Τα συνηθέστερα λάθη στην φροντίδα των δοντιών

plusimo-dontia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Πλένουμε τα δόντια μας, όμως το κάνουμε σωστά; Μήπως ο τρόπος που έχουμε συνηθίσει να βουρτσίζουμε την οδοντοστοιχία μας, ο χρόνος που αφιερώνουμε αλλά και κάποιες μικρές λεπτομέρειες στις επιλογές μας δεν φέρνουν το αποτέλεσμα που θέλουμε και που πρέπει να έχουμε για την καλή στοματική υγιεινή;

Τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε

-Πλένουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το φαγητό. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα σάγχαρα και τα οξέα που εκκρίνονται μετά το φαγητό, μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών με αποτέλεσμα, όταν βουρτσίζουμε σε αυτή τη φάση, να το καταστρέφουμε. Αντίθετα, καλό είναι να περιμένουμε τουλάχιστον μισή ώρα. Αν, ωστόσο, έχουμε καταναλώσει αυξημένη ζάχαρη ή τροφές με μεγάλη οξύτητα, μπορούμε να ξεπλύνουμε το στόμα μας με νερό για να απομακρύνουμε μέρος από τα υπολείμματα χωρίς να προκαλούμε βλάβη στα δόντια.
Δεν χρησιμοποιούμε τη σωστή οδοντόβουρτσα
Δεν είναι όλες οι οδοντόβουρτσες κατάλληλες. Η ποικιλία που υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά, σε σχήμα, μέγεθος, σκληρότητα, κάνει την επιλογή δύσκολη. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν θέλουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που αξίζουν τα δόντια μας. Αν και μπορούμε εμπειρικά να βρούμε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα για μας, η συμβουλή του οδοντριάτρου θα μας γλιτώσει κόπο και έξοδα.

Δεν αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο
Η οδηγία είναι πολύ συγκεκριμένη: πλένουμε τα δόντια μας δυο φορές τη μέρα για δυο λεπτά τη φορά. Ο υπερβολικός ζήλος στο πλύσιμο των δοντιών ενδέχεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το να βουρτσίζουμε τα δόντια πολύ συχνά μες τη μέρα αλλά και με πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια, μπορεί να προκαλέσει φθορές στο πολύτιμο σμάλτο των δοντιών.
Ξεκινάμε το πλύσιμο των δοντιών από το ίδιο πάντα σημείο
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινάμε δυναμικά το βούρτσισμα αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο και ένταση σε συγκεκριμένη επιφάνεια των δοντιών μας και μετά να χαλαρώνουμε ή να βουρτσίζουμε το υπόλοιπο μέρος βιαστικά αφήνοντας τα άλλα δόντια ανεπαρκώς καθαρισμένα. Αλλάζουμε λοιπόν φορά και συνήθειες!
Βουρτσίζουμε μόνο τα δόντια
Το να πλένουμε μόνο την οδοντοστοιχία μας δεν αρκεί αφού μέρος των βακτηρίων συγκεντρώνονται και στην γλώσσα. Δεν ξεχνάμε λοιπόν να κάνουμε «λειτουργικό», όπως ονομάζεται, πλύσιμο και στην γλώσσα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται οδοντόκρεμα για τον καθαρισμό της.
Δεν αντικαθιστούμε εγκαίρως την οδοντόβουρτσά μας
Συνήθως, οι οδοντόβουρτσες πρέπει να αντικαθίστανται με το πέρας του εξαμήνου. Ωστόσο, οποιαδήποτε ορατή φθορά, είναι σημάδι ότι η οδοντόβουρτσα πρέπει να πάει στο καλάθι των αχρήστων.
Δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα
Κάθε φορά που πλένουμε τα δόντια μας, χωρίς να εφαρμόζουμε το οδοντικό νήμα, έχουμε αφήσει μια σοβαρή εκκρεμότητα στο στόμα μας. Χρησιμοποιούμε λοιπόν σταθερά κάθε μέρα το οδοντικό νήμα για την καλή υγεία δοντιών και ούλων.