7 γευστικοί τρόποι για να απολαύσετε το κουνουπίδι

poures-kounoupidi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Επειδή γνωρίζουμε ότι το κουνουπίδι δεν ανήκει στα αγαπημένα λαχανικά των περισσοτέρων, ψάξαμε να βρούμε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να το βάλετε πιο δυναμικά στη διατροφή σας, χωρίς να… ξινίζετε.

Οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων με το κουνουπίδι να μπαίνει με το ζόρι στο πιάτο και τη μπουκιά μας, σίγουρα δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Το ίδιο και η ομολογουμένως άσχημη μυρωδιά του όταν μαγειρεύεται. Η υψηλή διατροφική του αξία, όμως, επιβάλλει να το δούμε αλλιώς και να του δώσουμε μια ευκαιρία, όχι μόνο για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C που τονώνει τις άμυνες του οργανισμού, αλλά και για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις φυτικές του ίνες που μας κρατούν χορτάτους και κάνουν καλό στο έντερο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που ενισχύει την υγεία των οστών, το φώσφορο, το σίδηρο και τα υπόλοιπα θρεπτικά του στοιχεία. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το κουνουπίδι και τα οφέλη του στη διατροφή και ταυτόχρονα να το απολαμβάνουμε, με μόλις 25 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Κάντε το πουρέ

Όπως θα έχετε διαπιστώσει, η πατάτα δεν είναι η μοναδική που έχει την αποκλειστικότητα του πουρέ –ή τουλάχιστον όχι μόνη της. Μπορείτε να φτιάξετε έναν γευστικότατο και διαφορετικό πουρέ με πατάτα, κουνουπίδι, βούτυρο, μουστάρδα, μοσχοκάρυδο, γάλα και λεμόνι και να τον απολαύσετε ακόμη και σκέτο. Δείτε πώς να τον φτιάξετε εδώ.

Δοκιμάστε το stir-fry

Το βράσιμο δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να μαγειρέψετε το ωφέλιμο αυτό λαχανικό. Επιλέξτε λαχανικά που σας αρέσουν, ψιλοκόψτε το μαζί με τα λαχανικά και δοκιμάστε να το μαγειρέψετε stir-fry. Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέστε και λίγο τζίντζερ ή οποιοδήποτε μπαχαρικό της αρεσκείας σας!

Συνδυάστε το με κάρυ

Το νόημα της μαγειρικής, εκτός από τα όμορφα και γευστικά πιάτα είναι και οι πειραματισμοί, που βοηθούν στο να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν είστε ανοιχτοί σε νέες γεύσεις, δοκιμάστε το παρακάτω: ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέστε κομμάτια από το κουνουπίδι σας, κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σκόνη κάρυ. Ανακατέψτε μέχρι το κάρυ να καλύψει το κουνουπίδι σας, για περίπου 6 λεπτά, και απολαύστε ένα μοναδικό, πικάντικο γεύμα.

Φτιάξτε το σουφλέ

Δώστε στο σουφλέ σας μια υγιεινή νότα και «κρύψτε» κάτω από τα τυριά, λίγο κουνουπίδι, που όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, θα δώσει έξτρα τραγανή γεύση στο πιάτο σας. Αν θέλετε να μην το παρακάνετε με τις θερμίδες, προτιμήστε ελαφριά τυριά και γιαούρτι χωρίς πολλά λιπαρά. Δείτε πώς να το φτιάξετε εδώ.

Ψήστε το… αλλιώς

Φτιάξτε λίγο κουρκούτι με αβγό, αλεύρι, γάλα, baking powder, ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και βούτυρο. Βουτήξτε το κουνουπίδι σας σε αυτό κι έπειτα βάλτε το στο φούρνο σε λαδόκολλα και ψήστε τους στους 200 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.

Φάτε το… βρόμικα

Κι όμως, μπορεί και το κουνουπίδι να μετατραπεί σε γεύμα που δεν θα συνιστούσαν οι διαιτολόγοι, αρκεί να το συνδυάσετε με μπέικον και να το απολαύσετε τηγανητό. Μπορεί αυτή η επιλογή να χάνει λίγο τον τίτλο της υγιεινής, αλλά σίγουρα δεν χάνει σε νοστιμιά και θα σας κάνει να δείτε το κουνουπίδι με άλλο μάτι. Δείτε πώς να το φτιάξετε εδώ.

Βάλτε το στη σαλάτα σας

Ευκαιρία να δώσετε διατροφική και γευστική ώθηση στη σαλάτα σας, δοκιμάζοντας κάτι καινούργιο. Βράστε λίγο κουνουπίδι και αναμείξτε το με μάραθο, άσπρα βρασμένα φασόλια ή ρεβίθια και σος από λάδι, βαλσάμικο, μέλι, ρίγανη και αλάτι.

Μήπως τώρα το κουνουπίδι δεν ακούγεται και τόσο κακή ιδέα;