Πώς θα δώσουμε ώθηση στην αυτοπεποίθησή μας;

pos-tha-dosoume-othisi-stin-autopepoithisi-mas

ΤΡΙΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Οι ανασφάλειες και η χαμηλή αυτοπεποίθηση σίγουρα δεν αποτελούν τα χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε τη ζωή σας όπως ονειρευόσασταν. Πώς, όμως, μπορείτε να τα ξεπεράσετε μέχρι ένα βαθμό και να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας;

Σε μια εποχή που η ανασφάλεια για τα οικονομικά, ο φόβος της απόλυσης και το άγχος της καθημερινότητας κατακλύζουν τους πάντες, είναι δύσκολο να βρούμε λίγη ώρα μέσα στην ημέρα για να σκεφτούμε το πόσο άσχημα αισθανθήκαμε π.χ. που δεν υψώσαμε το ανάστημά μας στο συνάδελφο που μας προσέβαλλε ή που δεν δείξαμε δυναμική στάση στο αφεντικό μας ή στο σύντροφό μας όταν έπρεπε.

Δυστυχώς, όταν κυνηγάμε συνεχώς τις λύσεις για άμεσα προβλήματα καθημερινότητας, τα υπόλοιπα που έχουν σχέση με την ψυχοσύνθεση και την αυτοπεποίθησή μας μοιάζουν να ωχριούν και τα αφήνουμε στην άκρη. Στην πραγματικότητα, όμως, το αίσθημα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίζουμε γενικότερα καταστάσεις και να δίνουμε λύσεις ακόμη και σε πιο πρακτικά προβλήματα στη δουλειά, στις καθημερινές μας συναλλαγές και επαφές, αλλά και στην προσωπική μας ζωή.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της χαμηλής αυτοπεποίθησης;

Αν τα περισσότερα από τα παρακάτω σας χαρακτηρίζουν, η αυτοπεποίθησή σας χρειάζεται τόνωση επειγόντως!

-Απέχετε από κοινωνικές εκδηλώσεις και συναντήσεις

-Έχετε διατροφικές διαταραχές

-Δεν δέχεστε με ευκολία κομπλιμέντο

-Παραμελείτε τον εαυτό σας

-Ανησυχείτε συνεχώς μήπως φερθήκατε άσχημα σε κάποιον

-Δείχνετε αδυναμία να υψώσετε το ανάστημά σας και να διεκδικήσετε αυτά που επιθυμείτε

-Είστε απρόθυμοι να δεχτείτε προκλήσεις ή να αναλάβετε νέα καθήκοντα και πρωτοβουλίες

-Δεν εμπιστεύεστε την άποψή σας

-Δεν έχετε πολλές απαιτήσεις από τη ζωή

-Φέρνετε συνέχεια στο μυαλό σας οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο γίνει για εσάς

Βρείτε την αυτοπεποίθησή σας με απλούς τρόπους

Αν και κάποιες περιπτώσεις κρύβουν βαθύτερα αίτια που πρέπει να καταπολεμηθούν με τη βοήθεια ενός ειδικού, παρ’ όλ’ αυτά μπορείτε να κάνετε κάποια μικρά βήματα, έτσι ώστε να πλησιάσετε λίγο πιο κοντά στον απαλλαγμένο από ανασφάλειες εαυτό σας και να νιώσετε πιο δυναμικοί.

Γνωρίστε τον εαυτό σας

Όταν προσπαθείτε να ξεπεράσετε την αρνητική εικόνα που έχετε για εσάς και να την αντικαταστήσετε με αυτοπεποίθηση, ο «εχθρός» σας είναι ο ίδιος σας ο εαυτός, γι’ αυτό πρέπει να τον γνωρίσετε καλύτερα. Ακούστε τις σκέψεις σας, καταγράψτε τες, αναλύστε το τι σας ωθεί στο να έχετε αρνητική άποψη για κάποιες πτυχές της προσωπικότητάς σας. Έπειτα δώστε έμφαση στα καλά σας στοιχεία, στους τομείς που είστε καλύτεροι. Σκεφτείτε τους περιορισμούς που υπάρχουν στη ζωή σας κι αν είναι πραγματικοί ή τους έχετε επινοήσει εσείς προκειμένου να μένετε πάντα ασφαλείς. Όσο περισσότερες σκέψεις τέτοιου είδους κάνετε, τόσο περισσότερο θα γνωρίσετε τις διάφορες πτυχές σας.

Κάντε θετικές σκέψεις

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να διώξετε τις αρνητικές. Αν για παράδειγμα έχετε ένα δύσκολο πρότζεκτ στη δουλειά και καθώς εργάζεστε πάνω σε αυτό έρχονται συνέχεια στο μυαλό σας σκέψεις «Δεν θα προλάβω, είναι πολύ δύσκολο, δεν έχω χρόνο», μόλις το συνειδητοποιήσετε προσπαθήστε να τις διώξτε σκεπτόμενοι ότι το έχετε ξανακάνει στο παρελθόν και τα έχετε καταφέρει ή αν κινηθείτε πάνω στο πρόγραμμα που έχετε βγάλει όλα θα πάνε καλά. Αν πραγματοποιείτε αυτή τη διεργασία κάθε φορά που σκέφτεστε κάτι αρνητικό, στο τέλος θα καταφέρετε να αποδιώξετε σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές σκέψεις.

Δράστε θετικά

Δεν αρκεί μόνο να σκέφτεστε θετικά, θα πρέπει κι όλας να περάσετε στη δράση. Είστε ό,τι κάνετε κι αν αλλάξετε αυτό που κάνετε, αλλάζετε κι αυτό που είστε. Αντί λοιπόν να «δηλητηριάζετε» τον εαυτό σας με σκέψεις ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε στο/στη σύντροφό σας ή στον προϊστάμενό σας γι’ αυτό που σας ενοχλεί , κάντε το και χρησιμοποιήστε διάφορα όπλα ανάλογα με την περίσταση όπως π.χ. το χιούμορ ή τη διακριτικότητα, προκειμένου να «χρωματίσετε» θετικά την πράξη σας.

Αλλάξτε μια μικρή συνήθεια

Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο. Αρκεί να θέσετε μικρούς πραγματοποιήσιμους στόχους, όπως π.χ. να κοιμάστε λίγο νωρίτερα το βράδυ ή να τρώτε ένα μικρό πρωινό, που μέχρι τώρα δεν προλαβαίνατε. Αν κατορθώσετε να πετύχετε το στόχο σας για ένα μήνα, θα νιώσετε ικανοποίηση, θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σας αφού πετύχατε το σκοπό σας και θα προχωρήσετε σε νέους στόχους, πιο μεγάλους.

Διαβάστε

Η γνώση δίνει δύναμη. Τον ελεύθερό σας χρόνο αφιερώστε τον στην ενημέρωσή σας, διαβάστε βιβλία, άρθρα, blogs κ.ο.κ. Η έρευνα και η μελέτη θα σας βοηθήσουν να αφομοιώσετε αυτά που διαβάζετε και το να γνωρίζετε σε βάθος κάποιο αντικείμενο, σας βοηθάει να έχετε άποψη, κάτι που αυτόματα σας χαρίζει αυτοπεποίθηση όταν βρεθείτε σε μια κουβέντα, στην οποία σε άλλες περιπτώσεις θα αποτραβιόσασταν σιωπηλά στην άκρη.

Επικεντρωθείτε στις λύσεις

Αν είστε κι εσείς απ’ αυτούς που παραπονιούνται συνεχώς, χωρίς όμως να προτείνουν λύσεις, ήρθε η ώρα να αλλάξετε στρατόπεδο. Παραμένοντας στην πλευρά του «παραπονούμενου», διατηρείτε μια μετριοπαθή στάση και διαιωνίζετε το ρόλο σας ως «θύμα» σε μια κατάσταση, ενώ περνώντας στην πλευρά της εύρεσης λύσης, ακόμη κι αν δεν λύσετε ένα πρόβλημα, πλησιάζετε πιο κοντά στην επίλυσή του κι αυτό σας δίνει ώθηση. Κάντε συνεχώς στον εαυτό σας την ερώτηση «Πώς μπορώ να το λύσω αυτό;» σε όποιο εμπόδιο εμφανίζεται στο δρόμο σας, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο.

Βελτιώστε τη στάση σου σώματός σας

Η καμπουριαστή στάση αναπόφευκτα σας κάνει να νιώθετε «μαζεμένοι» και μειονεκτικά, αλλά ταυτόχρονα εμπνέει και τους ανθρώπους γύρω σας να σας συμπεριφερθούν αναλόγως. Αντιθέτως, ισιώνοντας την πλάτη σας εισπνέετε περισσότερο οξυγόνο και νιώθετε αυτόματα πιο ψηλοί, κάτι που σας τονώνει και σας δίνει κύρος τόσο απέναντι στους άλλους, όσο και στον εαυτό σας.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας

Τα απεριποίητα μαλλιά και το ατημέλητο ντύσιμο -εκτός της περίπτωσης που υιοθετείτε αυτό το στυλ γενικότερα στη ζωή σας, χωρίς να αντιμετωπίζετε πρόβλημα αυτοπεποίθησης- χειροτερεύουν την εικόνα που έχετε εσάς και αυτό αντανακλάται και στον περίγυρό σας. Εφόσον εσείς δεν ασχολείστε με τον εαυτό σας, γιατί να το κάνουν οι υπόλοιποι; Σίγουρα δεν γίνεται να είστε πάντα «στην τρίχα», αλλά θα δείτε πόσο πιο δυναμικοί θα νιώσετε τις ημέρες που αφιερώσατε λίγο χρόνο στην περιποίησή σας και το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ