Φτιάξτε τη διάθεσή σας... τώρα!

ftiakste-ti-diathesi-sas-tora

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Αν σας πλήττει το άγχος και το στρες, μπορείτε να φτιάξετε τη διάθεσή σας χωρίς τη… συνταγή γιατρού, με απλά, μικρά «κόλπα».

Το άγχος και το στρες της καθημερινότητας, συχνά μπορεί να οδηγήσουν κάποιους από εμάς στην κατάθλιψη και την κακή διάθεση. Επειδή όμως δε λύνονται όλα τα προβλήματα με ένα… μαγικό χάπι, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας εύκολα και φυσικά. Ιδού!

Παίξτε με το κατοικίδιό σας

Μια έρευνα του University of Missouri-Columbia έδειξε ότι το παιχνίδι με ένα σκύλο ή μια γάτα (αναλόγως τα γούστα και τις… αλλεργίες του καθενός) για 15 λεπτά, μπορεί να αυξήσει τις ποσότητες των ορμονών που ευθύνονται για το αίσθημα της καλής διάθεσης, σεροτονίνη, προλακτίνη και οξυτοκίνη. Παράλληλα μειώνει την ποσότητα της κορτιζόλης, της ορμόνης που προκαλεί στρες.

Χαμογελάτε!

Μερικές φορές, το να υποκρινόμαστε μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες. Αυτό αποδεικνύει μια εργαστηριακή έρευνα του Clark University, η οποία συμπέρανε ότι εάν πιέζουμε τον εαυτό μας να χαμογελάν ενεργοποιούμε τα τμήματα του εγκεφάλου που ευθύνονται για τα αισθήματα της ευτυχίας και καλής διάθεσης.

Η καλή διάθεση περνάει από… το στομάχι

Όπως ο έρωτας, έτσι και η καλή διάθεση, συχνά έχει να κάνει με το καλό φαγητό. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο University of Pittsburgh, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά (όπως ψάρια), φυλλικό οξύ (όπως ο χυμός πορτοκαλιού) και σελήνιο (όπως οι ξηροί καρποί), είχαν μειωμένες πιθανότητες να προσβληθούν από κατάθλιψη.

Ανθρώπινη επαφή

Τα πιο απλά πράγματα, συχνά είναι και τα πιο σπουδαία. Η ανθρώπινη επαφή, σύμφωνα με το University of North Carolina, εκτός από το να μειώνει τη αρτηριακή πίεση και τους χτύπους της καρδιάς, μπορεί να ευθύνεται και για την έκκριση ενδορφινών, όπως η σεροτονίνη, που φτιάχνει τη διάθεση και χαλαρώνει.

Εκφραστείτε καλλιτεχνικά

Η καλλιτεχνική και δημιουργική δραστηριότητα, όπως η ζωγραφική ή ακόμα και η συγγραφή ενός ημερολογίου, μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στη διάθεσή μας. Οι εθελοντές μιας έρευνας που έγινε στο Boston College, δήλωσαν ότι ένιωθαν πιο χαρούμενοι όταν ασχολούνταν με καλλιτεχνικές και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, στις οποίες εξέφραζαν τα αρνητικά συναισθήματά τους.