Γάμος ή διαζύγιο; Και τα δύο παχαίνουν το ίδιο…

gamos-i-diazugio-kai-ta-duo-paxainoun-to-idio-diazugio-kai-ta-duo-paxainoun-to-idio

ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Αν έχετε ήδη παντρευτεί και βλέπετε το δείκτη της ζυγαριάς να τραβά την ανηφόρα, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Οι επιστήμονες αναφέρουν πώς τόσο ο γάμος όσο και το διαζύγιο… παχαίνουν εξίσου!

Έρευνα που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Κοινωνιολογική Ένωση προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση καθώς αποκάλυψε πώς τόσο ο γάμος όσο και το διαζύγιο μας… προσθέτουν κιλά!

Πώς έγινε η έρευνα;

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Οχάϊο παρακολούθησαν 10.000 άτομα από το 1986 έως το 2008 και κατέγραψαν τις αλλαγές στο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ-μέτρηση αναλογίας ύψους/βάρους) μετά από σημαντικά κοινωνικά γεγονότα στην ζωή των ατόμων, όπως ένας γάμος ή ένα διαζύγιο.

Λαμβάνοντας υπόψη και όλους τους υπόλοιπους παράγοντες (υγεία, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική κατάσταση κ.α.) οι ερευνητές έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα ως προς την επίδραση σημαντικών γεγονότων στη ζυγαριά μας. Έτσι, σε όλες τις κατηγορίες παρατηρήθηκε… αύξηση κιλών. Στις γυναίκες, ο γάμος αύξησε τον κίνδυνο για μικρή αύξηση βάρους κατά 33% και για μεγάλη αύξηση βάρους κατά 48%.

Οι γυναίκες που μόλις είχαν χωρίσει διέτρεχαν κίνδυνο μικρής αύξησης βάρους της τάξης του 22%. Οι άνδρες είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν μετά τον γάμο και 21% μετά το διαζύγιο…

Συμπερασματικά, οι ερευνητές ανέφεραν πώς ο κίνδυνος να πάρουμε κιλά αυξάνεται στα 2 χρόνια μετά την αρχή ή το τέλος του γάμου!

Γιατί παχαίνει και ο γάμος και το διαζύγιο;

Και αν αναρωτιέστε πού αποδίδεται η απότομη αύξηση κιλών, ιδού και η απάντηση. Όσον αφορά στα παντρεμένα ζευγάρια, οι επιστήμονες αναφέρουν πώς τα ζευγάρια επειδή μαγειρεύουν στο σπίτι τροφές που θεωρούν πιο υγιεινές, ενδεχομένως καταναλώνουν και μεγαλύτερες μερίδες από ότι θα έκαναν αν έτρωγαν έξω. Παράλληλα, η συζυγική ζωή επειδή συνήθως είναι πιο «σπιτική», είθισται να παρακολουθούν ταινίες… τσιμπολογώντας ανθυγιεινά και λιπαρά σνακς.

Όσο για τους πρόσφατα χωρισμένους; Η μετάβαση από την ήρεμη συζυγική ζωή σε μια εργένικη καθημερινότητα φαίνεται πώς κρύβει επικίνδυνες παγίδες. Ξενύχτια που συνοδεύονται από γενναίες δόσεις αλκοόλ, συχνή κατανάλωση junk food, άστατο ωράριο διατροφής ή πολλές ώρες εργασίας είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να ανεβάσουν το δείκτη της ζυγαριάς στα ύψη.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή η δύναμη της συνήθειας είναι ιδιαίτερα μεγάλη, οι επιστήμονες αναφέρουν, πώς καλό είναι ο καθένας μετά από μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του (γάμος, διαζύγιο) να φροντίσει να μην αποκλίνει ιδιαίτερα από τις παλιότερες συνήθειές του, «βομβαρδίζοντας» τον οργανισμό του με περισσότερο φαγητό από όσο κατανάλωνε παλιά. Αν πάλι κάποιος ήταν υπέρβαρος πριν ένα γάμο ή ένα διαζύγιο, η νέα οικογενειακή του κατάσταση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να χάσει τα περιττά κιλά και να ξαναβρεί τον χαμένο του εαυτό.