Πονοκέφαλος και ημικρανία: μήπως προκαλούνται από κακή ψυχολογία;

ponokefalos-kai-imikrania-mipos-prokalountai-apo-kaki-psuxologia

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Οι πονοκέφαλοι δεν είναι μόνο σύμπτωμα κρυώματος. Συχνότερα συνοδεύονται από κούραση και οφείλονται σε άγχος ή ένταση.

Οι περισσότεροι έχουν νιώσει κάποια στιγμή έντονο ή μέτριας έντασης πονοκέφαλο. Σε ένα μεγάλο ποσοστό ο πονοκέφαλος χαρακτηρίζεται ως ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα που οφείλεται σε σύσπαση των μυών του αυχένα και του κεφαλιού και σχετίζεται με ψυχικό στρες είτε από εξωγενείς – περιβαντολλογικούς παράγοντες (κάποιο αρνητικό γεγονός) ή ενδογενείς (κούραση, ψυχική φόρτιση, μελαγχολία).

Το σφίξιμο και η πίεση των πονοκεφάλων γίνονται αντιληπτά από το άτομο σε στιγμές χαλάρωσης. Κάποιες συναισθηματικές ή αγχώδεις διαταραχές έχουν ως ψυχοσωματικό σύμπτωμα τον πονοκέφαλο όπως η κατάθλιψη και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή αντίστοιχα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή πόνου. Υπάρχουν άτομα τα οποία εμφανίζουν πονοκεφάλους με μεγάλη συχνότητα και ένταση. Οι πονοκέφαλοι αυτοί έχουν συνήθως αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ατόμου τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο.

Είναι επιθυμητό και συγχρόνως απαραίτητο τα άτομα να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστούν κάποιοι παθολογικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλούν τους πονοκεφάλους. Αν τα αίτια είναι ψυχολογικά, η πιο ενδεδειγμένη ψυχοθεραπευτική παρέμβαση είναι η Γνωστική Συμπεριφορική.

Παρόμοια αίτια έχουν και οι ημικρανίες οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο με την αίσθηση της παλμικότητας και συνήθως εμφανίζεται είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού. Αν και δεν είναι απολύτως γνωστά τα ακριβή αίτια που προκαλούν σε ορισμένα άτομα τις ημικρανίες φαίνεται πως υπάρχουν διαφοροποίηση στην κυκλοφορία ροής του αίματος στο κεφάλι.

Η συντήρηση μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως και στους πονοκεφάλους και συχνά τα παυσίπονα δεν είναι αποτελεσματικά. Τις ημικρανίες συνοδεύουν και άλλα επίμονα και ενοχλητικά συμπτώματα όπως τάση για εμετό ή αίσθηση ναυτίας, μια τάση αποφυγής του φωτός, των έντονων οσμών ή ήχων και γενικότερα οτιδήποτε προκαλεί έντονα τις αισθήσεις και αυξάνει τα αισθήματα του πόνου. Κάποια άτομα μπορεί επίσης να εμφανίσουν μια σειρά νευρολογικών ενδείξεων όπως θόλωση ή αστεράκια όσον αφορά την όραση και σε άλλες περιπτώσεις μουδιάσματα σε διάφορα σημεία του σώματος ή του προσώπου, αδυναμία, κόπωση ή ακόμα και σύγχυση.

Και στις δυο περιπτώσεις –ημικρανίες και πονοκέφαλοι- το άτομο εμφανίζει κάποια χαρακτηριστικά όπως δυσλειτουργικές σκέψεις και συναισθήματα ή έλλειψη αποτελεσματικής διαχείρισης του άγχους και του στρες που ενεργοποιούν ή επιδεινώνουν την πάθηση. Οι τεχνικές προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης βοηθούν το άτομο να προλάβει ή να μειώσει την εμφάνιση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.

Σημαντική είναι και η χρήση ημερολογίου προκειμένου το άτομο να εντοπίσει κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίζονται τα συμπτώματα και να μάθει να χρησιμοποιεί τεχνικές αντιμετώπισης και όχι αποφυγής.

Από την Τέσσα Χριστοδούλου, Διδάκτωρ Κλινικής Νευροψυχολογίας Νευροψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονική συνεργάτης του www.iator.gr .