Κακοσμία στόματος: πώς αντιμετωπίζεται;

kakosmia-stomatos-pos-antimetopizetai

ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Η κακοσμία του στόματος ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους. Δείτε, γιατί προκαλείται και κυρίως πώς αντιμετωπίζεται.

Η κακοσμία του στόματος είναι η δυσοσμία του στόματος δηλαδή η άσχημη αναπνοή (η οποία, όμως, δεν προέρχεται από «αρωματικές» τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμύδι, το κουνουπίδι κλπ). Συνήθως, δεν γίνεται αισθητή από τον ίδιο τον ασθενή, καθώς η μύτη μας έχει την τάση να συνηθίζει στις οσμές, ενώ αποτελεί και θέμα taboo, ακόμα και σε συζητήσεις μεταξύ φίλων, αν και δεν θα έπρεπε, καθώς η πληροφόρηση είναι και ο μοναδικός τρόπος να βοηθήσουμε τον φίλο μας που πάσχει από κακοσμία.

Γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για την κακοσμία του στόματος;

Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στα προϊόντα βακτηριδιακής διάσπασης πρωτεϊνών, σε πτητικές θειούχες ενώσεις, όπως η μεθυλομερκαπτάνη, το υδρόθειο (όταν πρόκειται για ενδοστοματικά αίτια), και το διμεθυλοσουλφίδιο (όταν πρόκειται για εξωστοματικά αίτια). Με άλλα λόγια τα μικρόβια, που υπάρχουν στο στόμα, διασπούν τις πρωτεΐνες (από τις τροφές, σάλιο κλπ) παράγοντας βρομερές ουσίες.

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε ενδοστοματικά αίτια, όπως:

1.Ουλίτιδα

2.Περιοδοντίτιδα

3.Βαθιά τερηδόνα

4.Περιστεφανίτιδα

5.Νεκρωτικούς πολφούς

6. Ξηροστομία

7. Σφηνωμένα κατάλοιπα τροφών

8. Ακάθαρτες προσθετικές εργασίες (όπως οδοντοστοιχίες)

9. Εντοπισμένη οστεΐτιδα (ξηρό φατνίο)

10.Εξελκώσεις του στοματικού βλεννογόνου

11. Επουλωμένα τραύματα (μετά την εξαγωγή)

12.Λοιμώξεις του στόματος

και γίνεται ακόμα εντονότερη όταν συνδυάζεται με το κάπνισμα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ο οδοντίατρός σας, αφού λάβει το ιατρικό σας ιστορικό, μπορεί να ελέγξει τη στοματική σας κοιλότητα και να διαγνώσει τα πιθανά αίτια της κακοσμίας. Εσείς απο τη μεριά σας, αν η κακοσμία προέρχεται από στοματικά αίτια, προσπαθήστε να κρατήσετε το στόμα σας όσο πιο καθαρό γίνεται με συχνό βούρτσισμα (δοντιών, ούλων και γλώσσας), χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος.

Επίσης, τα συχνά γεύματα, με απαραίτητο το πλύσιμο των δοντιών, ούλων και γλώσσας μετά, αυξάνουν την έκκριση του σάλιου, η οποία σε συνδυασμό με την λήψη πολλών υγρών βοηθάνε σημαντικά. Εντάξτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιο σας, καθώς τα λαχανικά έχουν λιγότερα πρωτεϊνικά παράγωγα, οπότε και λιγότερες βρομερές ουσίες. Τέλος, αποφύγετε το κάπνισμα ή τουλάχιστον ελαττώστε το.

Ο οδοντίατρος θα κρίνει αν χρειάζεται να γίνει καθαρισμός στο στόμα σας με απομάκρυνση της τρυγίας (πέτρα), ίσως να σας χορηγήσει κάποιο θεραπευτικό στοματικό διάλυμα ή κάποια αγωγή (ταμπλέτες) για μερικές μέρες.

Αν η κακοσμία προέρχεται από στοματικά αίτια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε 7-10 μέρες. Το 80-90% των περιπτώσεων κακοσμίας του στόματος προέρχεται από ενδοστοματικά αίτια. Σπανιότερα υπάρχουν και εξωστοματικά αίτια που μπορούν να ευθύνονται άμεσα ή επικουρικά για την κακοσμία του στόματος, όπως:

1) Προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα

2) Προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα

3) Λήψη ορισμένων φαρμάκων

4) Συστηματικές νόσοι

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αναφέρετε στον οδοντίατρό σας με κάθε λεπτομέρεια το ιατρικό σας ιστορικό. Ο οδοντίατρος μετά τη λήψη του ιατρικού σας ιστορικού μπορεί να σας παραπέμψει σε ιατρούς άλλης ειδικότητας για περαιτέρω έρευνα, ιδιαίτερα αν η κακοσμία του στόματος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως δυσφαγία, δυσπεψία, στομαχικές διαταραχές, ρινικές εκκρίσεις, βήχα κτλ.

Πώς μπορείτε να ελέγξετε αν έχετε κακοσμία του στόματος;

Ένας παλιός και καλός τρόπος είναι να βάλετε το χέρι σας μπροστά στο στόμα σας για να μυρίσετε τα χνώτα σας. Ένας άλλος τρόπος είναι να γλύψετε το εσωτερικό μέρος της παλάμης σας και να τη μυρίσετε αμέσως. Τέλος μπορείτε να ρωτήσετε τον φίλο σας, καθώς η άποψη του είναι πιο αντικειμενική από τη μύτη σας.

Τι πρέπει να ξέρετε;

Αν έχετε κακοσμία του στόματος μόλις ξυπνάτε, μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογική.

Του Δημήτριου Τσανακτσίδη, Οδοντίατρου και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .