Πέντε μυστικά μαγειρέματος για υγιεινή κουζίνα

pente-mustika-mageirematos-gia-ugieini-kouzina

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Υπάρχουν εύκολα και έξυπνα τρικ για να μαγειρεύουμε πιο υγιεινά; Ο σεφ Δημήτριος Πολίτης μας προτείνει 5 τρόπους για πιο εύκολα αλλά κυρίως πιο υγιεινά πιάτα που θα εμπλουτίσουν τη διατροφή μας.

Η ελληνική και εν γένει η μεσογειακή κουζίνα αποτελεί πρότυπο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, υγιεινής και νόστιμης κουζίνας. Και βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο καθώς οι πρόγονοι μας (χωρίς να έχουν τις γνώσεις του σήμερα) κατάφερναν να συνδυάζουν άψογα τις πρώτες ύλες της Μεσογείου.

Βέβαια πλέον εμείς έχοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία και τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω και να δημιουργήσουμε συνταγές πιο υγιεινές και τώρα το καλοκαίρι πιο ελαφριές. Σας παραθέτω κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη δημιουργία εύκολων και κυρίως υγιεινών πιάτων.

1.Ναι στο γιάχνισμα του κρεμμυδιού και όχι στο σοτάρισμα ή στο τσιγάρισμα

Το γιάχνισμα είναι μια μέθοδος ξεχασμένη τα τελευταία χρόνια και αποτελεί το ιδανικό ξεκίνημα μια συνταγής. Στην ουσία τοποθετούμε το κρεμμύδι με ελάχιστο νερό στο σκεύος και σε μέτρια φωτιά το αφήνουμε να μαραθεί και να μείνει χωρίς καθόλου νερό. Τη διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά προσθέτοντας πάλι λίγο νερό και όταν εξατμιστεί συνεχίζουμε τη συνταγή όπως ξέρουμε. Είναι μια διαδικασία που δεν παίρνει πάνω από 5-6 λεπτά και θα καταργήσει την γνωστή και "βαριά" διαδικασία του σοταρισμένου και ουσιαστικά τηγανισμένου κρεμμυδιού.

2. Το ελαιόλαδο και η ντομάτα προς το τέλος του μαγειρέματος

Αυτά τα δύο υλικά μαζί με το κρεμμύδι είναι ίσως τα πιο βασικά υλικά της κουζίνας μας ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Τα συναντάμε στα λαδερά, τα όσπρια, τα μαγειρευτά φούρνου και γενικά θα έλεγα παντού. Όμως, όσο απαραίτητα μας είναι άλλο τόσο "ευαίσθητα" σε υψηλές θερμοκρασίες είναι. Πρέπει να συνηθίσουμε να τα βάζουμε στο φαγητό στα 2/3 του μαγειρέματος δηλαδή 10-15 λεπτά συνήθως πριν να είναι έτοιμο. Αν σε κάποιες παρασκευές σας ακούγεται κάπως δύσκολο ξεκινήστε βάζοντας τη μικρή ποσότητα πριν και τη μισή μετά και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

3.Λιγότερο ψήσιμο στα λαχανικά

Φαντάζομαι ότι μια ωραία σαλάτα με βραστά λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, πατζάρι, κολοκύθι ή ένα πιάτο με βραστά βλήτα συνοδεία κάποιου ψαριού ακούγεται πραγματικά ως το απόλυτο γαστρονομικό καλοκαιρινό σκηνικό (πόσο μάλλον αν υπάρχει και καμιά παραλία στο πλάνο...). Αλλά φαντάζομαι πάλι ότι όλοι μας έχουμε γευθεί τα συγκεκριμένα πιάτα με τα λαχανικά τόσο βρασμένα που να λιώνουν πριν τα βάλουμε στο στόμα ή τα χόρτα στο πιάτο να μοιάζουν και να είναι μια ενωμένη μάζα. Αυτή είναι μια συνήθεια που πρέπει να αποβάλλουμε και να μάθουμε να τα μαγειρεύουμε σε λιγότερο χρόνο. Απλά αφαιρέστε 3-4 λεπτά από το χρόνο που τα μαγειρεύετε τώρα και στη πορεία θα το κρίνετε εσείς. Αυτό ισχύει και για τα μαγειρευτά όπως πχ. φασολάκια λαδερά ή μπάμιες με κοτόπουλο ή κατσικάκι με χόρτα κ.α. Τα λαχανικά θα μείνουν πιο ζωντανά και θα έχουν διατηρήσει σαφέστατα περισσότερες βιταμίνες.

4.Εναλλακτικές "ελαφριές" εκδοχές των υλικών που χρησιμοποιούμε

Μια συνταγή μπορεί να αλλάξει και θερμιδικά και από θρεπτική άποψη αν κάνουμε κάποια τρικ. Για παράδειγμα μπορούμε για να φτιάξουμε μια μπεσαμέλ, αντί να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο και γάλα εβαπορέ να χρησιμοποιήσουμε ηλιέλαιο και γάλα με 1,5 % λιπαρά. Μπορούμε επίσης σε ένα σουφλέ αντί για διάφορα κίτρινα τυριά όπως gouda ή γραβιέρα να χρησιμοποιήσουμε ένα κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά ή να βάλουμε και μια ποσότητα λευκού τυριού όπως το ανθότυρο. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι τα λουκάνικα κοτόπουλου ή γαλοπούλας που κάλλιστα μπορούν μα αντικαταστήσουν τα χοιρινά. Γενικά όποιο φαγητό ή σνακ και να φτιάχνουμε να προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο light υλικά.

5. Χρησιμοποιείστε όσο γίνεται λιγότερο "έτοιμα" προιόντα

Πολλές φορές κάποια από τα προϊόντα που ψωνίζουμε είναι εύκολο να τα φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι και φυσικά είναι πολύ πιο υγιεινό κάτι τέτοιο ενώ αρκετές φορές και πιο νόστιμο. Μία σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τη δημοφιλή σάλτσα pesto, ένα χειροποίητο μπιφτέκι κοτόπουλου που ξέρουμε τι βάζουμε μέσα, ένα επιδόρπιο κρέμας για τα παιδιά ή ακόμα και ένα πολύσπορο ψωμί είναι κάποια μόνο παραδείγματα. Βέβαια μπορεί κάποιος να πει ότι ο χρόνος που έχουμε στη ζωή μας είναι περιορισμένος αλλά πιστέψτε με δεν είναι όσο δύσκολο και χρονοβόρο όσο φαίνεται και πάνω από όλα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Του Δημήτριου Πολίτη, Σεφ ελληνικής και διεθνούς κουζίνας και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .