Οι... 6 παρεξηγημένες τροφές που χρειάζονται στη δίαιτα

oi-6-pareksigimenes-trofes-pou-xreiazontai-sti-diaita-pareksigimenes-trofes-pou-xreiazontai-sti-diaita

ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το ότι ξεκινήσατε δίαιτα δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε μόνο βραστό κοτόπουλο και πράσινη σαλάτα. Δείτε ποιες τροφές που νομίζατε ότι πρέπει να ξεχάσετε δια παντός, πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας, προκειμένου η δίαιτά σας να είναι σωστή κι εσείς να μην πεινάτε.

Φέτος το καλοκαίρι είπατε να ξεδώσετε διατροφικά και να φάτε σαν να μην υπάρχει αύριο – γι’ αυτό άλλωστε το καλοκαίρι θα σας μείνει αξέχαστο. Το πρόβλημα είναι ότι ο Σεπτέμβριος κοντεύει να μας αποχαιρετήσει κι εσείς διαπιστώνετε ότι τα κιλά του καλοκαιρινού διατροφικού ξεφαντώματος βρίσκονται ακόμη πάνω σας, πράγμα που σημαίνει ότι η δίαιτα που θα ξεκινήσει μια Δευτέρα, δεν είναι μακριά.

Προτού αρχίσετε να βάζετε ένα τεράστιο κόκκινο «Χ» δίπλα σε τροφές, όπως ζυμαρικά, ψωμί κ.ά., που νομίζετε ότι είναι απαγορευτικές για μια δίαιτα, ξανασκεφτείτε το. Όπως συνιστούν και οι ειδικοί, οι δίαιτες δεν πρέπει να έχουν τη μορφή καταναγκαστικών έργων που σας επιτρέπουν να τρώτε 5 μετρημένες τροφές και να στερείστε τα πάντα. Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η προσοχή στην ποσότητα και την ποιότητα, όπως αναφέρει και η Σάρι Γκριβς, RD, εκπρόσωπος του American Dietetic Association, γι’ αυτό δείτε ποιες τροφές δεν χρειάζεται να απομακρύνετε από το τραπέζι σας και οργανώστε τη δίαιτά σας σωστά.

Φρούτα: δίνουν την αίσθηση γλυκού, με λιγότερες θερμίδες

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφεύγουν τα φρούτα σαν πηγές ζάχαρης, όταν ξεκινούν την προσπάθεια για απώλεια βάρους. Νέα έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε στο Journal Obesity εξετάζει 16 διαφορετικές μελέτες και καταλήγει στο ότι η κατανάλωση φρούτων σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, μια μελέτη στη Βραζιλία έδειξε ότι οι γυναίκες που πρόσθεταν 3 μικρά μήλα στα γεύματα ή τα σνακ τους, έχασαν 1 κιλό σε 10 εβδομάδες, χωρίς δίαιτα. Παρ’ όλο που τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη, δεν αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος όπως η ζάχαρη, συν του ότι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, φυτικές ίνες και λιγότερες θερμίδες. Φροντίστε να καταναλώνετε 3 μερίδες φρούτων καθημερινά και προτιμήστε τα ίδια τα φρούτα από τους χυμούς τους, για να λαμβάνετε στο μέγιστο τις φυτικές τους ίνες.

Ψωμί: μπορεί να αποτρέψει την υπερφαγία

Το ψωμί αποτελεί μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, τους οποίους χρειάζεται ο εγκέφαλός μας προκειμένου να παράγει σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που προωθεί συναισθήματα ικανοποίησης και απόλαυσης – κι έτσι μας αποτρέπει από το να φάμε περισσότερο. Καθώς ο οργανισμός μας χωνεύει τους υδατάνθρακες, απελευθερώνει ινσουλίνη, η οποία βοηθάει την τρυπτοφάνη (αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης) να φτάσει στον εγκέφαλο. Έπειτα, η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη και όταν τα επίπεδα αυτής είναι κατάλληλα, αισθανόμαστε ήρεμοι και ικανοποιημένοι, με λιγότερες… λιγούρες – το αντίθετα συμβαίνει όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά. Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης, το οποίο αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή κι έχει περισσότερες φυτικές ίνες και μην ξεπερνάτε τη μία φέτα με το φαγητό.

Ζυμαρικά: σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα

Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά και το ρύζι αποτελούνται περίπου στο 70% τους από νερό – κι όπως ίσως γνωρίζετε, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε υγρά, μας χαρίζουν το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα σε σχέση με τις ξηρές τροφές, σύμφωνα με έρευνα του British Nutrition Foundation. Όπως συμβαίνει και με το ψωμί, οι υδατάνθρακες των ζυμαρικών αυξάνουν τη σεροτονίνη και μας βοηθούν να αποφύγουμε τη μεγάλη κατανάλωσή τους. Μην ξεχνάτε ότι η σωστή μερίδα είναι περίπου ένα φλιτζάνι μαγειρεμένων ζυμαρικών κι αν θέλετε να κάνετε την καλύτερη επιλογή, επιλέξτε και πάλι ολικής άλεσης για περισσότερες φυτικές ίνες.

Πατάτες: Το ανθεκτικό άμυλό τους καίει το λίπος

Ίσως πρόκειται για το πιο παρεξηγημένο τρόφιμο, το οποίο προσπαθούν όλοι να αποφύγουν. Η αλήθεια είναι ότι τηγανητές ή βουτηγμένες σε σος δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, αλλά όταν είναι βραστές ή ψητές, συμβαίνει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Το άμυλο που περιέχουν απορροφά το νερό και μόλις η θερμοκρασία πέσει, μέρη του άμυλου μετατρέπονται σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο αντιστέκεται στη διαδικασία της πέψης. Σε αντίθεση με άλλους τύπους φυτικών ινών, το ανθεκτικό άμυλο «ζυμώνεται» στο παχύ έντερο και δημιουργεί λιπαρά οξέα που μπλοκάρουν την ικανότητα του σώματος να κάψει υδατάνθρακες και αντί αυτών καίει λίπος. Απολαύστε, λοιπόν, τις βραστές ή ψητές σας πατάτες, απλώς φροντίστε να μην ξεπερνούν σε μέγεθος τη γροθιά σας.

Τυρί: καλή πηγή ασβεστίου, που καίει θερμίδες και λίπος

Με 100 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους ανά 28 γραμμάρια, το τυρί συνήθως βρίσκεται πρώτο στην απαγορευτική λίστα μιας δίαιτας. Το ασβέστιο που περιέχει, όμως, βελτιώνει την ικανότητα του σώματός μας να καίει θερμίδες και λίπος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Αν δεν λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες αυτού του μετάλλου, μπορεί να απελευθερωθεί καλσιτριόλη, δηλαδή η ορμόνη που προκαλεί την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί βρήκαν ότι όσοι ακολουθούν δίαιτα μειωμένων θερμίδων και περιλάμβαναν άλλα 300- 400 mg ασβεστίου την ημέρα, έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες, αλλά με λιγότερο ασβέστιο. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά όπως τονίζουν οι ίδιοι, οι πλούσιες σε ασβέστιο τροφές είναι πιο αποτελεσματικές από τα συμπληρώματα ασβεστίου και το τυρί περιέχει περίπου 200 mg ανά 28 γραμμάρια. Φροντίστε η μερίδα σας να μην ξεπερνάει τα 50 γραμμάρια και να κάνετε light επιλογές.

Μαύρη σοκολάτα: ικανοποιεί τη λιγούρα μας για γλυκό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Περίπου το 97% των γυναικών γνωρίζει καλά τι σημαίνει ακατάσχετη επιθυμία για σοκολάτα και τη βιώνει σχεδόν καθημερινά, όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη. Υπάρχουν, όμως, καλά νέα από τους ειδικούς, οι οποίοι αναφέρουν πως η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας του αγαπημένου σας γλυκού είναι καλύτερη λύση από τη στέρηση, η οποία έχει μεγάλες πιθανότητες να οδηγήσει αργότερα σε ανεξέλεγκτη κατανάλωση. Όσοι, μάλιστα, προσπαθούσαν να μην σκέφτονται τα γλυκά όσο βρίσκονταν σε δίαιτα, τελικά κατανάλωναν 2/3 περισσότερη ποσότητα σε σχέση με τους άλλους που δεν καταπιέζονταν, όπως αναφέρει Βρετανική έρευνα. Προτιμήστε τη σκούρα σοκολάτα, όπως συστήνουν και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης – κι όχι μόνο – αλλά προσέξτε τις μερίδες σας, χωρίς να ξεπερνάτε τα 2 κομματάκια.