Mofad: ένα μουσείο στη Νέα Υόρκη με εκθέματα που… τρώγονται

mofad-2
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Ποιος είπε ότι στα μουσεία μπορούμε να βλέπουμε μόνο γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και εκθέματα σύγχρονης τέχνης; Το Mofad (Museum of Food and Drink) της Νέας Υόρκης αλλάζει τα δεδομένα και εκθέτει στον κόσμο… φαγητό.

Αν δεν το έχετε ήδη ακουστά, τότε πρέπει να ξέρετε ότι το Mofad είναι το μουσείο που ξετρελαίνει μεγάλους και παιδιά, αφού τα εκθέματά του αφορούν κάτι που χρειαζόμαστε όλοι στην καθημερινότητά μας: το φαγητό.

Το εκπαιδευτικό αυτό, μη κερδοσκοπικό μουσείο έχει στόχο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι το φαγητό και το ποτό, εξερευνώντας τους τρόπους που αυτά επιδρούν στην κουλτούρα, την πολιτική, την οικονομία, την ιστορία και πολλούς άλλους τομείς. Συν τοις άλλοις, θέλει να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται λίγο παραπάνω το φαγητό που τρώνε και γιατί το καταναλώνουν.

Οι επισκέπτες του μαθαίνουν για την κουλτούρα, την επιστήμη, την ιστορία, την παραγωγή και το εμπόριο του φαγητού και του ποτού, μέσα από προγράμματα που δίνουν έμφαση στο να εμπλέκονται οι αισθήσεις τους. Όσοι επισκέπτονται, άλλωστε το Mofad δεν αρκούνται στο να βλέπουν και να αγγίζουν, αλλά και στο να μυρίζουν και να γεύονται.

Και μιας και το φαγητό είναι μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού, το Μουσείο αυτό είναι για όλους.

Οι στόχοι του με μια ματιά
Το Mofad επιδιώκει να επιμορφώσει και να ενθαρρύνει τον κόσμο να εκτιμήσει την ιστορία της διατροφής και της μαγειρικής, να εμπνεύσει τους νέους να ασχοληθούν με τη διατροφή τόσο ως καταναλωτές, αλλά και ως σεφ, παραγωγοί και ειδικοί επί της διατροφής. Σημαντικό στόχο του αποτελεί επίσης η διασύνδεση των ανθρώπων με αυτό που τρώνε, εξηγώντας την παραγωγή και τη διανομή της τροφής, αλλά και το να ζωντανέψει ξανά χαμένες τοπικές κουζίνες και μαγειρικές τέχνες. Τελικός σκοπός είναι και η ανεύρεση λύσεων για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα που αφορούν την τροφή.

Οι αξίες του Mofad
Πίσω από το Μουσείο αυτό κρύβεται η πολύ γενική, αλλά σημαντική αξία ότι όλοι τρώνε και άρα όλοι πρέπει να ενδιαφέρονται για το φαγητό. Οι άνθρωποι του Mofad πιστεύουν ότι όσο πιο ενημερωμένος είναι κάποιος, τόσο καλύτερα τρώει, όσον αφορά όχι μόνο την υγεία και τη γεύση του, αλλά και την κοινωνία και το περιβάλλον. Το φαγητό είναι κάτι παραπάνω από απλώς τροφή στο πιάτο για να μας χορτάσει. Το φαγητό είναι κουλτούρα, είναι προσωπική υπόθεση, απαιτεί γεύση, όσφρηση και σκέψη για να το κατανοήσει κανείς καλύτερα και τέλος είναι… διασκέδαση.

Τι συμβαίνει σε αυτό το μουσείο;
Το πολύ ιδιαίτερο αυτό μουσείο διοργανώνει σειρά εκθέσεων που παρέχουν μια σε βάθος ματιά σε θέματα που αφορούν την ιστορία του φαγητού (π.χ. πώς η αναζήτηση μπαχαρικών οδήγησε την εποχή της ανακάλυψης), την κουλτούρα (ποιος είναι ο κοινωνικοοικονομικός ρόλος του street food σε διάφορες πόλεις), την επιστήμη του (από πού προέρχονται τα απορρίμματα και γιατί παίζει αυτό ρόλο), την παραγωγή (πώς φτιάχνονται τα δημητριακά πρωινού) και το εμπόριο (ποια είναι η επίδραση του καφέ στο παγκόσμιο εμπόριο).

Μέσα από γευσιγνωσίες, live επιδείξεις, σχολικά προγράμματα, debate, workshop και hands-on δραστηριότητες, αυτές οι καινοτόμες εκθέσεις και το Mofad εν γένει τονίζει το ρόλο του φαγητού στην ανθρώπινη κουλτούρα, κινεί την περιέργεια, εμπλέκει τις αισθήσεις και τελικά το μετατρέπει στην πολύπλευρη εμπειρία που πραγματικά είναι, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να αφήσουμε τον εαυτό μας να ανακαλύψει.

Δείτε κι άλλα περίεργα μουσεία σε σχέση με το φαγητό εδώ.

Πληροφορίες: http://mofad.org/