Δοκιμάστε την ντομάτα όπως (πιθανόν) δεν είχατε κάνει ποτέ ως τώρα

gkaspatso-ntomata
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το αγαπημένο μας υλικό στη χωριάτικη είναι ακόμη εντός εποχής και μπορούμε να το απολαύσουμε με διάφορους τρόπους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Κάθε χειμώνα την επιθυμούμε και περιμένουμε να έρθει η εποχή της για να την απολαύσουμε στη χωριάτικη αλλά και στα φαγητά μας. Το λυκοπένιο που της δίνει και το κόκκινο χρώμα της είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών, ενώ ταυτόχρονα η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Α, αποτελώντας όπλο για την υγεία και τη σιλουέτα. Πώς αλλιώς, όμως, μπορείτε να την απολαύσετε;

Αξιοποιήστε τη σαν τόπινγκ
Ψιλοκόψτε μια μικρή ντομάτα ή 2 μικρά ντοματίνια, αναμείξτε τη με λίγο κατσικίσιο τυρί, ψιλοκομμένο βασιλικό και μαύρο πιπέρι και απλώστε το μείγμα πάνω σε λίγο ψωμί.

Ψήστε τη
Κόψτε μερικές ντομάτες στο πάνω μέρος, βγάλε τους σπόρους και ρίξε τους λίγο ελαιόλαδο. Ψήστε τες στο φούρνο στους 120 βαθμούς για περίπου 2 ώρες κι έπειτα κόψτε τες σε φέτες. Τώρα μπορείτε να τις προσθέσετε στα ζυμαρικά σας, πάνω στο κοτόπουλο ή σε ψάρι μαγειρεμένο στο γκριλ.

Φτιάξτε γκασπάτσο
Βάλτε στο μπλέντερ 2 ψιλοκομμένες ντομάτες, μισή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, λίγο κόκκινο κρεμμύδι και λίγο κόλιαντρο. Βάλε το μείγμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν το σερβίρετε και καλή σας όρεξη.