Τι είναι και τι κάνει το περιβόητο υαλουρονικό οξύ; Οι ειδικοί απαντούν.

ualouroniko-oksu
ΤΡΙΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Υαλουρονικό οξύ: Ένας σύμμαχος στην ενυδάτωση και όχι μόνο...Οι beauty experts μάς δίνει πληροφορίες για το συστατικό και μας εξηγούν την ακριβή του δράση.

Απορροφά 1000 φορές το βάρος του σε νερό, προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες, «γεμίζει» τις ρυτίδες της. Η δική σας κρέμα περιέχει υαλουρονικό οξύ; Αν ναι, τότε η επιδερμίδα σας βρίσκεται σε…καλά χέρια!

Πριν 15 χρόνια, ένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ABC μάς «σύστησε» με τους υπερήλικους κατοίκους ενός μικρού αγροτικού χωριού της Ιαπωνίας που παρέμεναν δραστήριοι ακόμα και στα 90 τους, δεν φορούσαν γυαλιά και η επιδερμίδα τους, έδειχνε ασυνήθιστα νεανική. Το μυστικό τους; το διαιτολόγιό τους ήταν πλούσιο σε αμυλώδη λαχανικά , τροφές που ενεργοποιούσαν τη φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέως στον οργανισμό! Ήταν πλέον θέμα χρόνου, το «θαυματουργό» αυτό μόριο να περάσει πρώτα σαν ενέσιμο υλικό στα χέρια των πλαστικών χειρουργών και αμέσως μετά σαν βασικό συστατικό στη σύνθεση καινοτόμων ενυδατικών και αντιγηραντικών συνθέσεων.

Τι είναι: Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα απόλυτα φυσικό συστατικό. Πρόκειται για μια γυκοζαμινογλυκάνη (GAG) , δηλαδή ένα πολυσακχαρίτη μεγάλου μοριακού βάρους η οποία απαντάται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται κυρίως στους συνδετικούς ιστούς, στις αρθρώσεις και στην ουσία που περιβάλλει τα κύτταρα της επιδερμίδας. Συνολικά ζυγίζει μόλις 7 γραμμάρια , αλλά λόγω της ισχυρής υγροσκοπικής του φύσης, έχει την ικανότητα να απορροφά 1.000 φορές το βάρος του σε νερό!

Τι κάνει: Το μόριο αυτό ρυθμίζει την ενυδάτωση και παρέχει αντιοξειδωτική προστασία στα κύτταρα της επιδερμίδας. Επιπλέον, βελτιώνει την ενδοκυτταρική επικοινωνία και, συμβάλλει στην παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου. Δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου, τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέως μειώνονται με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να αφυδατώνεται εύκολα, να χάνει τον όγκο της και να χαλαρώνει.

Οι επιστήμονες των μεγάλων εταιρειών καλλυντικών κατόρθωσαν να συνθέσουν υαλουρονικό οξύ με βιοτεχνολογικές μεθόδους ή από εκχυλίσματα φυτικών ουσιών και μάλιστα, με διαφορετικό μοριακό βάρος, έτσι ώστε το υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους να εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα και να προσφέρει αντιγηραντική δράση ενώ το μεγάλου μοριακού βάρους να παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας και να την ενυδατώνει. Στις αντιγηραντικές συνθέσεις , συνδυάζεται με άλλα ενεργά συστατικά (ρετινόλη, πεπτίδια, φυτικά εκχυλίσματα, βιταμίνη C) έτσι ώστε να συμπληρώνει και να ενισχύει τη δράση τους.

Τι βλέπουμε εμείς; Η επιδερμίδα ενυδατώνεται άμεσα, δείχνει απαλότερη και πιο ελαστική. Τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά στην ώριμη επιδερμίδα. Με συστηματική δε χρήση το περίγραμμα του προσώπου αναπλάθεται, η επιδερμίδα ανακτά τη σφριγηλότητα και τον όγκο της και οι ρυτίδες της «γεμίζουν» εκ των έσω.

Πηγή: www.skingurus.gr