Απλά tips για πιο "πράσινη" και υγιεινή διατροφή

frouta-laxanika
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Όχι, δεν χρειάζεται να γίνετε χορτοφάγοι για να…πρασινίσετε τη διατροφή σας και να της δώσετε πιο θρεπτικό χαρακτήρα. Αρκεί να έχετε 3 βασικά πράγματα υπόψη σας.

«Πράσινη» διατροφή σημαίνει ότι αυτά που επιλέγετε να τρώτε κάνουν καλό στον οργανισμό σας και ταυτόχρονα δεν επιβαρύνετε το περιβάλλον με τις επιλογές σας. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε.

Επιλέγετε φρούτα και λαχανικά εποχής
«Κάθε πράγμα στον καιρό του» λέει πολύ σωστά η παροιμία, και όλα δείχνουν ότι πρέπει να την εφαρμόσετε στα φρούτα και τα λαχανικά σας. Αν τα αγοράζετε στην εποχή τους, μειώνετε τη ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον από τη μεταφορά τους, συν του ότι τα καταναλώνετε φρέσκα και με το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής τους αξίας.

Πείτε «ναι» στα βιολογικά
Μπορεί να κοστίζουν λίγο παραπάνω, αλλά με την κατανάλωσή τους συμβάλλετε σημαντικά στη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και μικροβιοκτόνων. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι εκτός από το καλό που κάνετε στον πλανήτη, ωφελείτε και τον οργανισμό σας, αφού τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά, ειδικά αυτά με μεγάλες επιφάνειες, όπως το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη λαχανικά, όπως επίσης και τα φρούτα με χοντρή βρώσιμη φλούδα (μήλα, αχλάδια, κ.ά) είναι πιο αμφίβολα ως προς την επιρροή από τα χημικά. Όσο πιο χοντρή είναι η φλούδα, τόσο μικρότερη η πιθανότητα να έχει προσβληθεί το εσωτερικό του φρούτου.

Προτιμήστε τα «καλά» ψάρια
Γιατί να περιορίζετε τη διατροφή σας σε 3-4 είδη μόνο, που συνήθως αλιεύονται από τις καταστροφικές μηχανότρατες, όταν υπάρχουν πολλά ψάρια που δεν είναι τόσο δημοφιλή, αλλά αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο από παράκτιους ψαράδες; Σύμφωνα με την greenpeace, μπορείτε να επιλέξετε μη δημοφιλή ψάρια, όπως το χριστόψαρο, τη σκορπίνα, το σαργό, τη μουρμούρα, τη σάλπα κ.ά., έτσι ώστε να διευρύνετε τη διατροφή σας και να ανακαλύψετε νέες γεύσεις και συνταγές, συμβάλλοντας στην προστασία των θαλασσών μας.