Καρκίνος των ωοθηκών: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα

giatros
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΜΑΙΟΥ 2015

Ο καρκίνος των ωοθηκών περνά συχνά απαρατήρητος ώσπου τη στιγμή που θα έχει εξαπλωθεί στη λεκάνη και την κοιλιά. Σε αυτό το προχωρημένο στάδιο, όμως, η θεραπεία είναι πολύ δύσκολη και συχνά κοστίζει τη ζωή της ασθενούς.

Εάν ωστόσο διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, η νόσος περιορίζεται στην ωοθήκη και αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να μπορεί να αντιμετωπισθεί και να θεραπευτεί επιτυχώς. Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε;

Όλες οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών
Ο καρκίνος των ωοθηκών διαγιγνώσκεται ετησίως σε σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι υπεύθυνος για 140.000 θανάτους κάθε χρόνο. Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες μορφές καρκίνου, οι γυναίκες επηρεάζονται από τη νόσο είτε είναι πολίτες ανεπτυγμένης είτε όχι κοινωνίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και το οικογενειακό ιστορικό μας και από τις δύο πλευρές (του πατέρα και της μητέρα) για να έχει ο γιατρός μία ολοκληρωμένη και πλήρη εικόνα.

Η γνώση των συμπτωμάτων του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να επιτρέψει στις γυναίκες να λάβουν μια πρώιμη διάγνωση, άρα να αντιμετωπίσουν τη νόσο επιτυχώς.
Αν βιώνετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα, συζητήστε τα άμεσα με τον γιατρό σας.
• Αυξημένο κοιλιακό μέγεθος / επίμονο φούσκωμα (όχι φούσκωμα που έρχεται και φεύγει)
• Δυσκολία στην τροφή / γρήγορο αίσθημα πληρότητας
• Κοιλιακό ή πυελικό πόνο
• Ανάγκη για ούρηση πιο συχνά
Ενώ τα συμπτώματα αυτά συνδέονται συχνά με πιο κοινές και λιγότερο σοβαρές συνθήκες, καλό θα ήταν να ελέγξετε τις αιτίες.

Η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο βελτιώνει κατά πολύ τις πιθανότητες επιβίωσης.
Όταν ο καρκίνος των ωοθηκών ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο, παραμένει περιορισμένος στις ωοθήκες με αποτέλεσμα το ποσοστό επιβίωσης της ασθενούς για περισσότερο από πέντε χρόνια (το χρονικό διάστημα επί του οποίου η επιβίωση συνήθως μετράται κατά την αξιολόγηση της θεραπείας του καρκίνου) φτάνει έως και το 90%. 

Ο καρκίνος των ωοθηκών ωστόσο, συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο και οι γυναίκες καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η γυναίκα σκέφτεται ότι τα συμπτώματα της οφείλονται στην εμμηνόπαυση, στην περίοδό της, σε κάτι που έφαγε ή ακόμα συγχέονται με άλλες κοινές ασθένειες του στομάχου και του πεπτικού συστήματος. Οι γιατροί επίσης συχνά υποψιάζονται αρχικά λιγότερο σοβαρές αιτίες για τα συμπτώματα, αλλά η συχνότητα των συμπτωμάτων είναι το σημείο κλειδί.

Πολλές γυναίκες πιστεύουν λανθασμένα ότι ένα τεστ Παπανικολάου (test Pap) θα ανιχνεύσει τον καρκίνο των ωοθηκών.
Αλλά αυτό δεν ισχύει. Το συγκεκριμένο τεστ ανιχνεύει προ-καρκινικές αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, κάτι που αντιμετωπίζεται με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από ό, τι ο καρκίνος των ωοθηκών.