Γιατί το φαγητό στο γραφείο μπορεί να μας αρρωστήσει;
Οι διακοπές τελείωσαν (σχεδόν) για όλους και μπήκαμε ξανά στην ρουτίνα του γραφείου. Και επειδή περνάμε πλέον ατελείωτες ώρες στη δουλειά και το στομάχι μας διαμαρτύρεται, η λύση ακούει στο όνομα «ταπεράκι». Μήπως όμως το ταπεράκι μπορεί να μας στείλει στο νοσοκομείο;
Από τη μία η οικονομική κρίση που έχει κλείσει ερμητικά το πορτοφόλι μας και δεν παραγγέλνουμε πλέον απέξω και από την άλλη οι πολλές ώρες που περνάμε στη δουλειά, έχουν ως αποτέλεσμα να φέρνουμε φαγητό από το σπίτι σε «ταπερ» και να το τρώμε… δουλεύοντας.
Έρευνα που διενέργησε η Αμερικανική Διαιτητική Ομοσπονδία, αποκάλυψε πώς το 83% των Αμερικανών απαρνήθηκαν τις χάρες του fast food για χάρη της.. τσέπης τους και πλέον τρέφονται στη δουλειά με φαγητό που φέρνουν από το σπίτι. Κάτι ανάλογο έχει ήδη γίνει και στην Ελλάδα, γεγονός που θα διαπιστώσετε αν ρίξετε μια ματιά στο γραφείο του συναδέλφου που κάθεται δίπλα σας ή στο μετρό το πρωί, όπου οι περισσότεροι μαζί με την τσάντα τους μεταφέρουν και το «τσαντάκι φαγητού» με τάπερ, φρούτα και γιαούρτι (όπως στο νηπιαγωγείο, θυμάστε;).
Και ενώ οι καταναλωτικές μας συνήθειες έχουν αρχίζει και αλλάζουν δραματικά, έρευνες αποκαλύπτουν πώς η κατά τα άλλα υγιεινή και ιδιαίτερα οικονομική αυτή συνήθεια μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία μας. Δείτε γιατί.
1)Η έλλειψη ψυγείου στον εργασιακό χώρο αλλοιώνει τα φαγητά
Οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν ξεχωριστή κουζίνα και ψυγείο, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν για λίγες ώρες να αποθηκεύουν τα τρόφιμα που φέρνουν από το σπίτι μέχρι να τα καταναλώσουν. Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπου ψυγείο και κουζίνα δεν υπάρχουν και έτσι το φαγητό από το σπίτι μένει για 3 ή και παραπάνω ώρες μέσα στο τάπερ του ακουμπισμένο στο γραφείο. Έρευνες ωστόσο αποκαλύπτουν, πώς τα βακτήρια στο φαγητό αναπτύσσονται όταν αυτό δεν φυλάσσεται στο ψυγείο και παραμένει εκτεθειμένο στο ζεστό και υγρό περιβάλλον του γραφείου για πολλές ώρες.
Η λύση: αν η εταιρεία που εργάζεστε δεν διαθέτει ψυγείο για να αποθηκεύσετε το φαγητό σας, φροντίστε να φέρνετε κάτι που δεν χρειάζεται ψύξη και στην συνέχεια ζέσταμα, όπως π.χ. κάποια φρούτα, μπάρες δημητριακών κ.α. Αποφύγετε τις σοκολάτες, τα μαγειρεμένα φαγητά και τα γιαούρτια που χωρίς ψύξη μετατρέπονται σε επικίνδυνες εστίες βακτηρίων.
2)Τα βακτήρια κάνουν «πάρτι» στο φαγητό που δεν ζεσταίνεται επαρκώς
Αρκετές εταιρείες διαθέτουν φούρνους μικροκυμάτων που είναι μεν ιδανικοί για να ζεστάνουμε το φαγητό μας, όμως πολλές φορές ζεσταίνουν το περίγραμμα του φαγητού, αφήνοντας παγωμένα κομμάτια στο κέντρο-ειδικά αν έχει προηγηθεί ψύξη του φαγητού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την γευστική παρασπονδία αλλά θέτει σε κίνδυνο και την υγεία του εργαζομένου.
Η λύση: πριν βάλετε το φαγητό σας στο φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταθεί, φροντίστε να το τεμαχίσετε σε μικρά κομμάτια. Έτσι, θα ζεσταθούν ομοιόμορφα όλα τα κομμάτια και δεν μείνουν παγωμένα τμήματα στο κέντρο.
3)Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά-και στο γραφείο
Έρευνες αποκαλύπτουν πώς η επιφάνεια του γραφείου μας έχει 100 φορές περισσότερα μικρόβια από το τραπέζι της κουζίνας του σπιτιού μας ή ακόμη και από το καπάκι της λεκάνης μας! Αυτό οφείλεται κυρίως στην συχνότητα με την οποία καθαρίζεται το γραφείο και το σπίτι μας αντίστοιχα… Ως αποτέλεσμα είναι τα χέρια μας που ακουμπούν διαρκώς την επιφάνεια του γραφείου και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή να γίνονται επικίνδυνες εστίες μικροβίων που μεταφέρονται απευθείας στο… στόμα μας με κάθε μπουκιά!
Η λύση: όσο και αν διστάζετε επειδή μπορεί να φανείτε υποχόνδριοι στον εργασιακό σας χώρο, προμηθευτείτε αντιβακτηριακά μαντηλάκια μιας χρήσης και καθαρίστε προσεκτικά την επιφάνεια του γραφείου σας, πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας. Κάντε το ίδιο και στο πληκτρολόγιο και πριν ανοίξετε το ταπεράκι για να φάτε, πλύνετε προσεκτικά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Καλή σας όρεξη!






