Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα περισσεύματα φαγητού;

pos-mporoume-na-aksiopoiisoume-ta-perisseumata-fagitou

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς, η σπατάλη θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο ακόμη και στην κουζίνα. Ο Ευτύχης Μπλέτσας προτείνει στους αναγνώστες του click@Life έξυπνες λύσεις για να αξιοποιήσουν τα περισσεύματα του καθημερινού φαγητού.

Σε κανέναν δεν αρέσει να αφήνει φαγητό. Αν πετάξεις φαγητό που περίσσεψε, πετάς χρήματα στα σκουπίδια και νιώθεις άσχημα επειδή ξέρεις ότι κάποιοι άλλοι δεν έχουν να φάνε ούτε μπουκιά. Το να φας περισσότερο από όσο χρειάζεσαι μόνο και μόνο για να μην το πετάξεις είναι ακόμα χειρότερο. Παίρνεις κιλά, χωνεύεις βαριά και δεν καταναλώνεις κάτι που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά. Υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα του περισσευούμενου φαγητού.

Μαγείρεψε λιγότερο

Πολλές συνταγές βγάζουν τεράστιες μερίδες και αν μαγειρεύεις για ένα άτομο αυτό είναι μπελάς. Μία μελέτη έδειξε πως τα τελευταία 30 χρόνια, οι μερίδες στα βιβλία συνταγών μαγειρικής αυξηθήκαν έως και 30%. Μαγείρευε τις μισές ποσότητες ή σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Ψώνισε λιγότερο

Πολλές φορές μαγειρεύουμε μεγάλες ποσότητες επειδή αγοράσαμε μεγάλες ποσότητες. Το μυστικό είναι να αγοράζουμε όσα χρειαζόμαστε ή και ακόμα καλύτερα να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες για οικονομια αλλά να τις συντηρούμε σωστά και έξυπνα ώστε να μη χαλάνε. Με άλλα λόγια, παίρνεις πολύ, το συντηρείς σωστά και κάθε φορά μαγειρεύεις όσο έχεις ανάγκη.

Σωστή συντήρηση

Η συντήρηση των τροφίμων είναι από μόνη της ένα ολόκληρο κεφάλαιο Μαγειρικής Οικονομίας. Όσον αφορά τα τρόφιμα στην αρχική τους μορφή όπως τα αγοράζουμε, πριν τα μαγειρέψουμε υπάρχουν αρκετοί τρόποι να τα συντηρήσουμε ώστε να μη χρειάζεται να τα μαγειρέψουμε όλα ευθύς αμέσως. Η κατάψυξη βολεύει πολύ για κρέατα, ψάρια και λαχανικά. Τα λαχανικά μπορούν να γίνουν τουρσί ή να αποξηραθούν. Σιτηρά, όσπρια και άλλες ξερές τροφές μπορούν να τοποθετηθούν σε αεροστεγές δοχείο. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να αφαιρέσουμε από το εσωτερικό το οξυγόνο με κάποια συσκευή ή χρησιμοποιώντας μικρά φακελάκια απορρόφησης οξυγόνου.

Στην κατάψυξη

Μπορείς να χωρίσεις ότι μένει σε μερίδες και να το βάλεις στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να το φας την άλλη μέρα που δε θα έχεις όρεξη. Όλοι βαριόμαστε να τρώμε κάθε μέρα το ίδιο φαγητό. Καλύτερα να το φας μετά από μία εβδομάδα που θα το έχεις ξαναλαχταρήσει.

Μαγειρική ανακύκλωση

Μπορείς να βάλεις τα περισσεύματα στο ψυγείο και να τα χρησιμοποιήσεις σε κάποια άλλη συνταγή, δημιουργώντας κάποιο εντελώς καινούριο πιάτο που δε βαριέσαι να φας την επόμενη μέρα. Οι συνταγές αυτού του βιβλίου περιέχουν πολλές τέτοιες συνταγές.

Μοιράσου το

Αν μαγειρέψεις παραπάνω από όσο θα φας μπορείς να πας μία μερίδα στο γείτονα, σε συγγενή ή φίλο. Την άλλη φορά θα σου το ανταποδώσει και θα έχεις βρεθεί με «τζάμπα» φαγητό. Αυτή η πρακτική μπορεί να γίνει οργανωμένα και λειτουργεί πολύ με φοιτητές. Κάθε μέρα στο σπίτι μαγειρεύει άλλος και ταΐζει τους συγκάτοικους.

Ζωοτροφή

Αν έχεις κατοικίδια είναι σίγουρο ότι μπορείς να τους δίνεις αποφάγια και περισσεύματα. Θα σου βγαίνει πιο φθηνά από το να τους δίνεις τα γκουρμέ γεύματα για γάτες και σκύλους που κυκλοφορούν. Αυτή η πρακτική όμως έχει πολύ μεγαλύτερη αξία αν πρόκειται για ζώα που παράγουν κάτι το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεις. Πχ μπορεί να έχεις κότες για αυγά, χοίρους και κουνέλια για κρέας και κατσίκες για γάλα. Αν και κάτι τέτοιο ισχύει μόνο στα χωριά, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα Μαγειρικής Οικονομίας και ανακύκλωσης όπου τα περισσεύματα χρησιμοποιούνται για να παράγουν φρέσκα τρόφιμα!

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στα «Μουσικομαγειρέματα», και ιδρυτής της Ακαδημίας Θετικής Ενέργειας που προάγει την Υγεία και τη Θετική Σκέψη. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, συμμετοχή σε διαγωνισμούς και σεμινάρια μπείτε στο http://bletsas.gr .

Αν θέλεις να αποκτήσεις ένα Δωρεάν 30-σέλιδο Ηλεκτρονικό Εγχειρίδιο Μαγειρικής Οικονομίας του Ευτύχη Μπλέτσα μπες στο www.cookingEconomy.gr .