10 τροφές που αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου

epeksergasmeno-kreas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Τα γονίδια σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο στο τι νόσους θα εμφανίσουμε και πόσο μας "περιτριγυρίζει" ο καρκίνος. Έχει, όμως, και η διατροφή ένα μερίδιο ευθύνης κι αυτή –σε αντίθεση με το DNA μας- μπορούμε να την ελέγξουμε. Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα για το επεξεργασμένο κρέας, ας δούμε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε.

Οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο παγκοσμίως ξεπερνούν κατά πολύ τα 10 εκατομμύρια και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατά το 2020 θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σωτήριο ρόλο, υπάρχουν, όμως, και κάποιοι άλλοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν και η διατροφή είναι ένας από αυτούς. Εκτός από την προτίμηση σε υγιεινές τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, πρέπει ταυτόχρονα να αποφεύγουμε τροφές που μας βλάπτουν και μπορεί να αυξάνουν την πιθανότητα να νοσήσουμε στο μέλλον. Ποιες είναι αυτές;

Επεξεργασμένο κρέας

Κάποια λουκάνικα, μπέικον και τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα που αγοράζουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου και χημικών. Μελέτες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου μέχρι και 43%. Το νιτρικό νάτριο είναι μεγάλος ένοχος που θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τεχνητά γλυκαντικά

Αν πρέπει να αποφύγετε τη ζάχαρη, βρίσκεστε σε δίαιτα ή πάσχετε από διαβήτη, πιθανόν να χρησιμοποιείτε τεχνητά γλυκαντικά. Δεν είναι, όμως, λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει ότι αφενός οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν καθημερινά τελικά αυξάνουν το βάρος τους και δυσκολεύονται να ελέγξουν το σάκχαρο του αίματος, ενώ για ορισμένα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, οι απόψεις διίστανται για το αν είναι ακίνδυνο ή καρκινογόνο.

Επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι

Μετά το ραφινάρισμα, το επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι δεν χάνει μόνο τα περισσότερα θρεπτικά του συστατικά, αλλά λευκαίνεται με ένα χημικό που ονομάζεται αέριο χλωρίου, το οποίο θεωρείται επικίνδυνο, προκαλεί ερεθισμούς και μπορεί να αποδειχτεί ακόμη και μοιραίο. Ακόμη, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που ανεβάζει απότομα το σάκχαρο του αίματος κι όχι μόνο μας παχαίνει, αλλά θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Αλκοόλ

Το ένα ποτηράκι κρασί ή ποτό κάθε τόσο με την παρέα δεν θα σας βλάψει. Όταν, όμως, η κατανάλωσή του αλκοόλ ξεφεύγει από τα όρια, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, παχυσαρκία και διάφορους τύπους καρκίνου. Μελέτη, μάλιστα, έχει δείξει ότι οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση και πίνουν ένα ποτό την ημέρα ή και λιγότερο παρουσιάζουν αύξηση στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου –μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το αλκοόλ είναι η δεύτερη αιτία εμφάνισης καρκίνου, μετά το κάπνισμα. Οι ειδικοί δουλεύουν πάνω στο να αποδείξουν ότι το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του ήπατος, του εντέρου, αλλά και του καρκίνου του μαστού.

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επεξεργασμένη ζάχαρη αποτελεί κάτι σαν τροφή για τα καρκινικά κύτταρα, βοηθώντας τα να μεγαλώσουν. Ένας εξίσου επικίνδυνος ένοχος, όμως, είναι και το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο μεταβολίζεται εύκολα από τα καρκινικά κύτταρα. Το σιρόπι αυτό το βρίσκουμε σε γλυκά όπως κέικ εμπορίου, μπισκότα, αναψυκτικά, σάλτσες, χυμούς και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, γι’ αυτό πριν γεμίσετε το καλάθι σας, κοιτάξτε τις ετικέτες τους και αποφύγετέ αυτά που το περιέχουν.

Καπνιστές και αλατισμένες τροφές

Αυτές οι τροφές, όταν τις αγοράζετε έτοιμες, συνήθως περιέχουν νιτρώδες νάτριο, το οποίο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου όταν περνάει στο πεπτικό. Τα καπνιστά κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και του εντέρου.

Πατατάκια

Σίγουρα αποτελούν ένα απολαυστικό και γρήγορο σνακ, δυστυχώς, όμως, οι βλαβερές του επιπτώσεις του είναι αρκετές, σε βαθμό που ξεπερνούν τη νοστιμιά του. Ο λόγος είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θερμίδες (οδηγώντας σε αύξηση βάρους με τη συστηματική και υπέρμετρη κατανάλωση), νάτριο και τρανς λιπαρά, συνθέτοντας μια όχι και τόσο υγιεινή συνταγή.

Σολομός ιχθυοτροφείου

Λόγω του ότι μολύνεται με παράσιτα, χημικά, αντιβιοτικά και γενικά τρέφεται αφύσικα, ο σολομός ιχθυοτροφείου μπορεί κάποιες φορές να μεταλλαχτεί από υγιεινό ψάρι σε απόλυτα ανθυγιεινό.

Γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί

Στο κατά πόσο μας επηρεάζουν τέτοιοι οργανισμοί στα τρόφιμα το τοπίο είναι ακόμα ασαφές, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, όμως, ότι τα χημικά τους μπορεί να μεγαλώνουν τους καρκινικούς όγκους. Γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς μπορεί να βρείτε σε παράγωγα τροφίμων από καλαμπόκι και σόγια, γι’ αυτό φροντίστε να αγοράζετε πάντα με βάση την ετικέτα, προτιμώντας τα βιολογικά προϊόντα και την ντόπια παραγωγή.

Κόκκινο κρέας

Οι μικρές και ελεγχόμενες ποσότητες κόκκινου κρέατος στη διατροφή δεν βλάπτουν, αντιθέτως παρέχουν σίδηρο και πρωτεΐνη στον οργανισμό. Όταν, όμως, καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο και ειδικά του εντέρου. Προτιμήστε το κρέας ζώου που τρέφεται με χορτάρι, καθώς αυτό περιέχει λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι ευεργετικό απέναντι σε κάποιους τύπους καρκίνου.