγέτι από λαχανικά, κρύες σούπες με λαχανικά και φύτρες και πολλούς άλλους συνδυασμούς. Αρκεί να υπάρχει φαντασία και διάθεση να κλείσετε το μάτι της κουζίνας.

Τζούλια Τασώνη