Βαράκια ή μηχανήματα;

dumbells
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2015

Μπαίνουμε στο γυμναστήριο και οι επιλογές είναι τόσες που δημιουργούν σύγχυση στους υποψήφιους αθλούμενους. Το επικρατέστερο δίλημμα είναι αν πρέπει να καταφύγουμε στη χρήση των μηχανημάτων του γυμναστηρίου ή αν είναι προτιμότερα τα βάρη.

Ας δούμε τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής και ας αποφασίσουμε βάσει των αναγκών μας.

Στα υπέρ
Φθηνά και βολικά

Αν δε θελετε να ξοδέψετε μια περιουσία σε συνδρομές γυμναστηρίου, ηπροπόνηση στο σπίτι με βαράκια είναι ιδανική. Επειδή τα  περισσότερα μηχανήματα γυμναστικής είναι αρκετά ακριβά, η φτηνή, βολική, εύκολη στη χρήση και πολύ πρακτική επιλογή με τα βαράκια είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε. Αν ωστόσο θέλετε να κάνετε μία σοβαρή προπόνηση, καλό θα ήταν να αγοράσετε 3 διαφορετικά ζευγάρια βαράκια με διαφορετικά κιλά. Γιατί, για παράδειγμα, άλλη ένταση χρειάζεται ο ώμος, άλλη το στήθος, άλλη ο δικέφαλος.

Γυμνάζουν όλο το σώμα
Η προπόνηση με βάρη ασκεί περισσότερο το σώμα σας από τα ειδικά μηχανήματα και αυτό συμβαίνει επειδή με τα βαράκια χρειάζεται να έχετε πιο σωστή στάση σώματος, όπου συμμετέχουν όλοι οι μύες.  Αντίθετα, στο αντίστοιχο μηχάνημα, ο μυς θα πρέπει να εργαστεί απομονωμένα και ανάλογα θα πρέπει να προσαρμοστεί και το σώμα κάθε φορά. Η αλήθεια είναι ότι με τα βαράκια το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερους μύες από ότι στο μηχάνημα.

Στα κατά
Υψηλότερες πιθανότητες τραυματισμού

Στα βασικά μειονεκτήματα για τα βαράκια είναι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Αντίθετα, το μηχάνημα έχει συγκεκριμένες θέσεις και λειτουργεί με καθορισμένες και ασφαλιστικές δικλείδες που προφυλάσσουν αυτόν που ασκείται. Επιπλέον, τα βαράκια απαιτούν μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου και προκειμένου να κάνει κανείς σωστά την άσκηση χωρίς τραυματισμούς, χρειάζεται να έχει είτε τη γνώση είτε έναν έμπειρο trainer δίπλα του.

Λιγότερο focus
Ένα από τα πλεονεκτήματα των αλτήρων είναι στην πραγματικότητα και το βασικό τους μειονέκτημα. Δηλαδή, ενώ οι ασκήσεις με τα βάρη γυμνάζουν όλο το σώμα, δε μπορούν να επικεντρωθούν σε μια μυική ομάδα. Από την άλλη πλευρά, τα μηχανήματα γυμνάζουν ακριβώς εκείνη τη μυϊκή ομάδα που θέλετε να “χτίσετε”.

Ηετυμηγορία
Η σωστή άσκηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και μηχανήματα και βάρη, σε σωστό συνδυασμό και με τη σωστή αναλογία. Αυτό βέβαια εξαρτάται πάντα από το τι θέλει να κάνει κάποιος με το σώμα του.