6 τροφές που δε λείπουν από τη διατροφή των καλλίγραμμων

bromi-bromi-mpanana
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Θέλετε να ξέρετε ποιο είναι το μυστικό των αδύνατων ανθρώπων; Εμείς σας αποκαλύπτουμε 6!

Η αδύνατη σιλουέτα σίγουρα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και εξαρτάται τόσο από το σωματότυπο και τα γονίδια, όσο και από τη διατροφή και την άσκηση. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο τυχεροί από άλλους και μπορούν να τρώνε πιο χαλαρά, χωρίς να διαγράφονται οι…ατασθαλίες τους στη σιλουέτα και τα κιλά τους. Άλλοι πάλι όχι. Σε γενικές γραμμές, όμως, ισχύουν κάποιοι κανόνες, που μπορούν να βάλουν τα πράγματα σε μια τάξη, όπως π.χ. μικρά και συχνά γεύματα για να εξασφαλίσετε το ρυθμό του μεταβολισμού σας και να «καίτε» θερμίδες, διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και μέτρο στα λιπαρά και άσκηση. Σε αυτά, προσθέστε και 6 τροφές που προτιμούν να καταναλώνουν οι αδύνατοι άνθρωποι, σύμφωνα με τις έρευνες, και πού ξέρετε; Μπορεί τα αποτελέσματα να είναι θεαματικά και σ’ εσάς.

Βρώμη: σας «κρατάει» μέχρι το μεσημέρι
Οι λεπτοί άνθρωποι τρώνε βρώμη στο πρωινό τους, ξέροντας ότι έτσι θα δώσουν ώθηση στο μεταβολισμό τους κι ότι οι πλούσιες φυτικές ίνες που περιέχει, θα τους κρατήσουν χορτάτους για τις επόμενες ώρες. Μελέτη μάλιστα έχει δείξει ότι όσοι κατανάλωναν λιγότερα από 6 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, κατέληξαν με 4 κιλά παραπάνω σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν τουλάχιστον 11 γραμμάρια καθημερινά, σε μια περίοδο 10 ετών. Άλλη μελέτη έχει δείξει ότι ακόμα και οι υπέρβαροι που προσθέτουν βρώμη στο πρωινό τους, κατορθώνουν να χάσουν περισσότερο βάρος σε σχέση με αυτούς που δεν την προτιμούν. Ένα μπολ βρώμη με μερικά κομμάτια μπανάνας και μια μικρή χούφτα αμύγδαλα σας παρέχει τα 11 γραμμάρια φυτικών ινών που χρειάζεστε, γι’ αυτό φτιάξτε το πρωινό σας αναλόγως.

Γαλακτοκομικά: το ασβέστιο είναι με το μέρος σας
Οι έρευνες το λένε ξεκάθαρα: όσοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά, έχουν μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν παχύσαρκοι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, του Case Western Reserve και του Brown που εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 7 χιλιάδων ενηλίκων σε διάστημα 3 χρόνων, οι άνθρωποι που κατανάλωναν γαλακτοκομικά με χαμηλά ή 0 λιπαρά τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, είχαν 37% μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν παχύσαρκοι, σε σχέση με αυτούς που τα κατανάλωναν μια φορά το μήνα. Ο λόγος είναι ότι τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο γάλα και το γιαούρτι βοηθούν να ρυθμιστεί ο μεταβολισμός του λίπους, ενώ ακόμη και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και την απώλεια βάρους, ειδικά του κοιλιακού λίπους.

Αβοκάντο: σας κρατά μακριά από το τσιμπολόγημα
Αν νομίζετε ότι το αβοκάντο είναι πολύ λιπαρό για να εντάσσεται στις διαιτητικές τροφές, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μισό αβοκάντο στο μεσημεριανό τους, ανέφεραν αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα και μικρότερη επιθυμία να φάνε περισσότερο ή να τσιμπολογήσουν αργότερα, σε σχέση με αυτούς που δεν έβαζαν το λιπαρό, αλλά θαυματουργό αυτό φρούτο στη διατροφή τους. Τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά του βοηθούν να διατηρούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, έτσι ώστε να καταπολεμάται το αίσθημα πείνας.

Πιπεριές τσίλι: το καυτερό διώχνει την επιθυμία για γλυκό
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue αποκάλυψαν ότι όσοι πρόσθεταν κόκκινο πιπέρι cayenne στα γεύματά τους, ανέφεραν στη συνέχεια λιγότερες λιγούρες για λιπαρές, αλμυρές και γλυκές τροφές. Άλλες μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η καψαϊκίνη, η δραστική ουσία της καυτερής πιπεριάς, δίνει ώθηση στο μεταβολισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχετε τίποτα να χάσετε (εκτός από κιλά).

Πράσινο τσάι: για καλύτερη κοιλιά
Αντί για καφέ ή αναψυκτικά, οι περισσότεροι λεπτοί άνθρωποι προτιμούν το πράσινο τσάι, χωρίς ζάχαρη ή γάλα. Μια ιαπωνική μελέτη μάλιστα έχει δείξει ότι όσοι κατανάλωναν το ισοδύναμο 5 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα, έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, σε σχέση με αυτούς που έπιναν ένα φλιτζάνι την ημέρα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κατεχίνες. Τα συστατικά αυτά, που συναντάμε στο πράσινο τσάι, φαίνεται πως αυξάνουν την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα, βοηθώντας στην καύση του λίπους.

Ξηροί καρποί: το ιδανικό σνακ
Όταν θέλουν κάτι να τσιμπολογήσουν και είναι ώρα για σνακ, αυτοί που προσέχουν τη διατροφή και τη σιλουέτα τους επιλέγουν τους ξηρούς καρπούς. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι όσοι πορεύονται διατροφικά με αυτή την τακτική παραμένουν πιο αδύνατοι από τους υπόλοιπους και ο λόγος είναι η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες των καρπών που μας χορταίνουν και κρατούν το αίσθημα πείνας μακριά για περισσότερη ώρα. Προτιμήστε τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, που έχουν τα λιγότερα λιπαρά και θερμίδες.