Συνταγές με λίγα υλικά για γκουρμέ, νόστιμα γεύματα

luthrinia-lemonia
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Δοκιμάστε εύκολες συνταγές με 5 βασικά υλικά και φτιάξτε πλήρη και νόστιμα γεύματα, χωρίς κόπο.

Η ζέστη σάς έχει παραλύσει, στα ντουλάπια σας υπάρχουν ελλείψεις και η όρεξη για μαγείρεμα μοιάζει μακρινή; Δείτε τι μπορείτε να φτιάξετε με λιγοστά υλικά, λίγο κόπο, αλλά φουλ νοστιμιά και πρωτοτυπία.

Λυθρίνι με αρωματισμένο με βότανα βούτυρο
Το αρωματισμένο βούτυρο λιώνει πάνω στο ψητό ψάρι και γεμίζει την κουζίνα σας με υπέροχη μυρωδιά και το πιάτο σας με ακόμη πιο υπέροχη γεύση.

Θα χρειαστείτε: 115-170 γραμμάρια φιλέτο από λυθρίνι ή άλλο λευκό ψάρι της προτίμησής σας, 2 λεμόνια, ¼ κουτ. του γλυκού αλάτι, ¼ κουτ. του γλυκού πάπρικα, ¼ κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι, 2 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο, 1 ½ κουτ. του γλυκού ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα (όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό ή μαϊντανό), μαγειρικό σπρέι, κλωναράκια βοτάνων (προαιρετικό).

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Κόψτε το 1 λεμόνι σε 8 φέτες και βάλτε τες σε ζευγάρια σε λαδόκολλα, ψεκάζοντάς τες με μαγειρικό σπρέι. Ξύστε το άλλο λεμόνι, μέχρι να πάρετε 1 κουτ. του γλυκού ξύσμα και αφήστε το στην άκρη. Βάλτε ένα φιλέτο πάνω σε κάθε 2 φέτες λεμονιού, συνδυάστε το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι και πασπαλίστε τα πάνω στο κάθε ψάρι. Ψήστε στους 220 για 13 λεπτά ή μέχρι το ψάρι να αρχίσει να γίνεται τραγανό και, όσο το ψάρι σας ψήνεται, ανακατέψτε σε ένα μικρό μπολ το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο και τα βότανα. Σερβίρετε το κάθε φιλέτο με τα λεμόνια σε διαφορετικό πιάτο και απλώστε το μείγμα με το βούτυρο όσο είναι ζεστά, προκειμένου να λιώσει, γαρνίροντας με τα κλωνάρια βοτάνων.

Σαλάτα με σπανάκι, χοιρινό και νεκταρίνια
Το νεκταρίνι ταιριάζει ιδανικά με το χοιρινό, όπως και τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα, ενώ η φέτα και η βινεγκρέτ δίνουν την απαραίτητη ισορροπία αλμυρού-γλυκού σε αυτή τη νόστιμη σαλάτα.

Θα χρειαστείτε: μισό κιλό χοιρινό, 3 νεκταρίνια κομμένα στη μέση, μαγειρικό σπρέι, 60 γραμμάρια φρέσκο baby σπανάκι, ¼ του φλιτζανιού ελαφριά βινεγκρέτ (ελαιόλαδο, ξίδι, μουστάρδα, μέλι, αλάτι, πιπέρι), ¼ του φλιτζανιού τριμμένη φέτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Κόψτε το χοιρινό οριζόντια από το κέντρο του κρέατος και ανοίξτε το σαν βιβλίο. Βάλτε το μαζί με τα κομμένα στη μέση νεκταρίνια (με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω) στο γκριλ και καλύψτε τα με μαγειρικό σπρέι. Ψήστε στο γκριλ το χοιρινό για 5 λεπτά την κάθε πλευρά και τα νεκταρίνια για 4-5 λεπτά την κάθε πλευρά και στη συνέχεια βγάλτε τα από το γκριλ. Αφήστε το χοιρινό να «ξεκουραστεί» για 10 λεπτά κι έπειτα κόψτε το σε λεπτές φέτες. Κόψτε και τα νεκταρίνια σε πιο μικρές φέτες και αναμείξτε τα με το σπανάκι και τη βινεγκρέτ σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε ως γαρνιτούρα φέτες από τα νεκταρίνια και πασπαλίστε τη φέτα. Αν θέλετε, προσθέστε και λίγο πιπέρι για έξτρα νοστιμιά.

Πίτσα με σπαράγγια, ρικότα και αβγό
Οι χορτοφάγοι θα την εκτιμήσουν και οι κρεατοφάγοι, αν της δώσουν μια ευκαιρία, θα δουν ότι πίτσα δεν σημαίνει μόνο ζαμπόν και μπέικον.

Θα χρειαστείτε: έτοιμη ζύμη πίτσας, 2/3 του φλιτζανιού τυρί ρικότα, 1/8 κουτ. του γλυκού αλάτι (Κοσέρ), 1 ½ φλιτζάνι σπαράγγια, κομμένα σε μικρά κομμάτια, 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 4 μεγάλα αβγά, ¼ κουτ. του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ¼ του φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα.

Εκτέλεση: Αφήστε τη ζύμη να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά και αναμείξτε τη ρικότα και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Απλώστε στη σχάρα του φούρνου μια λαδόκολλα και προθερμάνετε το φούρνο στους 260 βαθμούς Κελσίου. Απλώστε τη ζύμη πάνω σε λίγο αλεύρι και φτιάξτε ένα κύκλο διαμέτρου 30 εκατοστών. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη ζύμη στο φούρνο και απλώστε πάνω της το μείγμα με τη ρικότα, αφήνοντας λίγο περιθώριο στην άκρη. Αναμείξτε τα σπαράγγια με το λάδι σε ένα μπολ κι έπειτα απλώστε και αυτό το μείγμα στη ζύμη. Ψήστε στους 260 βαθμούς για 5 λεπτά κι έπειτα σπάστε τα αβγά πάνω από την πίτσα, ψήνοντας για άλλα 4-5 λεπτά. Πασπαλίστε με πιπέρι και παρμεζάνα και κόψτε την σε 8 κομμάτια για να τη σερβίρετε.