Τι κρύβουν τα ανδρικά χαμόγελα;

andras-xamogelo
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο τρόπος που ένας άνδρας χαμογελά ή μιλάει σε μια γυναίκα είναι ενδεικτικός της πραγματικής του στάσης απέναντί της και δίνει στοιχεία για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει το άλλο φύλο.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Northeastern University ισχυρίζονται πως, αν και οι διακρίσεις εναντίον των γυναικών θεωρούνται μειωμένες τις τελευταίες δεκαετίες (στις ΗΠΑ), τα περιστατικά σεξισμού δεν απουσιάζουν και μάλιστα εμφανίζονται με διαφορετικές μορφές.

Από τη μια υπάρχει ο εχθρικός σεξισμός, η αντιπάθεια προς το γυναικείο φύλο που συχνά φτάνει στο σημείο της υποτιμητικής συμπεριφοράς και πηγάζει από την ανάγκη διατήρησης της αρσενικής εξουσίας και δύναμης. Ο καλοπροαίρετος σεξισμός, από την άλλη, είναι λιγότερο αρνητικός στην επιφάνεια και πιο πατερναλιστικός. Οι άνδρες που εκδηλώνουν αυτή την καλοπροαίρετη, πλην ομοίως σεξιστική συμπεριφορά βλέπουν τις γυναίκες ως αδύναμα πλάσματα που χρειάζονται την ανδρική προστασία.
Αυτό που οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν είναι πώς ο τρόπος που μιλάνε, φέρονται και χαμογελούν οι άνδρες μπορεί να αποκαλύψει τον τύπο σεξισμού που διακριτικά και υποδόρια εκδηλώνουν, όταν συναναστρέφονται γυναίκες που μόλις έχουν γνωρίσει. Μάλιστα, η εν λόγω έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει όχι μόνο τις λεκτικές, αλλά και τις μη λεκτικές εκδηλώσεις του σεξισμού. Έτσι, εξέτασαν 27 ζευγάρια ατόμων διαφορετικού φύλου, τα οποία μαγνητοσκοπήθηκαν, καθώς συνομιλούσαν και έπαιζαν ένα απλό παιχνίδι μεταξύ τους. Ας δούμε τα συμπεράσματα.
Οι πιο εχθρικοί σεξιστές ήταν λιγότερο φιλικοί στον λόγο τους και είχαν την τάση να μη χαμογελούν στη διάρκεια της συναναστροφής τους με το άλλο φύλο. Αντίθετα, εκείνοι με τον καλοπροαίρετο σεξισμό ήταν πιο οικείοι, ζεστοί, φιλικοί και χαμογελούσαν περισσότερο. Επίσης, χρησιμοποιούσαν πιο συναισθηματικές λέξεις και ήταν πιο υπομονετικοί στη διάρκεια του παιχνιδιού με τις γυναίκες. Ο καλοπροαίρετος αυτός σεξισμός, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, είναι σαν ένα λύκο που φοράει στολή προβάτου. Η παραπλάνηση μπορεί να επηρεάσει και τις γυναίκες που αποδέχονται αυτή τη συγκεκαλυμμένη μορφή  σεξισμού, ακριβώς επειδή έχει ακίνδυνο, φιλικό και γοητευτικό προσωπείο. Φοβού λοιπόν του σεξιστές, και χαμόγελα φέροντας.