Η διατροφή σύμμαχος της δίαιτας αλλά και της γεύσης

diaita
ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Μια σειρά από έρευνες αποδεικνύουν ότι νόστιμες τροφές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, βοηθούν στην απώλεια βάρους, προστατεύουν την καλή λειτουργία του οργανισμού και δεν στερούν την πολυπόθητη γεύση από τον ουρανίσκο!

Στην απώλεια βάρους υπάρχουν διάφορες σχολές και δίαιτες και μια από αυτές είναι και η Digest Diet, η οποία υποστηρίζει ότι, βάσει ενός διατροφικού πλάνου 21 ημερών στο οποίο εντάσσονται διάφορες τροφές και δραστηριότητες, το σώμα μπορεί να απελευθερώσει λίπος και εν τέλει να χάσει βάρος. Έχοντας αυτά υπόψη, ας δούμε ποιες τροφές εντάσσονται σε αυτό το πλάνο δίαιτας και τι ακριβώς υποστηρίζεται ότι κάνουν.

Πρωτεΐνη
Εκτός του ότι συμβάλλει στο να έχουμε υγιές δέρμα, γερά μαλλιά, νύχια, κόκαλα και μύες, η πρωτεΐνη είναι πολύ βοηθητική στην απώλεια βάρους, όπως αναφέρεται και σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Ο λόγος είναι ότι η πρωτεΐνη αυξάνει τον κορεσμό και την καύση θερμίδων μετά το γεύμα. Με άλλα λόγια, τρώγοντας γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη, αντί για πλούσια σε υδατάνθρακα, βοηθάτε τον εαυτό σας να νιώθει λιγότερη πείνα και τον οργανισμό σας να καίει περισσότερο λίπος. Σύμφωνα μάλιστα με παλιότερη έρευνα, όσοι ακολουθούσαν διατροφικό μοντέλο με περισσότερη πρωτεΐνη από άλλους, μείωναν την πρόσληψη φαγητού μέσα στην ημέρα κατά 10%. Δείτε εδώ τροφές-πηγές πρωτεΐνης για να βάλετε στο πιάτο σας.

Βιταμίνη C
Μπορεί να την έχουμε συνδυάσει με την καταπολέμηση των ιώσεων και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, οι έρευνες όμως δείχνουν ότι όσοι έχουν έλλειψη σε αυτή τη βιταμίν,η έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυξημένο βάρος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ελλείψεις σε βιταμίνη C, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε αποτελούν παράγοντες κινδύνου για αύξηση του ποσοστού λίπους του σώματος και για το κοιλιακό λίπος. Δείτε εδώ ποιες τροφές έχουν περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι.

Μέλι
Το φυσικό αυτό γλυκαντικό έχει αποδειχτεί, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, ότι μειώνει την πρόσληψη βάρους και το σωματικό λίπος, όταν παίρνει τη θέση της ζάχαρης. Γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές, αντιιικές και αντιμυκητισιακές του ιδιότητες, το μέλι φαίνεται πως έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Μεταξύ άλλων ελέγχει το σάκχαρο του αίματος και το ανοσοποιητικό και δρα κατά του βήχα.

Κακάο
Το κακάο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινολικά αντιοξειδωτικά από τις περισσότερες τροφές και, σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης Yale-Griffin, μπορεί να προστατέψει τα νεύρα από τραυματισμό και φλεγμονή, να προφυλάξει το δέρμα από οξειδωτική ζημιά από τη UV ακτινοβολία και να επιδράσει θετικά στον κορεσμό, στη γνωστική λειτουργία και στη διάθεση.

Ξίδι
Αν το προσθέτετε συχνά στη σαλάτα και τα ντρέσινγκ σας, τότε σίγουρα έχετε ένα σύμμαχο που σας βοηθάει να αισθάνεστε χορτάτοι. Έρευνες δείχνουν ότι το ξίδι μπορεί να μειώσει τη γλυκαιμική επίδραση ενός γεύματος αποτρέποντας έτσι τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου του αίματος κι αυτό συνδέεται με τον κορεσμό και τη χαμηλότερη πρόσληψη φαγητού. Ακόμη, το ξίδι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση συσσώρευσης λίπους στο σώμα, σύμφωνα με μελέτη του 2009 από Ιάπωνες ερευνητές.

Φυτικές ίνες
Τα μαρούλια, τα καρότα, οι ντομάτες και γενικότερα τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και, όπως είναι γνωστό, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών βοηθάει στο να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα αποφεύγοντας το τσιμπολόγημα. Αν δεν είστε λάτρεις της σαλάτας, δείτε ποιες άλλες τροφές είναι πλούσιες στις απαραίτητες φυτικές ίνες.

Ρεσβερατρόλη
Η ρεσβερατρόλη που συναντάμε στο κόκκινο κρασί είναι γνωστή για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες, σύμφωνα με έρευνες όμως, έχει και άλλες επιδράσεις. Μεγάλης έκτασης μελέτη που έγινε σε 19 χιλιάδες γυναίκες φυσιολογικού βάρους, έδειξε ότι όσοι έπιναν λίγο κόκκινο κρασί, μείωναν τον κίνδυνο πρόσληψης βάρους σε σχέση με όσους δεν έπιναν. Διαφορετική έρευνα έδειξε ότι η αντιοξειδωτική αυτή ουσία αυξάνει την αντοχή στην άσκηση και προστατεύει κατά της παχυσαρκίας και στο μεταβολικό σύνδρομο, τον προάγγελο του διαβήτη.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων οφείλονται κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, καθώς η φλεγμονή στον οργανισμό συνδέεται στενά με την παχυσαρκία. Εκτός όμως του ότι προσέχουν τη σιλουέτα σας, τα ωμέγα-3 κάνουν καλό και στην καρδιά, αλλά και στη διάθεση. Δείτε ποιες τροφές τα περιέχουν εδώ.

Γαλακτοκομικά
Κάτι ήξερε η μαμά σας που σας πίεζε να πιείτε όλο σας το γάλα όταν ήσασταν παιδιά, αφού το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πείνας. Όσοι μάλιστα δεν καταναλώνουν αρκετό ασβέστιο στη διατροφή τους, παρουσιάζουν μεγαλύτερη μάζα λίπους στο σώμα και λιγότερο έλεγχο της όρεξής τους, σύμφωνα με έρευνες. Κι άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, όμως, μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους μαζί με το ασβέστιο, γι’ αυτό βάλτε τα στη διατροφή σας κι αν δεν πίνετε γάλα, δείτε άλλες εναλλακτικές πηγές ασβεστίου εδώ.

Κινόα
Πλούσια σε πρωτεΐνη, αμινοξέα, φυτοστερόλες και βιταμίνη Ε, η κινόα, σύμφωνα με μελέτη του 2011, φαίνεται πως εμποδίζει το λίπος και συμβάλλει σε λιγότερο ποσοστό του στο σώμα και μειωμένη όρεξη. Δοκιμάστε τη!