Οι 6 πιο υγιεινές εθνικές κουζίνες (ανάμεσά τους και η ελληνική)

xoriatiki-salata-elliniki-kouzina
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Όλες νόστιμες, η κάθε μια με τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και γεύσεις. Ποιες όμως από τις κουζίνες του κόσμου είναι και νόστιμες και κάνουν καλό στην υγεία;

Πάμε ένα γευστικό ταξιδάκι σε όλο τον κόσμο, για να δούμε ποιες κουζίνες είναι ανάμεσα στις πιο υγιεινές, χωρίς να χάνουν τίποτα από νοστιμιά και συνεχίζοντας να…γαργαλούν τον ουρανίσκο όλων των εθνικοτήτων.

Ελληνική κουζίνα
Ξεκινάμε παινεύοντας το σπίτι μας, την ελληνική κουζίνα που βρίσκεται ψηλά στη λίστα. Ο λόγος είναι πως, εκτός του ότι ακολουθεί τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής (ελαιόλαδο, ψάρια, φακές, πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.ά.), τα οποία σχετίζονται με 25% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιακό επεισόδιο, τηρεί και έναν πιο σωστό τρόπο κατανάλωσης φαγητού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το γεγονός ότι συχνά καταναλώνουμε μεζέδες, αντί για τεράστιες μερίδες, στους οποίους συχνά βρίσκουμε θαλασσινά, ελιές, σκόρδο και λαχανικά, ανεβάζει την ελληνική κουζίνα στην κλίμακα των υγιεινών, ενώ το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ελληνικό γιαούρτι και τα όσπρια που πρωταγωνιστούν στα πιάτα μας, φαίνεται πως κάνουν τη διαφορά. Ζώνη κινδύνου: Αν δεν προσέξετε, μια κλασική σπανακόπιτα μπορεί να είναι εξίσου παχυντική με ένα τσίζμπεργκερ. Δοκιμάστε γευστική ελληνική κουζίνα στο Χαλάνδρι στο Homey.

Βιετναμέζικη κουζίνα
Φρέσκα βότανα, πολλά λαχανικά και θαλασσινά, αλλά και μαγείρεμα με τεχνικές που χρησιμοποιούν νερό ή ζωμό αντί για έλαια, αποτελούν μερικά βασικά χαρακτηριστικά της βιετναμέζικης κουζίνας. Οι Βιετναμέζοι ετοιμάζουν τα πιάτα τους με παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας λιγότερο το τηγάνι και τις βαριές σάλτσες με βάση την καρύδα και περισσότερο τα βότανα, κάτι που δείχνει ότι δεν φορτώνουν όσους την απολαμβάνουν με πολλές θερμίδες. Τα παραδοσιακά αρωματικά, όπως ο κόλιανδρος, η μέντα, ο ταϊλανδέζικος βασιλικός, ο γλυκάνισος και η κόκκινη πιπεριά, θεωρούνται εδώ και χρόνια βότανα σημαντικά σε εναλλακτικές θεραπείες, ενώ ο κόλιανδρος και το γλυκάνισος βοηθούν και στη δυσπεψία, αλλά και στις φλεγμονές. Ένα από τα πιο υγιεινά και απολαυστικά βιετναμέζικα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το pho, μια αρωματική σούπα με νουντλς, με βάση ζωμό και με πλήθος αντιοξειδωτικών μπαχαρικών. Ζώνη κινδύνου: Αν προσέχετε τη σιλουέτα σας, αποφύγετε τα παχυντικά παϊδάκια που θα βρείτε στα βιετναμέζικα μενού. Πάρτε μια γεύση από Βιετνάμ στο Chau’s στην Ηλιούπολη.

Ιαπωνική κουζίνα
Δεν είναι κρυφό: η ιαπωνική κουζίνα, ειδικά η εκδοχή που προτιμάται στην Okinawa, εκεί που οι άνθρωποι φτάνουν τα…100, είναι σούπερ υγιεινή για πολλούς λόγους. Εκτός του ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν κύριο μέρος της διατροφής τους, χρησιμοποιούν μεθόδους μαγειρικής, όπως στον ατμό ή stir-fry που θεωρούνται ιδιαιτέρως υγιεινοί από τους ειδικούς. Πέραν τούτου, εφαρμόζουν και το “Hara Hachi Bu” που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση «φάε μέχρι να νιώσεις 80% χορτάτος». Όλα τα παραπάνω έχουν αποτέλεσμα τα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, ενώ αν προσθέσουμε και το πράσινο τσάι, τα φύκια που κάνουν καλό στο θυρεοειδή, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, την πρωτεΐνη από τη σόγια και το σίδηρο από τα μανιτάρια shitake, για αρχή, καταλαβαίνουμε ότι η ιαπωνική κουζίνα χαρακτηρίζεται από νόστιμα πιάτα, που ταυτόχρονα προσέχουν και την υγεία μας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε σούπα miso, με φύκια και τόφου ή ένα απλό stir-fry λαχανικών και τόφου. Ζώνη κινδύνου: Το λευκό ρύζι προκαλεί απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος, γι’ αυτό προτιμήστε το καστανό ρύζι στα γιαπωνέζικα πιάτα που θα παραγγείλετε. Δοκιμάστε υπέροχες γιαπωνέζικες γεύσεις στο Miyabi στη Γλυφάδα.

Ινδική κουζίνα
Άμεσα συνυφασμένα με τα ινδικά πιάτα είναι τα αρωματικά μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, οι κόκκινες πιπεριές και το garam masala (ένα μείγμα κύμινου, κάρδαμου, μαύρου πιπεριού, κανέλας, κόλιανδρου και άλλων μπαχαρικών). Όλα αυτά, εκτός του ότι νοστιμίζουν τα πιάτα της ινδικής κουζίνας, προστατεύουν και από διάφορα είδη καρκίνου, ενώ ο κουρκουμάς και το τζίντζερ βοηθούν στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ -ας μην ξεχνάμε ότι τα ποσοστά του Αλτσχάιμερ στην Ινδία είναι πιο χαμηλά από άλλες χώρες, όπως π.χ. τις Η.Π.Α. Ο κουρκουμάς έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ άλλα υγιεινά υλικά είναι το γιαούρτι και οι φακές. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε κάρυ λαχανικών την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ινδικό, για να κερδίσετε και σε γεύση και σε οφέλη. Ζώνη κινδύνου: Αποφύγετε οτιδήποτε τηγανητό, αλλά και τα βαριά κάρυ με πολύ βούτυρο και κρέμα. Δοκιμάστε γευστικά ινδικά πιάτα στο Little India στη Νέα Ερυθραία.

www.wikipedia.com
Ισπανική κουζίνα
Τα τάπας, όπως και οι ελληνικοί μεζέδες, αποτελούν μια εξαιρετική ιδέα για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μικρές μερίδες γεύσεων και να πειραματιστούν, χωρίς να περιοριστούν σε ένα συγκεκριμένο πιάτο. Στα τάπας, αλλά και στα ισπανικά πιάτα, βρίσκουμε πολλά θαλασσινά, λαχανικά και ελαιόλαδο, δηλαδή τρία βασικά υλικά για λεπτή σιλουέτα και καλή υγεία. Ιδιαιτέρως υγιεινά πιάτα που μπορείτε να παραγγείλετε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ισπανικό εστιατόριο είναι το γκασπάτσο (σούπα με ωμά λαχανικά με βάση τη ντομάτα) που είναι πλούσιο σε λυκοπένιο και αντιοξειδωτικά, αλλά και η παέγια με ρύζι, λαχανικά και θαλασσινά, πλούσια σε ψευδάργυρο, βιταμίνες Β και ιώδιο. Ζώνη κινδύνου: Αποφύγετε τα παχυντικά και λιπαρά λουκάνικα, όπως και οτιδήποτε τηγανητό. Δοκιμάστε νόστιμες ισπανικές συνταγές στο Salero στα Εξάρχεια.

Ιταλική κουζίνα
Οι πρωταγωνιστές της ιταλικής κουζίνας, δηλαδή η ντομάτα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, η ρίγανη, ο βασιλικός και ο μαϊντανός, είναι αυτοί που μας χαρίζουν τα περισσότερα οφέλη, όταν επιλέγουμε να γεμίσουμε με λίγο ιταλικό φαγητό τα πιάτα μας. Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο της ντομάτας φαίνεται πως προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού και είναι από τις λίγες περιπτώσεις που το μαγείρεμα αυξάνει τη δράση του. Το σκόρδο μάς παρέχει βιταμίνη Α και C και το ελαιόλαδο βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και στην προστασία της καρδιάς. Ζώνη κινδύνου: Τα «αμερικανοποιημένα» πιάτα, όπως η πίτσα με έξτρα τυρί, πολλά λιπαρά και θερμίδες δεν θα κάνουν ακριβώς καλό ούτε στην υγεία σας, ούτε στη σιλουέτα σας. Δοκιμάστε αυθεντική ιταλική κουζίνα στο Paradiso Restaurant στο Χαλάνδρι.