Μπορούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

nestle-fitness
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΜΑΙΟΥ 2015

«Τρώτε περισσότερα τρόφιμα ολικής άλεσης»: το μήνυμα αυτό υποστηρίζουν όχι μόνο πολλοί διατροφολόγοι αλλά και καμπάνιες σε θέματα διατροφής πολλών χωρών, μιας και τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται ολοένα και πιο συχνά η συσχέτιση της κατανάλωσης τροφών ολικής αλέσεως (π.χ. δημητριακά) με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους και ιδιαίτερα τη μείωση του κοιλιακού λίπους (κεντρικού τύπου παχυσαρκία).

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Dr Penny Kris-Etherton και τους συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, μελετήθηκε η επίδραση των δημητριακών ολικής αλέσεως στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 50 παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 24-63 ετών ακολούθησαν δίαιτα μειωμένη κατά 500kcal θερμίδες για 12 εβδομάδες (3 μήνες), αφού χωρίστηκαν σε 2 ισάριθμες ομάδες: Οι μισοί κατανάλωναν καθημερινά 5 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως και οι υπόλοιποι επεξεργασμένα και τροποποιημένα δημητριακά φτιαγμένα από λευκό αλεύρι.

Μετά από 12 εβδομάδες, η μέση απώλεια βάρους και για τις δύο ομάδες ήταν περίπου το ίδιο: 4-5 κιλά, ωστόσο η πρώτη ομάδα που έτρωγε δημητριακά ολικής αλέσεως έδειξε σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στο ποσοστό του κοιλιακού λίπους. Το κοιλιακό λίπος συνδέεται επίσης με την χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία με τη σειρά της είναι ένας προάγγελος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επιπλέον στην έρευνα αυτή, ένας άλλος παράγοντας κινδύνου που υποχώρησε σε εκείνους που κατανάλωσαν δημητριακά ολικής αλέσεως (και όχι σε εκείνους που κατανάλωσαν τα εξευγενισμένα) ήταν ένας βασικός δείκτης χρόνιας φλεγμονής, που είναι αυξημένος σε παχύσαρκα άτομα η επονομαζόμενη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Οι βασικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται φαίνεται να συνδέονται με την επίδραση των τροφίμων ολικής αλέσεως στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Κάτι τέτοιο οφείλεται, επίσης, στο γεγονός ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμα.

Η ενεργειακή πυκνότητα ενός τροφίμου, αναφέρεται στην ποσότητα των θερμίδων που εμπεριέχονται σε μια συγκεκριμένη μερίδα. Έτσι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, λόγω του υψηλού τους περιεχομένου σε φυτικές ίνες, έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, που σημαίνει ότι περιέχουν μια μικρή ποσότητα θερμίδων σε μια μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Συμπεριλαμβάνοντας λοιπόν αυτά στη διατροφή σας, επιτρέπετε στον εαυτό σας να τρώει περισσότερο φαγητό –μειώνοντας την πιθανότητα της αίσθησης της πείνας και της στέρησης- διατηρώντας παράλληλα την πρόσληψη θερμίδων, σε ένα επίπεδο που μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, ο Ian Barron MD, χειρουργός βαριατρικής και ειδικός στην απώλεια βάρους, υποστηρίζει ότι τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, απορροφούν περισσότερο νερό, καθώς διαπερνούν τον πεπτικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο.

Συνοψίζοντας, τρώγοντας δημητριακά ολικής αλέσεως ως μέρος ενός γεύματος με λιγότερες θερμίδες, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά και κοιλιακό λίπος πιο αποτελεσματικά.

Επιμέλεια κειμένου: Έλενα Φαφούτη, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής