Πιείτε κρασί στην υγειά της καρδιάς σας!

kokkino-krasi-kardia
ΤΡΙΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ίσως δεν αποτελεί νέο το ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Κι άλλες έρευνες, όμως, φαίνεται πως το επιβεβαιώνουν.

Γεμίστε το ποτήρι σας με λίγο κόκκινο κρασί και τσουγκρίστε στην υγειά της καρδιάς σας, αφού οι έρευνες συνεχώς επιβεβαιώνουν τα οφέλη του. Σύμφωνα με μελέτες, το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Μελέτη μάλιστα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cardiovascular Disease Research, δείχνει ότι το κόκκινο κρασί περιέχει πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη και κερσετίνη, αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.  Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι:

  • Η ήπια κατανάλωση κρασιού (15-31 γραμμάρια/ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο αγγειακών και μη-αγγειακών ασθενειών, αυξάνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης, μειώνοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και βελτιώνοντας την αντιοξειδωτική δραστηριότητα.
  • Η ρεσβερατρόλη μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό και τη συγκέντρωση χοληστερίνης στα αιμοφόρα αγγεία, προστατεύοντας τελικά την καρδιά.
  • Η κερσετίνη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης

Πρόσφατη μελέτη μάλιστα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal αποκάλυψε ότι οι άντρες που καταναλώνουν 7 ποτήρια κρασί την εβδομάδα, παρουσιάζουν 20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, ενώ ο κίνδυνος μειώνεται στο 16% σε γυναίκες που κατανάλωναν την ίδια ποσότητα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο κρασί πίνετε, τόσο περισσότερο ωφελείτε την καρδιά σας, αλλά ότι, αν παραμείνετε στο 1 ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, οι ευεργετικές του ιδιότητες σίγουρα θα πιάσουν τόπο.