Ποια λάθη (ίσως) κάνετε στις σαλάτες σας

gunaika-ftiaxnei-salata
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Νομίζετε ότι οι σαλάτες είναι ένα πολύ εύκολο γεύμα για να κάνετε κάποιο λάθος στην ετοιμασία τους; Πρώτο λάθος!

Εκ πρώτης όψεως, μια σαλάτα δεν είναι τίποτα παραπάνω από κομμένα λαχανικά σε ένα μπολ με λάδι και αλάτι. Γιατί τότε η σαλάτα ενός καλού εστιατορίου διαφέρει τόσο πολύ από αυτή που κόβουμε σπίτι μας;

Όσο περισσότερη προσοχή δίνετε στη λεπτομέρεια και στην τεχνική, τόσο η σαλάτα σας θα απογειωθεί, ακόμη κι αν νομίζετε ότι δεν της λείπει τίποτα.

Ξεκινήστε αποφεύγοντας 5 κοινά λάθη.

Μην κόβετε από νωρίς τα λαχανικά σας
Σίγουρα είναι πρακτικό το να κόβετε λαχανικά και να τα φυλάτε στο ψυγείο, έτσι ώστε να τα έχετε εύκαιρα τις ημέρες της εβδομάδας που θέλετε να φτιάξετε μια γρήγορη σαλάτα, η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα λαχανικά αρχίζουν να χάνουν την ποιότητά τους μόλις κοπούν, τα φύλλα τους αρχίζουν να χαλάνε και πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους αρχίζουν να οξειδώνονται. Με την ίδια λογική, αποφύγετε να αγοράζετε έτοιμα, κομμένα λαχανικά και φροντίστε να τα κόβετε πάντα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ώρα που πρόκειται να τα καταναλώσετε, έτσι ώστε να διατηρούν και τη φρεσκάδα τους και τη θρεπτική τους αξία.

Μετρήστε σωστά
Τα δοχεία μετρητές δεν είναι πρακτικά και χρήσιμα μόνο για υγρά ή για τη ζάχαρη και το αλεύρι, αλλά και για τα λαχανικά, ειδικά όταν θέλετε να φτιάξετε μια σαλάτα βασισμένοι σε συνταγή και θέλετε να είστε ακριβείς στις ποσότητες που θα χρησιμοποιήσετε. Αν, λοιπόν, μια συνταγή απαιτεί συγκεκριμένη ποσότητα πράσινων λαχανικών, βάλτε τα στο μετρητή και πιέστε τα ελαφρά προς τα κάτω με τα ακροδάκτυλά σας, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα δοχεία για περισσότερη ευκολία. 

Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο ντρέσινγκ με τα κατάλληλα λαχανικά
Όπως θα έχετε ίσως καταλάβει, δεν «δένουν» σωστά όλα τα ντρέσινγκ με όλα τα λαχανικά, γι’ αυτό θα χρειαστεί να έχετε υπόψη σας τα εξής: τα πράσινα λαχανικά με πιο ήπια γεύση αναδεικνύονται εύκολα με ένα απλό ντρέσινγκ με βινεγκρέτ κόκκινου κρασιού, χωρίς έντονες γεύσεις που θα καλύψουν τη δική τους και τα πιο πικάντικα λαχανικά μπορούν να συνδυαστούν με γεύσεις μουστάρδας, με φρέσκο κρεμμυδάκι και με μπαλσάμικο, ενώ μπορούν να ταιριάξουν και με μια ελαφρώς γλυκιά και κρεμώδη βινεγκρέτ.

Μην το παρακάνετε με το ντρέσινγκ
Για να καταφέρετε να προσθέσετε την κατάλληλη ποσότητα ντρέσινγκ στη σαλάτα σας, πρέπει να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα. Καταρχάς, επειδή αν το λάθος γίνει και σας πέσει πολύ ντρέσινγκ στη σαλάτα, δύσκολα μπορείτε να το διορθώσετε, ξεκινήστε ρίχνοντας λίγη ποσότητα, δοκιμάζοντας καθώς προχωράτε αν η γεύση της είναι σωστή ή αν χρειάζεται περισσότερη. Μπορείτε, επίσης, να βουτάτε κάποια λαχανικά στο ντρέσινγκ σας και μετά να τα ανακατέψετε όλα μαζί, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, όμως, ¼ φλιτζάνι βινεγκρέτ αρκεί για μια ποσότητα 8-10 φλιτζανιών λαχανικά, δηλαδή 4-6 συνοδευτικές στο πιάτο σαλάτες ή 2-3 κανονικές σαλάτες. Για να έχει η σαλάτα σας όσο το δυνατόν πιο φρέσκια γεύση και νοστιμιά, φροντίστε να περιχύσετε το ντρέσινγκ ακριβώς πριν το σερβίρισμα κι αν θέλετε έξτρα γεύση, δοκιμάστε να αλείψετε το εσωτερικό του μπολ με λίγο σκόρδο, πριν προσθέσετε τα λαχανικά σας.

Μη βάλετε ντρέσινγκ σε βρεγμένα λαχανικά
Τα λαχανικά σας πρέπει να είναι στεγνά, προκειμένου το ντρέσινγκ να «κάτσει» καλά επάνω τους. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, το ντρέσινγκ θα κυλήσει στον πάτο και αυτό που θα σας μείνει, θα είναι τα λαχανικά σας σκέτα, με ελαφρώς εμφανές το… πέρασμα του ντρέσινγκ από πάνω τους. Φροντίστε πάντα να στεγνώνετε τα λαχανικά σας είτε με το κατάλληλο εργαλείο στραγγίσματος σαλάτας (salad spinner), είτε με χαρτί κουζίνας, το οποίο θα τοποθετήσετε πάνω και κάτω τους, πιέζοντάς το ελαφρά, έτσι ώστε να απορροφήσει την υγρασία.