Κανείς δεν ξέρει καλύτερα το Flamenco από την Ελένη Γιαννοπούλου

giannopoyloy
ΤΡΙΤΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Ο χορός αυτός, που μεταξύ άλλων μας ψυχαγωγεί, μας κρατάει fit και βοηθά στο να ζήσουμε έντονα το πάθος που αποπνέει, μας συστήνεται μέσα από την καλύτερη του είδους στην Ελλάδα, Ελένη Γιαννοπούλου.

Τον Φεβρουάριο του 2002 χορεύει στη Σεβίλλη, καλεσμένη από τη Junta de Andalucia στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ‘Dia de Andalucia’, δίπλα στον Luis El Salao. H επιτυχημένη αυτή εμφάνιση οδήγησε άμεσα τον ίδιο φορέα να την καλέσει τον ίδιο κιόλας μήνα στη Γερμανία για τη διάδοση του Ισπανικού τουρισμού μέσω του flamenco σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Μόναχο, τη Στουτγάρδη, την Νυρεμβέργη κ.ά. Έτσι ξεκινάει μια καλλιτεχνική πορεία με διεθνή απήχηση

Το 2012 γνωρίζεται με τη μεγάλη μορφή του flamenco, Oscar De Los Reyes και μαζί ξεκινούν μια επιτυχημένη και συνεχή συνεργασία. Πρωταγωνιστούν σε παραστάσεις και σχεδόν ένα χρόνο μετά, το είδωλο του flamenco, José Μaya, την ξεχωρίζει ανάμεσα σε χορεύτριες σε σεμινάριό του στη Σεβίλλη και αμέσως γεννιέται μεταξύ τους η επιθυμία για καλλιτεχνική συνεργασία. Το 2014 ανεβάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το "Callicó Flamenco",παράσταση σταθμός στα ελληνικά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Ως χορογράφος και παραγωγός έχει ανεβάσει έντεκα παραστάσεις, ενώ έχει ακόμα δώσει αμέτρητες στους εξής χώρους: Εθνική Λυρική Σκηνή, REX Music Theatre, Θέατρο Μπρόντγουει, Θέατρο Ιλίσια, Κηποθέατρο Παπάγου, Θέατρο Απόλλων Σύρου, Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης-Κεφαλονιάς-Ζακύνθου, Θέατρο Αγίου Υακίνθου (Ανώγεια), ΗΑLF NOTE (Lem), Eκάλη Club, Θέατρο Ροές, Palenque κ.ά.

Ο λόγος για τη δημοφιλή και καταξιωμένη στο χώρο χορεύτρια-χορογράφο-χοροδιδάσκαλο, Ελένη Γιαννοπούλου, που δηλώνει στο click@life πως «ο χορός είναι ανάγκη και δικαίωση γιατί χορεύοντας, μιλάς για όσα δε χρειάζεται να λες» και προσθέτει σχετικά με το πότε μπήκε στη ζωή της:

«Τα πρώτα μου χορευτικά βήματα τα έκανα σε ηλικία 5 χρονών με κλασσικό μπαλέτο και παράλληλα κάπου στα 12 ξεκίνησα και το σύγχρονο. Στα 14 μου το flamenco μπήκε στη ζωή μου και αυτό ήταν καθοριστικό, θα έλεγα μοιραίο. Με κέρδισε αμέσως και το αγάπησα τόσο πολύ, που σε λίγους μήνες πραγματοποίησα το πρώτο μου ταξίδι στην Ισπανία για να το γνωρίσω από κοντά, να παρακολουθήσω σεμινάρια και μαθήματα. Να το ζήσω. Έκτοτε ζω, πορεύομαι και εξελίσσομαι μεταξύ Ελλάδας και Ανδαλουσίας».

Τι της προσφέρει το flamenco και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υπόστασής της;

Το flamenco είναι χείμαρρος! Ένας χείμαρρος συναισθημάτων και έκφρασης, μια μεγαλειώδης, ξεχωριστή τέχνη. Όταν χορεύω μεταφέρομαι σ’ έναν κόσμο μοναξιάς και λιτότητας, όπου όμως συνυπάρχουν μια έντονα εξαιρετική ενέργεια και αισθησιασμός Όπως λέει κι ο Gades, «δεν εκρήγνυται, αλλά πάλλεται αλλάζοντας διαρκώς σχήματα και χρώματα». Ζω με τον χορό μου ΟΛΑ και μιλώ γι’ αυτά χωρίς να λέω λέξη! Το flamenco με κάνει να νιώθω ζωντανή. Τυχερή που ζω μ’ αυτό. Δεν μπορώ να με σκεφτώ χωρίς flamenco. Oι αρχαίοι πρόγονοί μας έλεγαν ότι ο χορός είναι δώρο των Θεών. Αυτό ακριβώς είναι για μένα, Δώρο από το Θεό!

Οπότε για ποιο λόγο θα προτείνατε σε κάποιον ν’ ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος;

Γιατί θα του άλλαζε τη ζωή. Το flamenco, εκτός από το χορογραφικό μεγαλείο του, σε μαθαίνει να χρησιμοποιείς το σώμα σου και σαν μουσικό όργανο. Τα zapateado (χτυπήματα των ποδιών), οι καστανιέτες, τα palmas, τα χέρια, ο κορμός σε βοηθούν να εκφραστείς με ακόμα περισσότερους τρόπους και ν’ απελευθερωθείς. Πειθαρχείς και ελέγχεις το σώμα σου κι αυτό σου τονώνει την αυτοπεποίθηση.

Χορός και ερωτισμός: υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο και πώς την έχετε βιώσει εσείς;

Ο ερωτισμός είναι έντονο χαρακτηριστικό του flamenco. Μοιάζει με φλόγες μιας φωτιάς που άλλοτε σιγοκαίει και άλλοτε φουντώνει για να κάψει ό,τι βρεθεί μπροστά της. Χορεύοντας αισθάνομαι ότι φλερτάρω με τον έρωτα και το θάνατο, την αγάπη και το μίσος, τη χαρά και τη λύπη, το πάθος και τη γαλήνη. Και είναι αυτή η αρμονική σύγκρουση των αντιθέσεων που με οδηγεί σε μια σχέση πάθους με το flamenco ακατανίκητη. Νιώθω ευτυχισμένη όταν προκαλώ στον κόσμο που με παρακολουθεί τα ίδια συναισθήματα με μένα.

Βοηθάει στην καλή φυσική κατάσταση και τη σιλουέτα;

Το flamenco είναι μια εξαιρετική καρδιαγγειακή άσκηση. Τα χτυπήματα των ποδιών, η ταυτόχρονη κίνηση των χεριών, ο συντονισμός του σώματος, η αντοχή, η ταχύτητα αυξάνουν την ικανότητα των πνευμόνων, την ευελιξία, τη μυϊκή δύναμη. Σ’ έντονη άσκηση μπορείς να φτάσεις να καις σε μισή ώρα 300-400 θερμίδες, γυμνάζοντας όλο σου το σώμα, ενώ απολαμβάνεις το χορό. Η διατήρηση της επέκτασης του κορμού καθ’ όλη την εκτέλεση των ασκήσεων, ξεμπλοκάρει την κακή στάση και τους πόνους που προκαλεί η καθιστική ζωή και εργασία.

Πρέπει κάποιος να έχει ήδη επαφή με το χορό ή άλλο άθλημα για να ξεκινήσει flamenco;

Όχι δεν είναι απαραίτητο .Τόσο σε ερασιτεχνικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο διακρίνονται συνεχώς χορευτές που είναι puro flamenco (καθαρόαιμοι flamenco). Ωστόσο, μια προηγούμενη χορευτική παιδεία σίγουρα βοηθάει.

Υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα;

Όχι, δεν υπάρχει. Άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να ξεκινήσουν. Βέβαια δε θα γίνουν όλοι επαγγελματίες χορευτές, όμως πιστεύω ότι ο καθένας που έχει αγάπη γι’ αυτό το είδος μπορεί να εκφραστεί μέσα απ’ αυτόν, να τον χορέψει και να εξελιχθεί.

Η Ελένη παραδίδει μαθήματα στη σχολή της «Solea», που βρίσκεται στο Χαλάνδρι, στην οδό Αριστοτέλους και ιδρύθηκε το 2003, ύστερα από επιθυμία της ίδιας να υπάρξει ιδανικός χώρος για να στεγάσει και να εδραιώσει επάξια την κουλτούρα του Flamenco στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο καινούργιο κτίριο, καθώς έχει διαμορφωθεί αποκλειστικά και μόνο για το Flamenco. Οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν σχεδιαστεί και τεχνικώς άρτια εξοπλιστεί για την ασφαλή και υγιή κάλυψη των χορευτών, αφού έχει πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη του πατώματος για την προστασία και απορρόφηση των κραδασμών από το zapateado - taconeo  των μαθητών.

Πώς βιώνει όμως, την οικονομική κρίση ένας τομέας σαν τον δικό σας που όσο να 'ναι θεωρείται πολυτέλεια;

Η οικονομική κρίση είναι γεγονός και μας έχει επηρεάσει όλους. Ο κόσμος είναι προβληματισμένος  για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Το flamenco όμως είναι ένας τρόπος φυγής  απ’ όλο αυτό και μπορώ να πω ότι οι μαθητές μου δεν το βάζουν κάτω, προσπαθούν, τολμούν και επιμένουν. Από τη δική μου πλευρά προσπαθώ να τους βοηθήσω μειώνοντας  τα δίδακτρα, καταργώντας την παραδοσιακή εγγραφή, προσφέροντας τους απλόχερα τις γνώσεις μου, την εμπειρία μου, την αγάπη μου γι’ αυτή την τέχνη.

Στη «Solea» διδάσκονται οι ρυθμοί του Flamenco –compas , οι βάσεις και η σωστή τεχνική του χορού, ολοκληρωμένες χορογραφίες, Palillos, palmas, πραγματοποιούνται σεμινάρια από καταξιωμένους Ισπανούς χορευτές κ.ά. Επίσης, υπάρχουν τμήματα για την απόκτηση πτυχίων ερασιτεχνικών και επαγγελματικών της  Sociedad de  Baile  Espanol.

Όλοι οι μαθητές συμμετέχουν στην ετήσια παράσταση που πραγματοποιείται  στο τέλος της χρονιάς. Σ’ ένα θέαμα άκρως Flamenco, σ΄ ένα πάντρεμα  Ελλήνων και Ισπανών καλλιτεχνών, σε μια  fiesta  που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και που έρχεται να ολοκληρώσει και να ανταμείψει επιτυχώς την προσπάθεια  μιας εποικοδομητικής και δημιουργικής χρονιάς.

Ιnfo
Σχολή SOLEA
Aριστοτέλους 38, Χαλάνδρι
Τηλ. 210 6817098
www.flamencosolea.gr

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]