Tips για να φτιάξετε τέλειες πατάτες με 3 τρόπους

patates-ogkraten
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για να μαγειρέψετε τις πατάτες σας πουρέ, ογκρατέν ή στο φούρνο, χωρίς παρατράγουδα!

Οι πατάτες ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα και είναι το ιδανικό πιάτο για να γεμίσει το κενό στο τραπέζι σας. Όσο κι αν στην τηγανητή τους μορφή ξετρελαίνουν τα παιδιά, οι τρόποι να μαγειρευτούν ποικίλλουν. Το καλό μάλιστα είναι ότι μπορούν να ετοιμαστούν εύκολα και να δώσουν ένα υπέροχο πιάτο, που δεν θα σας ταλαιπωρήσει, ταιριάζοντας σε κάθε περίσταση και ώρα. Όπωως κι αν τις προτιμήσετε, μπορούν να κλέψουν την παράσταση.

Πατάτες ογκρατέν
Σε μια πιο εκλεπτυσμένη μορφή τους, οι πατάτες σερβίρονται ογκρατέν, δηλαδή με τυριά στο φούρνο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα σας δυσκολέψουν, αρκεί να έχετε σταθερό χέρι όταν κόβετε ή να διαθέτετε τον ανάλογο κόφτη πατάτας, καθώς το κόλπο στις πατάτες ογκρατέν είναι να τις κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες.

Για τη βασική ογκρατέν μορφή τους, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα στρώμα με λεπτές φέτες πατάτας (την οποία προηγουμένως έχετε βράσει για 10 λεπτά σε κατσαρόλα με κλειστό καπάκι) σε πυρίμαχο σκεύος, μαζί με τυρί, βούτυρο και κρέμα.

  • Χρησιμοποιήστε το ζωμό από τις πατάτες για να φτιάξετε στη συνέχεια την μπεσαμέλ σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας έχει μαγειρευτεί καλά, ελέγχοντας ότι οι πατάτες είναι τρυφερές στη μέση και το τυρί φουσκώνει.
  • Μην περιοριστείτε στα κλασικά υλικά: κρεμμύδια, μανιτάρια, μπέικον, πιπεριές…Όλα ταιριάζουν στις πατάτες ογκρατέν.
  • Δοκιμάστε να βάλετε βότανα στη μπεσαμέλ σας για περισσότερο άρωμα και γεύση.

Πουρές πατάτας
Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους να μαγειρέψει κάποιος τις πατάτες του, είναι να τις λιώσει και να τις απολαύσει σε πουρέ. Είτε τον προτιμάτε κρεμώδη και απαλό, είτε με περισσότερη υφή, ο πουρές είναι πάντα μια καλή επιλογή, αρκεί να έχετε κάποια σημεία στο μυαλό σας:

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα είδη πατάτας για να φτιάξετε τον πουρέ σας, ακόμη και γλυκοπατάτα.
  • Αν θέλετε πιο απαλή υφή, ξεφλουδίστε τις πατάτες κι έπειτα βράστε τες σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  • Όταν είστε έτοιμοι να τις πολτοποιήσετε, βάλτε τες σε ένα ζεστό σκεύος και προσθέστε τους ζεστό γάλα. Το να τις διατηρήσετε ζεστές όσο τις λιώνετε, θα οδηγήσει σε μια πιο απαλή υφή.
  • Πειραματιστείτε με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε στον πουρέ σας. Μπορείτε να του προσθέσετε ψημένο σκόρδο, τυρί ή μπέικον και να τον απογειώσετε.

Για περισσότερα, κάντε κλικ εδώ για τις 10 εντολές του τέλειου πουρέ.

Ψητές γλυκοπατάτες
Αν δεν έχετε όρεξη ούτε για πουρέ, ούτε για ογκρατέν, δοκιμάστε τες ψητές, κάνοντας μια μικρή αλλαγή: χρησιμοποιήστε γλυκοπατάτες αντί για πατάτες. Κόψτε τες σε κύβους, περιχύστε τες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήστε τες μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάστε και τα εξής κόλπα:

  • Προσθέστε τους 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι για πιο πικάντικη γεύση.
  • Κόψτε κόκκινη πιπεριά σε μικρά κομμάτια και συνδυάστε τη με τις πατάτες σας.
  • Πασπαλίστε τες με 1 κουταλάκι καστανής ζάχαρης για περισσότερη ισορροπία στη γεύση, μαζί με την πικάντικη χροιά.