Ανθεκτικό άμυλο: Πώς να το αυξήσετε στη διατροφή σας για απώλεια βάρους
Κάποιοι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους –αρκεί να ξέρετε ποιους να επιλέγετε.
Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος αμύλου που περιέχεται σε ορισμένους υδατάνθρακες, όπως τα όσπρια (και ο αρακάς), οι άγουρες μπανάνες, η βρόμη, το καστανό ρύζι, το καλαμπόκι και οι ωμές πατάτες. Το βρίσκουμε επίσης σε μαγειρεμένα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι, όταν έχουν αρχικά ζεσταθεί και στη συνέχεια κρυώσει. Αυτή η διαδικασία ψύξης μετατρέπει μέρος του αμύλου σε μια μορφή που το σώμα μας δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα –το λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο.
Σε αντίθεση με το συνηθισμένο άμυλο, το ανθεκτικό άμυλο δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, φτάνει στο παχύ έντερο ανέπαφο, όπου χρησιμεύει ως τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια της μικροχλωρίδας. Εκεί, ζυμώνεται και παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, όπως το βουτυρικό, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στη ρύθμιση της όρεξης και στην προστασία από χρόνιες παθήσεις.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι το ανθεκτικό άμυλο έχει χαμηλότερη θερμιδική απόδοση σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες: αποδίδει περίπου 2-3 θερμίδες ανά γραμμάριο, αντί για τις 4 θερμίδες που προσφέρουν οι περισσότεροι υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα όταν εντάσσεται συστηματικά στη διατροφή σας.

Στόχος είναι να προσλαμβάνετε συνολικά περίπου 15-20 γραμμάρια ανθεκτικού αμύλου την ημέρα, για να ωφελήσετε την υγεία του εντέρου και να υποστηρίξετε καλύτερο έλεγχο της πείνας και του βάρους. Για παράδειγμα, μισή κούπα μαγειρεμένων φασολιών ή δύο άγουρες μπανάνες αποδίδουν περίπου 3-5 γραμμάρια. Με τη σωστή επιλογή τροφών σε κάθε γεύμα, αυτό το ποσό είναι εύκολο να επιτευχθεί.







