Τελικά πώς μας ωφελεί το «ένα μήλο την ημέρα»;

mila
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Η σοφή, λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα» που υπογραμμίζει τα οφέλη του μήλου στην υγεία, υπάρχει σε πολλές γλώσσες και είναι ευρέως γνωστή. Τι τόσο καλό, όμως, μας κάνει το μήλο, ώστε να μας κρατά μακριά από τις ουρές των ιατρείων;

Η λαϊκή ρήση φαίνεται πως έχει αποκτήσει και επιστημονικό υπόβαθρο, αφού οι ερευνητές απέδειξαν ότι το ένα μήλο την ημέρα μας κάνει πράγματι αρκετό καλό, ώστε να μας κρατήσει μακριά από τους γιατρούς, όσο αυτό είναι δυνατό.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal αποδεικνύει ότι ένα μήλο καθημερινά μπορεί να μας προστατεύσει από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό και οι λόγοι γι’ αυτό είναι αρκετοί.

Τα μήλα διαθέτουν πλήθος αντιοξειδωτικών όπως κερσετίνη, επικατεχίνη, επιγαλλοκατεχίνη κ.ά., τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη. Στην πραγματικότητα, τα μήλα δρουν με τις ίδιες αρχές όπως οι στατίνες και τα αντιπηκτικά, χωρίς τις παρενέργειες.

Τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη, δηλαδή διαλυτές φυτικές ίνες που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Μια αμερικάνικη μελέτη, συγκεκριμένα, έδειξε ότι όσοι τρώνε ένα μήλο την ημέρα παρουσίαζαν χαμηλότερη κακή χοληστερίνη κατά 20% μέσα σε μόλις 6 εβδομάδες.

Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας και βάλτε το μήλο καθημερινά στη διατροφή σας. Κι αν το βαρεθήκατε σκέτο, ψήστε το στο φούρνο, προσθέστε του μέλι και κανέλα, ψιλοκόψτε το και βάλτε το στο γιαούρτι, πιείτε το χυμό του ή φτιάξτε μια υπέροχη φρουτοσαλάτα, δίνοντάς του… πρωταγωνιστικό ρόλο.