Απολαύστε τις γαρίδες σας με 4 διαφορετικούς και νόστιμους τρόπους

garides
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Απόλυτη θαλασσινή γεύση, οι γαρίδες είναι πάντα τραγανές, γεμάτες νοστιμιά και άρωμα και ταιριάζουν απίστευτα με διαφορετικές γεύσεις, από ρύζι και ψωμί, μέχρι ζυμαρικά και κρέας.

Τα θαλασσινά πάντα πρωταγωνιστούν στα πιάτα των διακοπών και του καλοκαιριού και οι τραγανές γαρίδες δεν γίνεται να λείπουν από τέτοιου είδους γεύματα, αφού εκτός από γευστικές, είναι και πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σελήνιο, σίδηρο, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D. Κι αν θέλετε να βάλετε όλα αυτά τα οφέλη και τη νοστιμιά στο πιάτο κάνοντας το δικό σας καλοκαιρινό γεύμα στους φίλους σας, πειραματιστείτε συνδυάζοντάς τες με άλλες γεύσεις, με τις παρακάτω συνταγές που θα σας βοηθήσουν.

Γρήγορες καλοκαιρινές γαρίδες
Ζεστάνετε το 1/3 ενός φλιτζανιού ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι με δυνατή φωτιά και μαγειρέψτε stir-fry 3 σκελίδες ψιλοκομμένου σκόρδου, μερικές νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, προσθέτοντας και λίγη πάπρικα. Μέσα σε αυτό προσθέστε 1 κιλό γαρίδες και χυμό λεμονιού και όταν τα θαλασσινά σας πάρουν ανοιχτό ροζ χρώμα μετά από περίπου 2 λεπτά μαγειρέματος, χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.

Γαρίδες λεμονάτες
Βάλτε 20 καθαρισμένες γαρίδες σε ένα μπολ και ανακατέψτε τες με κόλιανδρο και ξύσμα λεμονιού από 6 λεμόνια. Ζεστάνετε περίπου το ¼ ενός φλιτζανιού ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και πασπαλίστε με αλάτι. Βάλτε μέσα τις γαρίδες και μαγειρέψτε τες για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε τους ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού πριν τις σερβίρετε.

Γιαπωνέζικες, σκορδάτες γαρίδες
Ανακατέψτε μικρή ποσότητα μαγιονέζας, με λίγη σάλτσα σόγιας, σκόρδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγη σκόνη κρεμμυδιού, σκόνη κάρυ, κουρκούμη, πιπέρι καγιέν, βασιλικό, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ, δοκιμάζοντας το μείγμα και προσαρμόζοντας ανάλογα με τα γούστα σας. Στη συνέχεια, προσθέστε στο μίγμα μισό φλιτζάνι τρίμμα ψωμιού και αφήστε το στο ψυγείο. Κόψτε τις γαρίδες σας κατά μήκος και ανοίξτε τες. Βάλτε λίγο από το μείγμα στο εσωτερικό της κάθε γαρίδας και καλύψτε με αυτό και το εξωτερικό τους. Έπειτα βάλτε τις παναρισμένες γαρίδες σας σε τηγάνι με λάδι και μαγειρέψτε σε υψηλή φωτιά με το καπάκι για περίπου 5 λεπτά.

Γαρίδες με σέρι
Μιας και οι γαρίδες ταιριάζουν αρμονικά με αλκοόλ, δοκιμάστε να τις συνδυάσετε με λίγο σέρι. Βάλτε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε λίγο βούτυρο, χυμό λεμονιού, σάλτσα Worcestershire και σέρι. Στη συνέχεια προσθέστε ένα μείγμα με λίγο αλεύρι και νερό για να γίνει πιο πηχτή και βάλτε τη στο ψυγείο. Μαγειρέψτε τις γαρίδες σε υψηλή φωτιά με βούτυρο και ελαιόλαδο σε άλλο τηγάνι για περίπου 5 λεπτά και έπειτα απλώστε τη σάλτσα σέρι επάνω τους.

5 μυστικά στο μαγείρεμα της γαρίδας
Να θυμάστε πάντα ότι:

  • Αν θέλετε να τις ψήσετε, 5 λεπτά αρκούν προκειμένου να μη γίνουν σκληρές και να παραμείνουν ζουμερές
  • Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι γαρίδες σας είναι έτοιμες, κόψτε μια στα δύο και κοιτάξτε τη σάρκα της. Αν είναι σχεδόν άσπρη μέχρι το κέντρο κι όχι διάφανη, τότε είναι έτοιμη
  • Για έξτρα άρωμα, μαρινάρετε για 10 λεπτά τις γαρίδες σας σε ούζο ή πόρτο ή λαδολέμονο με ρίγανη και σκόρδο πριν τις μαγειρέψετε
  • Αν το κεφάλι σε μια φρέσκια γαρίδα έχει μαυρίσει, σημαίνει ότι πιθανόν είναι αποψυγμένη
  • Για να φτιάξετε βραστές γαρίδες, ρίξτε τες σε βραστό νερό με λίγο αλάτι, βγάλτε τες από τη φωτιά και σουρώστε μόλις αλλάξουν χρώμα.