Γιατί στους άντρες αρέσουν τα πικάντικα φαγητά;

pikantika-kautera-tsili
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άντρες τελικά πράγματι το προτιμούν…καυτό -αλλά για τους λάθος λόγους.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και δημοσιεύτηκε στο journal Food Quality and Preference, εξέτασε τις προτιμήσεις των ανθρώπων όσον αφορά το πικάντικο φαγητό και πώς αυτές συνδέονται με το φύλο και την προσωπικότητα. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 246 άτομα, τα οποία έκαναν τεστ προσωπικότητας, απάντησαν ερωτήσεις για τα αγαπημένα τους πιάτα και δοκίμασαν μια ποικιλία έντονων γεύσεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άντρες παρουσίασαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναφέρουν ότι απολαμβάνουν γενικά τα πικάντικα φαγητά σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά το πιο περίεργο απ’ όλα είναι το εξής: στις δοκιμές, οι γυναίκες τελικά ήταν αυτές που απολάμβαναν την καυτερή γεύση της καψαϊκίνης περισσότερο από τους άντρες, ενώ οι άντρες, ακόμη κι αν είχαν ήδη δηλώσει ότι τους αρέσουν τα καυτερά, δεν παρουσίαζαν θετική αντίδραση στην καυτερή αυτή ουσία, όταν τη δοκίμαζαν. Γιατί, λοιπόν, οι άντρες δήλωναν ότι τους αρέσουν τα καυτερά, ενώ στην πραγματικότητα δεν τους συγκινεί η γεύση τους;

Κάπου εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα τεστ προσωπικότητας, τα οποία ρίχνουν φως στο μυστήριο. Τα τεστ έδειξαν ότι οι άντρες που δήλωσαν ότι απολαμβάνουν τα καυτερά αναζητούν το σεβασμό και τη συμπάθεια από τον περίγυρο και μάλλον συνδέουν τη δύναμη και τον ανδρισμό με την κατανάλωσή τους, κάτι που τους ωθεί στο να θυσιάσουν το γούστο τους στο βωμό της αποδοχής από τους άλλους. Με πιο απλά λόγια, πίστευαν ότι η κατανάλωση καυτερού φαγητού βελτιώνει την εικόνα τους.

Σε διαφορετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο journal Physiology & Behavior, γάλλοι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να προσθέσουν στον πουρέ τους αλάτι και Tabasco ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Αυτοί που έριξαν λίγο Tabasco παραπάνω από τους υπόλοιπους, βρέθηκε ότι ήταν αυτοί με την περισσότερη τεστοστερόνη στο σάλιο τους. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με διάφορες πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η κατανάλωση έξτρα καυτερού φαγητού.

Ασχέτως τεστοστερόνης και ανδροπρέπειας, οι μελέτες μάς δείχνουν πολλά σχετικά με το γιατί μας αρέσουν αυτά που μας αρέσουν και με το ότι πολλές φορές δεν είναι όλα θέμα γεύσης και γούστου, και σίγουρα όχι διατροφικής αξίας.

Το θετικό πάντως είναι ότι οι καυτερές τροφές κάνουν καλό στην υγεία, με την καψαϊκίνη να δίνει ώθηση στο μεταβολισμό, να μειώνει τη χοληστερίνη και την πίεση, να αποτρέπει τους πονοκεφάλους και να ανακουφίζει από την αρθρίτιδα.