Διορθώστε το αποτυχημένο πρωινό με 5 έξυπνα κόλπα

proino-abga-mpeikon
ΤΡΙΤΗ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Μήπως η βρώμη σάς βγήκε λίγο νερουλή και τα αβγά σας πολύ ξερά; Δείτε πώς να διορθώσετε 5 συνηθισμένα λάθη που αφορούν το πρωινό γεύμα.

Κάτι η βιασύνη, κάτι η νύστα, τα λάθη στο πρωινό είναι εύκολο να γίνουν, ειδικά όταν φροντίζετε να τρώτε καθημερινά –ή τουλάχιστον όσο συχνά μπορείτε- ένα πλουσιοπάροχο γεύμα πριν φύγετε για τη δουλειά. Για να μην πάει ο κόπος σας χαμένος και φύγετε τελικά νηστικοί ή για να απολαύσετε ένα υπέροχο και νόστιμο πρωινό το Σαββατοκύριακο, διαβάστε πώς να διορθώσετε μερικά συνηθισμένα λάθη.

Ανομοιόμορφα τηγανισμένο μπέικον
Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους: το τηγάνι είναι στρογγυλό, οι φέτες μπέικον μακρόστενες και το αποτέλεσμα είναι πάντα το μεσαίο κομμάτι τους να είναι σωστά μαγειρεμένο, ενώ οι άκρες να τείνουν προς το ωμό. Συν τοις άλλοις, το λίπος πιτσιλάει προς πάσα κατεύθυνση, δημιουργώντας μια πρωινή αναστάτωση στην κουζίνα. Τι να κάνετε: Εκτός του να αποφύγετε το μπέικον σε καθημερινή βάση, καθώς είναι πλούσιο σε λιπαρά, νάτριο και χοληστερόλη, προτιμήστε να το ψήνετε στο φούρνο. Εκεί οι φέτες απλώνονται και μαγειρεύονται ομοιόμορφα, στον ίδιο χρόνο και με τον ίδιο ρυθμό, χωρίς να δημιουργείται χάος στην κουζίνα σας.

Ξερά αβγά σκραμπλ
Τα αβγά βρίσκονται ανάμεσα στα πιο δύσκολα φαγητά για να μαγειρέψει κάποιος, ειδικά στην περίπτωση των αβγών σκραμπλ, όπου πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά: μπορεί να σας βγουν ξερά και καθόλου λαχταριστά, χωρίς γεύση και με σβόλους που έχουν άσχημη υφή. Τι να κάνετε: Ένα κουταλάκι του γλυκού μαλακό, αλατισμένο βούτυρο υγραίνει και μαλακώνει ακόμη και τα καταστραμμένα αβγά, ξεγελώντας το στόμα σας και δημιουργώντας μια καλύτερη γευστική πρόταση. Προσθέστε το στα αβγά σας όταν βλέπετε ότι το αποτέλεσμα δεν πηγαίνει προς τα εκεί που θα το θέλατε και θυμηθείτε ότι το ίδιο κόλπο λειτουργεί και στις μπριζόλες, όταν πάνε να ξεραθούν κατά το μαγείρεμα.

Νερουλή βρώμη
Πολλοί ίσως να μην το εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους, η βρώμη, όμως, κανονικά χρειάζεται βράσιμο για να μαλακώσει και να απελευθερώσει όλες της τις ουσίες. Αν όταν τη βράζετε συνήθως σας βγαίνει νερουλή ή μαστιχωτή, σημαίνει ότι δεν ακολουθείτε τις βασικές οδηγίες σωστά και δεν προσέχετε τις αναλογίες βρώμης-νερού. Τι να κάνετε: Η συνήθης πρακτική είναι να προσθέτετε στο κατσαρολάκι σας πρώτα το νερό με λίγο αλάτι και μόλις αρχίσει να βράζει να ρίχνετε και τη βρώμη σας. Ξεκινήστε με την προτεινόμενη ποσότητα νερού και μια χούφτα βρώμης και προσθέστε σταδιακά όση χρειάζεται, ανακατεύοντας συνέχεια, όπως όταν φτιάχνετε ριζότο, μέχρι να πάρει τη μορφή που θέλετε. Μπορείτε, αν θέλετε, να της χαρίσετε και λίγη έξτρα γεύση με ελάχιστο βούτυρο.

Αποτυχημένες τηγανίτες
Η αποτυχία στις αγαπημένες τηγανίτες εντοπίζεται όταν στη στοίβα που φτιάχνετε η πρώτη τηγανίτα είναι γεμάτη σιρόπι και οι επόμενες σας βγαίνουν ξερές και άγευστες. Τι να κάνετε: Καθώς βγάζετε την κάθε τηγανίτα από το τηγάνι, αλείψτε τη ομοιόμορφα με σιρόπι και μαλακό βούτυρο, αντί να στοιβάζετε τη μια πάνω στην άλλη. Στο τέλος περιχύστε με σιρόπι ώστε όλες σας οι τηγανίτες να είναι νόστιμες και μαλακές.

Ξερά ή νερουλά τηγανητά αβγά
Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως όταν τηγανίζετε ένα αβγό, ο κρόκος παίρνει αρκετή ώρα για να «γίνει». Κι αν αναποδογυρίσετε το αβγό σας, τότε…παραγίνεται και το αποτέλεσμα είναι ξερό και καθόλου ζουμερό. Τι να κάνετε: Για να σας βγει ένα απολαυστικό αποτέλεσμα με τραγανή βάση και ζουμερό κρόκο, βάλτε στο αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι παραπάνω από αυτό που συνηθίζετε, ζεστάνετέ το και στη συνέχεια ρίξτε το αβγό, κατεβάζοντας θερμοκρασία. Όσο το αβγό τηγανίζεται, περιχύστε λίγο από το καυτό λάδι ή καλύψτε το τηγάνι με ένα καπάκι μόλις σπάσετε το αβγό.