Ποια διατροφή βοηθάει στις πολυκυστικές ωοθήκες;

gunaika-salata
ΤΡΙΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να εξασφαλίσετε ότι η πολυκυστικές ωοθήκες δεν θα επηρεάσουν το βάρος σας.

Πολυκυστικές ωοθήκες είναι οι ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις. Οι κύστεις αυτές δεν περιέχουν ωάρια, λόγω όμως ορμονικών διαταραχών δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και παραμένουν στάσιμες. Συναντώνται στο 20–30% των γυναικών και τα συμπτώματα ποικίλλουν, από ασταθή έμμηνο ρύση, αύξηση τριχοφυΐας, υπογονιμότητα, υψηλή χοληστερίνη και πίεση, τριχόπτωση, μέχρι ακμή, ροχαλητό και συσώρρευση λίπους στην κοιλιά. Για την αύξηση βάρους, λοιπόν, μπορείτε να πάρετε τα μέτρα σας.

Η αύξηση αυτή εντοπίζεται κυρίως στην κοιλιά και οφείλεται στην υπερινσουλιναιμία, δηλαδή την αυξημένη ινσουλίνη στο αίμα, η οποία διευκολύνει την αποθήκευση λίπους και δυσκολεύει την καύση του. Αυτό που πρέπει να προσέξετε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αποφυγή της ζάχαρης, προκειμένου να βελτιωθεί η απορρόφηση σακχάρου από το αίμα.

Αντί της ζάχαρης, προτιμήστε κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως σαλάτες, λαχανικά, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και πολύσπορο ψωμί. Ταυτόχρονα, αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση πατάτας, ρυζιού, ζυμαρικών και ψωμιού σε ένα γεύμα και έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να περιορίσετε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το λίπος, τα τηγανητά -καλή εναλλακτική είναι το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα. Κι αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ενσωματώστε περισσότερα φρούτα στη διατροφή σας.