Πώς να φοράς τα ψηλά σου τακούνια, χωρίς προβλήματα

high-heels
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Καταπονούν το σώμα, όμως παραμένουν τα αγαπημένα των γυναικών που τα φορούν αψηφώντας τις ενοχλήσεις και των ανδρών που επικροτούν την επιλογή. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε, για να έχουμε.

Τα ψηλά τακούνια είναι ωραία. Προσθέτουν ύψος, κάνουν το πόδι να φαίνεται πιο ψηλό και πιο λεπτό, δίνουν αέρα στο βάδισμα και θηλυκότητα στην παρουσία. Ακόμη και ένα απλό τζιν με ένα t-shirt, αν συνδυαστεί με ψηλοτάκουνα παπούτσια, όλο το Look αυτομάτως αλλάζει. Έλα όμως που έχουν και παρατράγουδα; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του International Journal of Clinical Practice στην Νότια Κορέα, τα ψηλά τακούνια διαταράσσουν την ισορροπία των μυών στην περιοχή γύρω από τους αστραγάλους, με αποτέλεσμα το σώμα να αποκτά αστάθεια. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Journal of Foot and Ankle Surgery αναφέρει πως οι τραυματισμοί που σχετίζονται με τη χρήση ψηλών τακουνιών διπλασιάστηκε μέσα σε μια δεκαετία (από 7,097 το 2002 to 14,140 το 2012).

Τα περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, τέτοιας αιτιολογίας ατυχήματα αφορούν γυναίκες 20-30 ετών, συμβαίνουν μετά το απόγευμα και μάλιστα φαίνεται πως ο συνδυασμός που «σκοτώνει» είναι τα ψηλά τακούνια και το αλκοόλ (για ευνόητους λόγους και με ευνόητες συνέπειες).  Καθώς τα ψηλά τακούνια πιέζουν το κέντρο βάρους μπρος και πίσω, χρειάζεται διαρκώς να αλλάζουμε θέση για να διατηρούμε την ισορροπία μας (θα το έχετε προσέξει…).
Σύμφωνα με άλλους ειδικούς, πάλι, τα ψηλά τακούνια προκαλούν αλλαγές στο μήκος του Αχίλλειου τένοντα που μικραίνει όσο πιο πολύ και συχνά επιλέγουμε τα συγκεκριμένα παπούτσια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την εμφάνιση αρθρίτιδας (συν τω χρόνω).
Η απάντηση σε όλα τα προηγούμενα δεν είναι η πλήρης κατάργηση των ψηλών τακουνιών φυσικά. Οι ειδικοί προτείνουν να επιλέγουμε παπούτσια με χοντρό τακούνι (ώστε να υποστηρίζεται η ισορροπία) και όχι ιδιαίτερα ψηλά (4 εκατοστά). Τα παπούτσια με μαλακά πέλματα επίσης προστατεύουν τα πόδια από την πίεση, ενώ και η συχνότητα παίζει μεγάλο ρόλο. Έτσι, καλό είναι να μην φοράμε ψηλά τακούνια για παραπάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα και να αποφεύγουμε να περπατάμε έντονα και παρατεταμένα, όταν είμαστε με αυτά.