Μειώστε τις θερμίδες που καταναλώνετε με 6 εύκολους τρόπους

meioste-tis-thermides-pou-katanalonete-me-6-eukolous-tropous-eukolous-tropous

ΤΡΙΤΗ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο καλύτερος τρόπος να χάσετε κιλά δεν είναι να κοιτάτε όλους τους άλλους να τρώνε κι εσείς να πίνετε νερό, ούτε να κάνετε δίαιτες εξπρές που διαταράσσουν το μεταβολισμό σας . Χρειάζεται, απλώς, να κόψετε μερικές θερμίδες από την καθημερινότητά σας.

Έχετε δοκιμάσει όλες τις δίαιτες που σας υπόσχονται να χάσετε 5 κιλά σε… 3 ώρες και όλα τα γιατροσόφια που υποτίθεται ότι μπορούν να κάψουν το περιττό λίπος από το σώμα σας και να κάνουν τη σιλουέτα σας παρόμοια με μοντέλου. Το αποτέλεσμα είναι να χάνετε ένα κιλό κι έπειτα να το ξαναπαίρνετε μαζί με άλλο ένα… δώρο, απορώντας τι κάνετε λάθος.

Μπορείτε, όμως, να βγείτε από αυτή τη διαδικασία που κρατάει χρόνια και βλέπετε ότι δεν σας φέρνει κανένα αποτέλεσμα και να ακολουθήσετε ένα πιο απλό και υγιεινό μονοπάτι, κόβοντας μερικές θερμίδες από τη διατροφή σας, με έξυπνους τρόπους.

Εφαρμόστε έναν από τους παρακάτω τρόπους καθημερινά και αν μάλιστα εμπλουτίσετε το πρόγραμμά σας και με λίγη φυσική δραστηριότητα, τα αποτελέσματα θα έρθουν γρήγορα και θα είναι –επιτέλους- μόνιμα.

Δοκιμάστε μια εναλλακτική πίτσα

Αν είστε λάτρεις της ιταλικής αυτής πανδαισίας γεύσεων, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας διατροφική… πολυτέλεια, με μερικές παραλλαγές. Προτιμήστε την πίτσα με τη λεπτή ζύμη και φροντίστε τα λαχανικά που θα έχει επάνω, να ξεπερνούν τα μπέικον, πεπερόνι ή ζαμπόν. Μετατρέψτε τη σταδιακά σε πίτσα χορτοφάγου και προσθέστε μόνο ελάχιστη ποσότητα αλλαντικών, για τη γεύση, και λιγότερο τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Αλλάξτε τον καφέ σας

Ο πρωινός σας latte και ο απογευματινός σας καπουτσίνο με σαντιγί σας προσθέτουν συνολικά πάνω από 600 θερμίδες καθημερινά, καθώς εσείς πίνετε μόνο μερικές γουλιές απόλαυσης. Αντισταθείτε στον πειρασμό του γλυκού καφέ με τη σαντιγί, το αφρόγαλα και τα παχυντικά παρελκόμενα και προτιμήστε τον μαύρο με λίγη καστανή ζάχαρη. Ο καφές από μόνος του δεν σας φορτώνει με θερμίδες, άρα όσο λιγότερα του προσθέσετε, τόσο λιγότερο θα επιβαρύνει το θερμιδικό σας πρόγραμμα.

Ετοιμάστε τα δικά σας ποπ-κορν

Οι κινηματογραφόφιλοι εκεί έξω θα συμφωνούν ότι η ιεροτελεστία παρακολούθησης μιας ταινίας είναι μισή αν δεν περιλαμβάνει ποπ-κορν. Το μεγάλο μέγεθος που βρίσκουμε στο σινεμά, όμως, είναι «πνιγμένο» στο βούτυρο και μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και τις 1000 θερμίδες. Φτιάξτε λοιπόν τα δικά σας, χωρίς βούτυρο, και καταναλώστε τη μισή ποσότητα του μεγάλου μεγέθους – αν μάλιστα οργανώσετε και σπιτική προβολή ταινίας, θα γλιτώσετε πέρα από τις 500+ θερμίδες και περισσότερα από 10 ευρώ.

Πάρτε μια γεύση από την… πίτα – κι όχι όλη την πίτα

Το να απαγορεύσεις σε κάποιον να τρώει γλυκά για πολλούς μοιάζει με ισόβιο βασανιστήριο - και η αλήθεια είναι ότι ένα τόσο αυστηρό μέτρο δεν είναι και τόσο απαραίτητο. Σας αρέσουν τα μάφινς; Προτιμήστε το μικρό μέγεθος αντί για το μεγάλο, μοιραστείτε στη μέση με το σύντροφό σας τη βάφλα και πάρτε ένα μικρό κυπελλάκι παγωτό. Το παν είναι να ελέγχετε τον εαυτό σας ως προς τις ποσότητες και φυσικά να προτιμάτε τα γλυκά σας απλά, χωρίς σιρόπια, σαντιγί και τις υπόλοιπες παχυντικές γαρνιτούρες.

Φτιάξτε το δικό σας… junk food

Τα μπέργκερ με τις τηγανητές πατάτες και τις μαγιονέζες ή τα ψημένα σάντουιτς που αγοράζετε απ’ έξω προσθέτοντας λουκάνικα, τυροσαλάτες, μπέικον και ό,τι άλλο «πάρει» το μάτι σας, αποτελούν τεράστιες θερμιδικές βόμβες, φτιαγμένες από υλικά αμφιβόλου ποιότητας και πολλών γραμμαρίων λίπους. Δοκιμάζοντας, όμως, να φτιάξετε μόνοι σας το μπέργκερ από ψωμί ολικής άλεσης, προσθέτοντας μαρούλι και μουστάρδα, αντί για μαγιονέζες και άλλες παχυντικές σος, θα καταφέρετε να γλιτώσετε από εκατοντάδες θερμίδες, ενώ θα μπορείτε να ελέγξετε και το μέγεθός του. Παραλείψτε τις τηγανητές πατάτες και προτιμήστε να το συνδυάσετε με σαλάτα. Το μικρότερο μέγεθος και η παράλειψη των παχυντικών συστατικών του θα σας βοηθήσουν να γευτείτε την ίδια απόλαυση, χωρίς να φορτώσετε με λίπος και κιλά τον οργανισμό σας.

Αλλάξτε τα σερβίτσια φαγητού

Φυσικά δεν εννοούμε να πάρετε καινούργια σχέδια και χρώματα, αλλά να προτιμήσετε μικρότερα σε μέγεθος πιάτα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να τρώτε μέχρι και 22% λιγότερο, χωρίς να το καταλαβαίνετε. Δοκιμάστε το και φροντίστε να τα χρησιμοποιείτε σε κάθε γεύμα. Η ζυγαριά θα σας αποζημιώσει κι εσείς θα χάσετε κιλά, ξεγελώντας τον… εαυτό σας.