Οι τύποι της κατάθλιψης και τα συμπτώματά τους

oi-tupoi-tis-katathlipsis-kai-ta-sumptomata-tous

ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η κατάθλιψη που φαίνεται πώς αποτελεί την "αόρατη" μάστιγα του αιώνα μας, ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δείτε, ποιοι τύποι κατάθλιψης υπάρχουν και αν κάποια από τα συμπτώματα αυτά σας φαίνονται γνώριμα, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο

Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου. Τα συμπτώματα είναι έντονα και μπορεί να διαρκέσει 6-8 μήνες. Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί μόνο μια φορά στη ζωή του ανθρώπου, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις επανεμφάνισης.

Δυσθυμία

Τα συμπτώματα της δυσθυμίας είναι ηπιότερα αλλά διαρκούν για πολύ μεγάλο διάστημα. Το άτομο διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικότητας του, όμως υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο.

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, χαρακτηρίζεται από εναλλαγές του συναισθήματος μανίας και κατάθλιψης. Κατά τις περιόδους μανίας, το άτομο παρουσιάζεται χαρούμενο με μεγάλη ενέργεια και αυξημένη δραστηριότητα. Οι περίοδοι κατάθλιψης έχουν τα χαρακτηριστικά του μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου.

Εποχική κατάθλιψη

Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης τους χειμερινούς μήνες. Σχετίζεται άμεσα με το μειωμένο ηλιακό φώς και τα συμπτώματα υποχωρούν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η εποχική κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την φωτοθεραπεία.

Συγκαλυμένη κατάθλιψη

Η συγκαλυμμένη κατάθλιψη ή αλλιώς λανθάνουσα κατάθλιψη, δεν παρουσιάζει τα συνήθη συμπτώματα της νόσου αλλά εκφράζεται διαφορετικά. Μπορεί να παρουσιάζονται σωματόμορφες διαταραχές ή έκπτωση στις γνωστικές λειτουργίες.

Ψυχωσική κατάθλιψη

Παρατηρείται παράλληλη εμφάνιση της κατάθλιψης και παραληρητικών ιδεών ή ψευδαισθήσεων.

Επιλόχειος κατάθλιψη

Τα συναισθήματα μετά τη γέννηση είναι πολύ έντονα. Οι νέες μητέρες προσαρμόζονται στις νέες ευθύνες τους καθώς αναρρώνουν από τη γέννα.

Αυτό που τρομοκρατεί τις μητέρες είναι τα πρίεργα αισθήματα που τους απομακρύνουν από το παιδί τους. Ωστόσο, πρόκειται για μια παροδική κατάσταση.

Πένθος

Το πένθος διαρκεί λιγότερο από την κατάθλιψη και η συνολική λειτουργικότητα του ατόμου δεν επηρεάζεται τόσο πολύ.

Από τη Λίνα Ψούνη, Ψυχολόγο και επιστημονική συνεργάτη του www.iator.gr .