Καρύδια: ένα φυσικό γιατρικό

karudia
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Ακούμε συχνά για τη διατροφική αξία των ξηρών καρπών και τα οφέλη τους στην υγεία. Σήμερα, θ’ ασχοληθούμε με το καρύδι, ένα πραγματικό superfood!

Γεμάτα  πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, και πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος, τα καρύδια είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Παράλληλα, περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και πλήθος αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών συστατικών.

Πλούσια σε Ω3 λιπαρά

Tο συστατικό στο οποίο οφείλουν τη διατροφική τους «ιδιαιτερότητα» είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα καρύδια, αποτελούν μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών, ενώ η περιεκτικότητά τους σε α-λινολενικό οξύ είναι υψηλότερη από κάθε άλλο είδος ξηρού καρπού. Αν λοιπόν θέλετε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με Ω3, καταναλώστε καθημερινά μια χούφτα καρύδια.
 

Καρδιά από ατσάλι
Τα καρύδια φαίνεται πως αποτελούν ένα φυσικό γιατρικό για την υγεία της καρδιάς καθώς μειώνουν τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, της  αρτηριακής πίεσης, του οξειδωτικού στρες και ορισμένων δεικτών φλεγμονής, αλλά και βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων.
 

Μυαλό...ξυράφι!
Παράλληλα, πλήθος ερευνητικών δεδομένων έχει συνδέσει την κατανάλωση καρυδιών με την υγεία του εγκεφάλου, καθώς φαίνεται ότι τόσο ορισμένα συστατικά που περιέχονται στα καρύδια, όσο και η συνεργιστική τους δράση, οδηγούν σε βελτίωση δεικτών που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία και πιθανότατα δρουν προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος.
 

Πείτε αντίο στο διαβήτη, το σάκχαρο και τον καρκίνο

Άτομα που καταναλώνουν συστηματικά καρύδια φαίνεται ότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου.

Για ύπνο βαθύ...

Μελέτες δείχνουν, πως τα καρύδια ενδεχομένως σχετίζονται και με την ποιότητα του ύπνου, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά δείκτες που σχετίζονται με την ανδρική γονιμότητα.