Πώς θα κρατήσουμε μακριά το διαβήτη;

pos-tha-kratisoume-makria-to-diabiti

ΤΡΙΤΗ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μάστιγα της εποχής μας ο διαβήτης που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Μπορούμε ωστόσο, με κάποιους τρόπους να θωρακιστούμε απέναντι στη νόσο; Η επιστήμη λέει πώς ναι.

1)Χάστε τα περιττά κιλά

Έρευνες έχουν αποδείξει πώς ακόμη και οι υπέρβαροι άνθρωποι είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη αν έχαναν μόλις το 5% του συνολικού τους βάρους. Αν λοιπόν κάποια περιττά κιλά σας βασανίζουν εδώ και καιρό, πάρτε τη μεγάλη απόφαση και χάστε τα έτσι ώστε και τη χαμένη σιλουέτα σας να ξαναβρείτε και να απομακρύνετε τον κίνδυνο του διαβήτη.

2)Προσοχή στα ορεκτικά

Μελέτη του πανεπιστημίου της Αριζόνα αποκάλυψε πώς όσοι ασθενείς έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους αν κατανάλωναν 2 κουταλιές ξύδι πριν από το γεύμα. Δεν είναι επομένως τυχαίο, πώς πολλοί διαβητικοί επιλέγουν πριν το κυρίως πιάτο να ξεκινήσουν με μια σαλάτα με ξύδι έτσι ώστε να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρό τους.

3)Ξεχάστε το αυτοκίνητό σας

Σύμφωνα με μια φινλανδική έρευνα, οι άνθρωποι που γυμνάζονταν αρκετά-πάνω από 4 φορές την εβδομάδα- και για περίπου 35 λεπτά, μείωναν κατά 80% το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ακόμη και αν δεν παρατηρούσαν κάποια αλλαγή στο βάρος τους. Το περπάτημα είναι ευεργετικό για τη διαχείριση της ινσουλίνης από τον οργανισμό και για τον λόγο αυτό αποτελεί ίσως και την πιο αποτελεσματική «ασπίδα» απέναντι στη νόσο του διαβήτη.

4)Μην κόψετε τον καφέ-κάνει καλό!

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Harvard διαπίστωσαν σε έρευνά τους πώς όσοι αγαπούσαν ιδιαίτερα τον καφέ (έπιναν δηλαδή πάνω από 6 κούπες καφέ την ημέρα) είχαν 29 με 54% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Η ίδια έρευνα απέδειξε πώς ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν προσφέρει κανένα απολύτως όφελος στην υγεία ενώ αντίθετα η καφεϊνη που υπάρχει σε άλλα ροφήματα (τσάι, σόδα, σοκολάτα) ωφελεί όπως ακριβώς ο καφές.

5)Νοστιμίστε τη ζωή σας

Και δεν εννοούμε μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά καθώς αποδείχθηκε πώς η κατανάλωση κανέλας επιδρά θετικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Έρευνα που έγινε σε 65 ενήλικες που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 από γερμανούς επιστήμονες απέδειξε πώς όσοι έπαιρναν ένα χάπι που περιείχε ένα γραμμάριο σκόνη κανέλας για 4 μήνες μείωσαν το σάκχαρο του αίματος κατά 10% σε αντίθεση με όσους έπαιρναν ένα χάπι placebo.

6)Το fast food χρειάζεται μέτρο

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μινεσότα, μελέτησαν προσεκτικά 3.000 άτομα για 15 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα πώς όταν χάνεται το μέτρο στην κατανάλωση προϊόντων fast food, τα αποτελέσματα είναι μάλλον δυσάρεστα… Στην αρχή της έρευνας, όλοι είχαν φυσιολογικό βάρος αλλά εκείνοι που έτρωγαν fast food για πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, στο τέλος της έρευνας είχαν πάρει πάνω από 6 κιλά ενώ ήταν πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη συγκριτικά με όσους κατανάλωναν fast food προϊόντα αραιά και πού.